Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Makroekonomie(vsh.matros.cz-Fw0pC).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
492.03 Кб
Скачать

13.2 Makroekonomické výstupy (hdp)

Hrubý domácí produkt (HDP) je nejdůležitější makroekonomická veličina, která charakterizuje hodnotu výstupu ekonomiky jako celku za dané období, zpravidla jeden rok. A) HDP jako souhrn finální produkce: HDP lze definovat jako součet hodnot veškerých finálních výrobků a lužeb (statků) vyprodukovaných v zemi za dané období.

Zásoby mohou být a také většinou jsou tvořeny výrobky, které budou v následujícím období výrobně spotřebovány. Jedná se tedy o mezistatek na okamžik (do konce zvoleného období) zahrnován do finálních investic a to do investic zásob. Jsou-li zásoby v následujícím období použity, jejich celkový objem snižuje hodnotu HDP. Při rozlišování finálně užitých výrobků a služeb (finální produkt) a výrobně spotřebovaných výrobků a služeb (meziprodukt) nenídůležitá jejich naturální podoba, ale způsob užití.

Z HDP dále vylučujeme všechny transakce s již existujícími komoditami.

Statistika většinou měří hodnotu HDP ve čtvrtletních a ročních intervalech. Potom hovoříme o čtvrtletním nebo ročním HDP. Při výpočtu čtvrtletního HDP je však důležité údaje očistit o tzv. sezonní vlivy, které by způsobily sezonní výkyvy HDP (např. počet pracovnívh dnů v jednotlivých čtvtletích).

B) HDP jako souhrn důchodů - vychází ze skutečnosti, že v každé tržní ekonomice existuje relativně samostatný finanční sektor, který umožňuje dívat se na prodej výrobků a služeb jako na peněžní operaci, při které podniky dosahují tržby. Celkový objem tržeb se zjišťuje jako součin prodaných statků a jejich ceny. Na makroekonomické úrovni, po sečtení všech prvotních důchodů a amortizace (opotřebení kapitálových statků), hovoříme o hrubém agregátním důchodu v cenách výrobních faktorů – je totožný s hrubým domácím produktem vyjádřeným rovněž v tržních cenách.

C) HDP jako souhrn hodnot přidaných zpracováním - se opírá o postupné sčítání hodnot přidaných zpracováním u všech výrobců působících ve všech odvětvích národního hospodářství.V tomto případě z vytvořeného produktu vylučujeme meziprodukt.

13.3 Metody zjišťování hdp

Třem základním chrakteristikám HDP odpovídají i 3 základní metody zjišťování HDP:

a) součet hodnoty produkce mínus meziprodukt ve všech odvětvích a a podnicích, které se zúčastnily tvorby HDP = celková suma hodnoty přidané zpracováním v tržních cenách (tzv. výrobní metoda)

V tomto případě od celkové produkce jednotlivých firem odečítáme položku meziproduktu, tedy veškeré náklady na materiál, či polotovary, které nebyly v těchto podnicích vyrobeny, ale byly koupeny od jiných firem, zajímáme se především o stupeň zpracování výchozích vstupů

b) součet finální produkce statků a služeb vyjádřený v tržních cenách = finální produkt v tržních cenách (tzv. výdajová metoda)

výdajová i důchodová metoda výpočtu HDP se opírají o běžně a každoročně vykazované statistické údaje.

Pokud se jedná o spotřebu (C), její hlavní složkou jsou spotřební výdaje domácností

Hrubé investice (Ig), znamená to, že od celkových investic není odečtena amortizace – hrubé investice mínus amortizace = čisté investice (I)

Vládní výdaje (G) zahrnují takové položky jako jsou výdaje na obranu, školství, státní správu atd., a to včetně mezd a platů. Máme tedy na mysli všechny položky, které představují vládní nákupy spotřebních nebo investičních statků a služeb s tím, že mzdy a platy považujeme za za odměnu, tedy za faktorovou platbu, která se započítává do tvorby DPH. Do vládních výdajů nezahrnujeme transferové platby!

Čistý export (Nx = E - D) znamená rozdíl mezi vývozem (E) a dovozem (D) zboží a služeb. Tato položka může být kladná i záporná. Kladná tehdy, když vývoz převyšuje dovoz. Zíporná tehdy, kdaž dovoz převyšuje vývoz.

Souhrn všech uvedených skupin výdajů představuje hodnotu HDP v tržních cenách. HDP se rovná:

HDP = C + I + G + Nx (E – D)

c) součet důchodů všech výrobních faktorů zvětšený o amortizaci a nepřímé daně = hrubý důchod v tržních cenách (tzv. důchodová metoda)

Důchodovou metodu lze vyjádřit jako:

HDP = Y + a + tn

Y – celkový důchod vyplacený výrobním faktorům: mzdy (w) + čisté úroky (i) + zisky (z) + renta (r)

a – amortizace

tn – nepřímé daně

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]