Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Makroekonomie(vsh.matros.cz-Fw0pC).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
492.03 Кб
Скачать

Využití obou hlavních nástrojů – řízení peněžní zásoby a regulace úrokové míry – vyústí V expanzivní nebo restriktivní politiku.

Při měnové expanzi:

1. peněžní zásoba (M) roste

2. klesá úroková míra (i)

3. roste agregátní poptávka(AD)

4. roste HDP (Y) a cenová úroveň (P)

Při měnové restrikci:

1. peněžní zásoba klesá (M)

2. roste úroková míra (i)

3. klesá agregátní poptávka (AD)

4. klesá HDP (Y) a cenová úroveň (P)

22.2 Nástroje centrální banky používané V monetární politice

Centrální banka může využívat jednak přímých a jednak nepřímých nástrojů v monetární politice. Nepřímé nástroje se vyskytují častěji a intenzívněji

a) Nepřímé nástroje centrální banky:

1. Povinné minimální rezervy

představují uložení určité části přijatých primárních vkladů v předem stanované výši u centrální banky. Nejsou úročené. Tento nástroj má vliv na rozsah volných peněžních prostředků bank a tím zároveň na jejich možnosti v poskytování úvěrů. Při zvýšení povinných minimálních rezerv dochází k omezení zdrojů obchodních bank k poskytování úvěrů, což zárověň vede k omezení peněžní zásoby. Povinné minimální rezervy jsou považovány jako účinný nástroj regulace úvěrové kapacity obchodních bank, přesto všqk v jejich využívání nalezneme omězení, která vyplývají:

a) z poměrně vysoké administrativní náročnosti související s vyhlašováním změn sazeb

b) změny sazeb povinných minimálních rezerv se projevují s určitým časovým zpožděním

c) náročná je i následná kontrola realizace změn

d) při snížení sazeb povinných minimálních rezerv za účelem rpzšíření úvěrové kapacity obchodních bank nevedou změny vždy k očekávanému výsledku

Multiplikovaná expanze bankovních depozit

Specifický problém s používáním povinných minimálních rezerv jako nástrojem monetární politiky je spjat s multiplikačním účinkem úvěrových peněz. Obchodní banky mohou v průběhu úvěrového procesu, chápaného jako nepřetržitý řetězec poskytování úvěrů a přijímání dodatečných vkladů, multiplikovaně (násobně) zvětšit objem úvěrových peněz. Tento proces se nazývá multiplikovanou expanzí bankovnívh depozit a můžeme ho vyjádřit jako:

1

M = x E

r

r – míra povinných rezerv

E – suma peněz, která se dostává do peněžního oběhu na začátku řetězce a která uvádí do pohybu celý multiplikační proces

M – změna nabídky peněz

2. Operace na volném trhu

Také výtzmný a zároveň nejpružnější nástroj monetární politiky centrální banky, jejichž provádění ovlivňuje objem likvidity a úvěrové zdroje obchodních bank

Operace na volném trhu provádí banka nákupem a prodejem cenných papírů. Při nákupu cenných papírů centrální bankou od obchodních bank dochází v konečném důsledku ke zvětšení zdrojů obchodních bank (jejich depozit), při prodeji cenných papírů centrální bankou obchodním bankám jsou zdroje (depozita) obchodních bank snižovány.

Důsledkem uvedených obchodů je růst (v prvním případě) nebo pokles (druhý případ) peněžní zásoby. Zároveň se zvyšují nebo snižují možnosti poskytování úvěrů obchodnámi bankami.

Tyto operace jsou často prováděny prostřednictvím tzv. repo operací, při nichž je prodej obyvkle cenných papírů spojen se závazkem jejich následného zpětného odkupu po uplynutí dohodnuté lhůty.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]