Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГЕОЛОГІЯ.doc
Скачиваний:
352
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
1.3 Mб
Скачать

3. «Методи визначення абсолютного віку гірських порід і мінералів»

Методи визначення АБСОЛЮТНОГО віку гірських порід набули широкого застосовування в геології лише після відкриття явища природної радіоактивності. На початку ХХ ст. (1902) П’єр Кюрі вперше запропонував визначати вік мінералів за розпадом радіоактивних ізотопів, які завжди в незначній кількості в них містяться.

Цінність цих методів полягає в тому, що радіоактивний розпад проходить самовільно, з постійною швидкістю і не залежить від зміни умов зовнішнього середовища.

Найчастіше в геології використовують уран-свинцевий, калій-аргоновий та вуглецевий методи.

1) УРАН-СВИНЦЕНВИЙ – оскільки уран (U) входить до більш ніж 200 мінералів, переважно магматичних гірських порід, то цей метод є дуже важливим. Він ґрунтується на врахуванні співвідношення не розщеплених атомів урану і новоутворених атомів свинцю (206Pb).

Період піврозпаду 238U, становить 4.51 млрд. років, а це означає, що даний метод можна використовувати для визначення віку гірських порід утворених протягом всієї геологічної історії Землі, а також місячних порід та порід метеоритів.

Розпад 238U відбувається за схемою: 238U 206Pb + 8Не.

2) КАЛІЙ-АРГОНОВИЙ – базується на визначенні співвідношення в мінералах ізотопів 40Ar і 40К (аргон утворюється внаслідок розпаду 40К). Цей метод також важливий при визначенні віку гірських порід і мінералів, адже К є дуже поширеним у земній корі хімічним елементом (він міститься більш як у 100 мінералах). Період піврозпаду 40К становить близько 1.3 млрд. років. Цей метод, на відміну від попереднього, дозволяє визначати вік молодших гірських порід.

3) ВУГЛЕЦЕВИЙ (радіовуглецевий) – застосовується для визначення віку наймолодших (антропогенових гірських порід), оскільки період піврозпаду 14С становить близько 5.5 тисяч років.

Радіоактивний ізотоп 14С безперервно утворюється в атмосфері з 14N під впливом космічного випромінювання і засвоюється рослинами. Коли рослини відмирають, засвоєння припиняється і починається розпад ізотопу з утворенням азоту (N). За кількістю вуглецю (С), що розпався, і періодом його піврозпаду визначають час захоронення рослин у гірській породі. Слід також відзначити, що метод широко застосовується і в археології.

Крім розглянутих методів в геології застосовують сезонно-кліматичні методи і метод визначенні віку за стрічковими глинами.

- СЕЗОННО-КЛІМАТИЧНІ методи дозволяють визначити вік гірських порід за сезонними кільцями на деревах і за особливостями наростання коралів. Так, річні кільця на деревах добре зберігаються у викопному стані й дають змогу визначати вік цих дерев. Річні й навіть добові прошарки зростання можна спостерігати у вапнистих побудовах коралів. Американський вчений Д. Уельс, вивчаючи чотирипроменеві корали, з такими нашаруваннями виявив, що рік у девонському періоді тривав 400 днів, а в тріасовому 380. Це є свідченням різної швидкості обертання Землі на різних етапах її еволюції.

- МЕТОД ВИЗНАЧЕННЯ ВІКУ ЗА СТРІЧКОВИМИ ГЛИНАМИ – дозволяє визначити час нагромадження: а) соленосних товщ, б) озерних при льодовикових відкладів, в) швидкість від ступання льодовиків.