Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГЕОЛОГІЯ.doc
Скачиваний:
352
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
1.3 Mб
Скачать

4. «Класифікація вулканів»

За формою вулканічної споруди (за зовнішнім виглядом) вулкани бувають: 1) КОНІЧНІ (центрального типу); 2) ЩИТОВІ та 3) ПОКРИВНІ.

За характером вивержень ще на початку ХХ ст. (1908 р) французький геолог Ж. Лакруа виділяв 4 типи вулканів: 1) Гавайський. 2) Стромболіанський, 3) Етно-Везувіанський (Вулканський), 4) Пелейський.

Дана класифікація зі змінами та доповненнями використовується і в наш час. Хоча зараз за характером виверження виділяють 3 типи вулканів:

- ефузивні (лавові);

- експлозивні (газово-вибухові);

- змішані (пірокластичні) – газово-вибухово-лавові.

Ефузивні характеризуються тим, що їх виверження супроводжуються землетрусами різної бальності, а температура лави становить близько 1200ºС. Саме ж виверження може бути досить тривалим за часом (напр. Мауна Лоа (Гавайські о-ви) безперервно вивергає лаву більш як 10 місяців).

До цього типу належать вулкани Гавайських о-вів (Мауна Лоа, Мауна Кеа, Кілауеа), Самоа, Туамоту, Нової Зеландії, Ісландії (Гекла, Аск’я, Лакі), Нірагонго на сході Африки та ін. Характерною особливістю ісландських вулканів є той факт, що в них магма виливається головним чином через тріщини. За формою вулканічних споруд ісландські вулкани є покривними, а гавайські – щитовими.

Необхідно пам’ятати, що на нашій планеті є наземні й підводні ефузивні вулкани. Підводні зустрічаються переважно в Тихому, рідше Атлантичному океанах і в Червоному морі.

Експлозивні вулкани мають конічну форму з пологими схилами, часто з утворенням на місці кратера лавового обеліска. До вулканів цього типу належать: Кракатау (Зондська протока (о-ви Ява та Суматра)) та ряд інших вулканів Індонезії, Мон-Пеле (о-ів Мартініка), Бандай (о. Хонсю – вибухи викликає водяна пара). Серед продуктів вивержень експлозивних вулканів домінують гази, попіл, лапілі та бомби.

Магматичні осередки таких вулканів залягають дуже глибоко і магма часто не досягає поверхні. Це призводить до закупорки кратера і катастрофічних вибухів. Так, 8 травня 1902 р внаслідок вибуху вулкана Мон-Пеле знищено місто Сен-П’єр із населенням у 30 тисяч мешканців, а 26 серпня 1883 року потужний вибух, відлуння якого було зафіксовано в Австралії, знищив 2 конуси Кракатау.

З експлозивним вулканізмом пов’язане формування маарів (нім. - кратер згаслого вулкана) – переважно циліндричних западин на земній поверхні, утворених внаслідок вулканічних вивержень без витоку магми. Слід відзначити також, що експлозивний вулканізм у докембрії став однією з причин виникнення алмазоносних кімберлітових трубок, адже магма проходячи через вулканічні канали - діатреми (гр. - дірка) часто застигала, внаслідок чого й формувалися подібні утворення.

Змішане виверження характерне для вулканів Стромболіанського та Етно-Везувіанського типів (згідно класифікації Ж. Лакруа). За формою вони є вулканами центрального типу (конічними) і відрізняються між собою за кількістю побічних (паразитичних) жерл (у вулканів Етно-Везувіанського типу їх може бути 3, 4, 5 і навіть більше).

Стромболіанський тип (Ліпарські о-ви) характеризується температурою лави близько 1000-1100ºС і меншою її текучістю ніж у вулканів ефузивного типу. Найяскравішим прикладом такого типу вулканів є СТРОМБОЛІ («маяк Середземного моря»). Він діє постійно і для нього характерними є викиди розпечених уламків лави, що супроводжуються білою хмарою пари. Спочатку згустки у вигляді бомб і лапілів осипають схили, а потім вивергається лава, повільно стікаючи по схилах вулкану. Цей процес повторюється через певний період часу.

Етно-Везувіанський тип (Везувій (Неаполь), Етна (Сицилія), Камчатка (Ключевська сопка, Авачинська сопка, Плоский Толбачек та ін.), вулкани Курильських о-вів, Фудзіяма). Температура лави таких вулканів становить близько 1000ºС.

Вміст SiO2 в лаві вулканів цього типу вищий ніж у Стромболі. Через це, вона ще в’язкіша й часто закупорює жерло, що призводить до сильних вибухів, коли у верхню частину жерла прориваються гази. Саме велика кількість газів зумовлює викидання попелу, пісків, лапілів і бомб на значну висоту, а вже потім починається виверження лави.