Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГЕОЛОГІЯ.doc
Скачиваний:
352
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Метаморфізм гірських порід, його чинники й наслідки.

План:

1. Визначення метаморфізму та його основні ознаки.

2. Типи метаморфізму.

3. Особливості структури й текстури метаморфічних гірських

порід.

4. Класифікація метаморфічних гірських порід.

1. «Визначення метаморфізму та його основні ознаки»

Явище метаморфізму – це один з найважливіших геологічних процесів. Саме слово МЕТАМОРФІЗМ (гр. «перетворення») – означає процес зміни гірських порід під впливом глибинних (ендогенних) факторів (чинників):

1) високої температури;

2) високого тиску;

3) впливу флюїдів (лат. «fluidus» - текучий) – водяної пари; H2CO3; гарячих розчинів, що містять іони Na, K, Ca, F, B, S.

Метаморфізму можуть зазнавати магматичні, осадові й раніше метаморфізовані гірські породи. породи, які утворюються в результаті метаморфізму називаються МЕТАМОРФІЧНИМИ.

Метаморфізм може проходити 2-ма шляхами:

1. – перекристалізація існуючих порід без привнесення речовини і зміни їх хімічного складу – ІЗОХІМІЧНИЙ метаморфізм;

2. – перекристалізація порід та зміна їх складу під дією хімічно активних флюїдів – МЕТАСОМАТИЧНИЙ метаморфізм (метасоматоз – гр. «проміжне становище й тіло»).

Для осадових порід метаморфізм проходить у 2 етапи:

- метагенез (початковий) – перша зміна;

- епігенез – повна зміна під дією вторинних процесів.

Домінуюча роль в процесах метаморфізму належить ТЕМПЕРАТУРІ. Зростання температури з глибиною може бути пов’язане з заляганням гірських порід на великих глибинах (температурний (геотермічний) градієнт становить 3ºС на 100 м). Температура зростає внаслідок проникнення в основному магматичних розплавів та водних розчинів.

Орієнтовно температурна межа початку метаморфізації гірських порід становить: 1) на думку Г. Вінклера – 150-200ºС, 2) на думку Н.Б. Вассоєвича – 300-350ºС. В цей момент з’являються деякі характерні мінерали: каолініт↔диккіт (різновиди глин); антрацит↔графіт. Температура прискорює хімічні реакції, сприяє обезводненню мінералів, перекристалізації гірських порід та впливає на їх склад.

Вищою стадією метаморфізму є ультраметаморфізм, або АНАТЕКСІС (гр. «вищий ступінь, плавлення»). Вона настає при температурі близько 680-700ºС, тиску (2-4 кбар) і на глибині (6-8 км). Породи багаті на Fe і Mg починають плавитись при температурі близько 1000ºС і на більшій глибині. Загалом, можна стверджувати, що інтервал прояву процесів метаморфізму визначається температурами 150-200ºС (300-350ºС) – 700-1000 ºС і тиском від 2-3 до 10-15 кбар. Верхня ж межа температури й тиску метаморфічних процесів відповідає температурі й тиску нижньої частини континентальної земної кори.

Другим важливим чинником метаморфізму є ТИСК. Він буває:

- всебічний (статичний) – зумовлений масою гірських порід, що залягають згори;

- стресовий (односпрямований) – його зумовлюють тектонічні рухи й деформації гірських порід.

Всебічний тиск збільшується з глибиною та щільністю гірських порід, а стресовий – краще за все проявляється у верхній частині земної кори складчастих зон. Його наслідком є механічна деформація гірських порід (подрібнення, розшарування та ін.). Деформації сприяють проникненню флюїдів у напрямку поверхні і цим посилюють процеси метаморфізму.

Загалом, можна зробити висновок, що при метаморфізмі породи змінюють текстурні і структурні особливості та мінералогічний склад. Ці зміни проявляються у перекристалізації порід, при якій зникає пористість, а дрібнозерниста структура змінюється на крупнозернисту (кварцовий пісковик → кварцит; вапняк і доломіт → мармур). З’являється сланцюватість (здатність порід розщеплюватись на тонкі пластинки, в основному, через наявність слюди) і лінійність (наявність у площині сланцюватості голчастих кристалів).