Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГЕОЛОГІЯ.doc
Скачиваний:
352
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
1.3 Mб
Скачать

3. «Геологічна робота поверхневих текучих вод»

Поверхневі води виконують величезну геологічну роботу. Вони руйнують геологічні породи, переносять і відкладають пухкі продукти руйнування та змінюють рельєф. Всі процеси, які здійснюються поверхневими водами, а також відклади, що при цьому утворюються називаються ФЛЮВІАЛЬНИМИ (лат. – течія, річка).

Процес руйнування гірських порід текучими водами називається ерозією (лат. – роз’їдання).

Руйнування гірських порід і перенесення продуктів руйнування до ділянок нагромадження водою називається денудацією (лат. – оголюю, розкриваю).

На поверхні Землі, за характером і наслідками діяльності, виділяються 3 види поверхневого стоку: 1) площинний безрусловий схиловий; 2) тимчасові руслові потоки; 3) постійні водотоки (річки).

Площинний безрусловий схиловий стік:

Включає площинний змив та площинну ерозію. Цей вид стоку дуже сильно впливає на якість ґрунтового покриву, оскільки змиває його верхній шар.

Продукти вивітрювання перенесені внаслідок площинного змиву називаються Делювій (лат. - змиваю). Максимальна потужність делювію може досягати 15-20 м.

Тимчасові руслові потоки:

Виникають при концентрації площинного змиву на окремих ділянках поверхні, що зумовило виникнення ерозії. До тимчасових руслових потоків належать: ерозійні борозни, вимоїни, яри та балки.

Кожна з цих ерозійних форм здатна нагромаджувати біля підніжжя схилів відклади у вигляді конусів виносу. В геології та геоморфології такі відклади називаються Пролювій (лат. - розмив). На рівнині конуси виносу можуть зливатися один з одним і формувати широкі хвилясті шлейфи.

У горах (Кавказ, Атлас, Середня Азія) на тимчасових водотоках можуть утворюватись Селі (араб. – бурхливий потік) – короткочасні бурхливі грязекам’яні потоки з вмістом твердих уламків до 80%. Відклади селевих потоків також відносяться до пролювію.

Постійні водотоки:

Постійно діючими водотоками є річки. Їх геологічна робота полягає в руйнуванні (ерозії), транспортуванні та акумуляції продуктів руйнування .

Ерозія буває 3-х типів: 1) донна (заглиблення водотоку), 2) бокова (підмивання одного з берегів) і 3) задкуюча (переміщення витоку річки в бік вододілу).

Транспортування продуктів руйнування здійснюється 5-ма шляхами: І) в розчиненому стані; ІІ) у завислому стані; ІІІ) шляхом волочіння; ІV) шляхом сальтації; V) на поверхні людового покриву та в його товщі.

На гірських річках переважає твердий стік. Він складається з уламків й дрібних завислих частинок гірських порід.

На рівнинних річках переважає розчинений матеріал і дрібні завислі частинки.

В результаті акумулятивної діяльності річок формується Алювій (лат.- нанос). Це відклади складені головним чином галькою, гравієм, піском та глиною. Найчастіше, алювій накопичується на вигинах русла та в гирлах річок. Така особливість накопичення пов’язана з тим, що саме в цих частинах річкової долини найнижча швидкість течії.

Особливо багато алювіальних відкладів накопичується в дельтах, які являють собою сукупність численних, переважно мілководних, рукавів і острівців (дельта Лєни – 28.5 тис. км²; дельта Волги – 19 тис. км²; спільна дельта Хуанхе та Янцзи – близько 500 тис. км²).

З алювієм пов’язані розсипні родовища корисних копалин, адже річка, врізаючись у гірські породи, розмиває їх і розсіює корисний компонент: Pt, Au (25% світового видобутку), Ti, вугілля, нафта (дельта Оріноко), будівельні матеріали.