Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГЕОЛОГІЯ.doc
Скачиваний:
352
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Біологічне вивітрювання:

Головна роль у цьому процесі належить організмам. Проте багато відомих дослідників вважають, що органічний світ впливає на гірські породи шляхом фізичного або хімічного руйнування і виділяти біологічне вивітрювання недоцільно.

Але, все таки, геологічна роль органічного світу підкреслювалась В.І. Вернадським, Б.Б. Полиновим, О.П. Виноградовим та іншими вченими.

У біологічному вивітрюванні беруть участь: бактерії, гриби, водорості, мохи, лишайники, вищі рослини й фауна (черви, каменоточці, мурашки, терміти, кози, корови та ін.).

ПРОДУКТИ ВИВІТРЮВАННЯ:

Елювій (лат. - вимиваю) – продукти руйнування гірських порід, які залишилися на місці їх утворення.

Колювій (лат. – нагромадження, скупчення) – продукти вивітрювання зміщені вниз по схилу під впливом гравітації і відкладені біля підніжжя (уламковий матеріал обвалів та осипів).

В гірських умовах цей уламковий матеріал формує кам’яні ріки – «куруми».

Делювій (лат. - змиваю) – продукти вивітрювання гірських порід (глина, пісок, щебінь та ін.) знесені по схилу до підніжжя завдяки дії площинного змиву, що формується атмосферними опадами.

Кора вивітрювання – фактично це елювій та продукти його перетворення. Максимального значення (понад 100 м) кора вивітрювання досягає у вологих тропіках та субтропіках. Вона буває:

- латеритна (лат. - цегляна) – червона кора вивітрювання (головним чином вологі екваторіальні та субекваторіальні широти);

- каолінова – максимального значення досягає в помірних широтах (у тайгово-підзолистій зоні її потужність значно менша);

- гідрослюдисто-монтморилонітово-бейделітова – має місце переважно у степах та саванах;

- уламкова – зустрічається головним чином у пустелях та напівпустелях.

Грунти – сформувались при взаємодії гірської породи, кліматичних умов, рослинності й тваринного світу. Фактично, це елювій, збагачений продуктами життєдіяльності рослин та організмів і частково перероблений ними.

2. «Геологічна робота вітру (еолові процеси)»

Геологічна діяльність вітру пов’язана з динамічним впливом повітряних потоків на гірські породи. Робота, що виконує вітер називається еоловою (гр. - вітер). Вона поділяється на 3 види: 1) руйнування, 2) перенесення, і 3) акумуляція.

1) Руйнування здійснюється завдяки явищам дефляції і коразії.

Дефляція (лат. – здуваю, видуваю) – процес видування, розвіювання й винесення пухких гірських порід на поверхні Землі під дією вітру. Видування залежить від швидкості вітру.

Коразія (лат. – зскрібаю, переношу) – процес руйнування гірських порід уламковим матеріалом, що переносить вітер. Завдяки коразії утворюються штрихи, борозни, подряпини, скелі-гриби, кам’яні обеліски та інші чудернацькі форми рельєфу.

2) Перенесення, як і видування, залежить від сили вітру:

4-7 м/с → переноситься пил; 9-15 м/с → пісок; 18-19 м/с → гравій; 40-60 м/с (вихороподібні потоки) → смерчі; 22-58 м/с (пилові бурі та урагани) → можуть переноситись дрібні камінці й галька.

За характером матеріалу, що захоплюється вітром бурі бувають:

- ЧОРНІ (пилові) – видувається й переноситься чорнозем. Найчастіше таке трапляється у степах і лісостепах (США, Україна, Поволжя, Аргентина);

- ЖОВТІ та ЧЕРВОНІ (Самум, Хамсин, Сіроко, Афганець) – характерні для пустель та напівпустель;

- БІЛІ (сольові) – виникають на солончаках, на узбережжі солоних озер і лагун. Під час таких бур переноситься головним чином гіпс та галіт.

Крім того, завдяки перенесенню піску виникає явище еолової трансгресії – наступ пісків (Сахара, Середня Азія).

3) Акумуляція. Внаслідок акумуляції формуються еолові (переважно піщані) відклади. Найчастіше вони зустрічаються у передгір’ях та на берегах морів. Глинисті й пилуваті частинки, внаслідок того що можуть переноситись значно далі від піщаних, зустрічаються далеко від областей розвіювання.

Завдяки акумуляції формуються: бархани (дюни); китові спини (прямолінійні й звивисті вузькі піщані вали (в Сахарі мають довжину сотні метрів)); лесові рівнини; адири (лесові пустелі, що розташовуються на окраїнах піщаних пустель – Тянь-Шань, Алтай, Копет-Даг).