Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГЕОЛОГІЯ.doc
Скачиваний:
352
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
1.3 Mб
Скачать

2. «Інтрузивний магматизм»

Інтрузивний магматизм – це процес проникнення магми в гранітно-метаморфічні або осадові товщі, які залягають вище. При цьому магма охолоджується, застигає і утворює різноманітні за формою тіла. Інтрузивні тіла відрізняються за глибиною залягання. Вони бувають глибинні (абісальні – гр. «безодня») та ніпівглибинні (гіпабісальні – гр. «над, безодня»).

До глибинних інтрузивних тіл належать:

1) БАТОЛІТИ (гр. «глибина») – великі за площею (понад 100 км²) тіла, довжиною сотні й тисячі кілометрів, а шириною 60-100 км. форма батолітів переважно овальна, ізометрична. При контакті батоліта з оточуючими породами проходить процес асиміляції і відбувається зміна їх первинного складу.

Щодо будови батолітів, то в центрі вони складені кислими породами (SiO2 - 65% і більше (граніти, гранодіорити)), а на периферії - середніми (SiO2 – (52-65%)).

2) БІСМАЛІТИ (гр. «корок») – інтрузивні тіла, що за формою нагадують пробки (конічні або циліндричні). Бісмаліти здатні піднімати осадові породи у вигляді куполів.

3) ШТОКИ (нім. «Stock» - палиця) – масиви магматичних порід площею від 100 до 200 км². Вони являють собою ізометричні (рівні) в плані тіла, витягнуті у вертикальному напрямі. Штоки часто утворюють куполоподібні виступи на верхній поверхні батолітів.

4) ЕТМОЛІТИ – тіла неправильної форми, які розширюються у верхній частині у вигляді лійки. Вони складені переважно основними породами (вміст SiO2 – (45-52%)).

Напівглибинні інтрузивні тіла бувають узгоджені та неузгоджені за умовами залягання з вміщуючими породами. Узгоджені (конкордантні – лат. «concordantis» ) – залягають між шарами вміщуючи їх гірських порід. Неузгоджені (дискордантні – лат. «discordantis») – перетинають вміщуючи їх гірські породи під різним кутом.

Узгоджені:

1) СІЛИ (пластові інтрузії) – утворюються при проникненні рідкої магми основного складу (вміст SiO2 – (45-52%)) вздовж площин нашарування осадових порід. Пластовими інтрузіями сіли називають через те, що вони залягають між пластами (прошарками) гірських порід і створюють перешарування магматичних та осадових порід. Потужність сілів може досягати сотень метрів. А поширені вони переважно в межах платформенних синекліз (напр. Тунгуська).

2) ЛАКОЛІТИ (гр. «яма») – форма залягання магматичних тіл у вигляді купола або гриба в при поверхневих верствах земної кори. інколи лаколіт виступає на поверхню як окрема гора (район Кавказьких Мінеральних вод – Магнітна, Змійка, Залізна, Машук). Важливим різновидом лаколітів є лаколіти краплі. Це магматичні діапіри (гр. «протикаю») грушоподібної форми (Аюдаг, Кастель).

3) ЛОПОЛІТИ (гр. «блюдце») – чашоподібне міжпластове інтрузивне тіло. Утворюється під час просідання підстилаючих порід під вагою магми (Коростенський, Корсунь-Новомиргородський плутони та ін.). Лополіти займають великі площі (десятки тисяч кілометрів) і часто зустрічаються на тектонічних платформах.

4) ДАЙКИ (англ. «dike, dyke» - перегородка, стінка з каменю) – це плитоподібні тіла різної товщини (від кількох до сотень метрів) довжиною від десятків до сотень кілометрів. Вони утворюються при заповненні магмою тріщин у породах і можуть бути вертикальними, похилими або кільцевими. У складі дайок зустрічаються гірські породи від ультра основних до кислих.

5) ФАКОЛІТИ (гр. - соцевиця) – лінзоподібні інтрузивні тіла, що розміщуються у верствах осадових порід. Розмір факолітів невеликий, а зустрічаються вони переважно в складчастих областях.

6) НЕКИ (англ. «neck» - шия) – трубоподібні (циліндричні) інтрузивні тіла, які є підвідними каналами, що сполучають магматичні осередки з кратерами вулканів. Їх діаметр може становити від кількох метрів до 1-2 км.

7) ЖИЛИ – інтрузивні тіла неправильної, звивистої з відгалуженнями форми. Їх стінки нерівні, часто з розгалуженнями й переплетенням.

8) ЛАВОВІ ОБЕЛІСКИ – сформовані лавою, що застигла в жерлі вулкана і є більш стійкою до процесів руйнування ніж оточуючі породи.

9) ЛАВОВІ КУПОЛИ – утворюються, коли лава, проникаючи на поверхню через осадові породи, зупиняється зовсім близько від поверхні і при активізації процесів ерозії, виходять на денну поверхню.