Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГЕОЛОГІЯ.doc
Скачиваний:
352
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Процеси зовнішньої динаміки (екзогенні процеси).

План:

1. Вивітрювання гірських порід.

2. Геологічна робота вітру (еолові процеси).

3. Геологічна робота поверхневих текучих вод.

4. Геологічна діяльність підземних вод.

5. Геологічна діяльність льодовиків.

6. Геологічна діяльність озер і боліт.

7. Геологічна діяльність океанів і морів.

8. Гравітаційні процеси.

9. Геологічна діяльність людини.

10. Умови формування та класифікація осадових гірських порід.

1. «Вивітрювання гірських порід»

ВИВІТРЮВАННЯ – сукупність складних процесів фізичного руйнування, хімічного та біологічного перетворення і розкладу мінералів і гірських порід.

Термін «вивітрювання» не повністю відображає всю складність процесу і тому академік Ферсман О.Є. запропонував використовувати термін ГІПЕРГЕНЕЗ (гр. - згори). У цьому єдиному процесі умовно виділяють: фізичне, хімічне та органічне (органогенне) вивітрювання.

Фізичне вивітрювання:

Проходить під впливом: 1) коливань температури (добових, сезонних) – температурне вивітрювання, 2) дії замерзаючої води - морозне вивітрювання, 3) утворення кристалів, 4) дії кореневої системи рослин.

Температурне вивітрювання зумовлюють нерівномірні нагрівання та охолодження гірських порід. Особливо чітко це проявляється в полімінеральних породах, оскільки кожен наявний мінерал при нагріванні або охолодженні веде себе по-різному.

Слід також відзначити, що важливу роль у температурному вивітрюванні відіграє забарвлення гірських порід – темні нагріваються сильніше і, відповідно, швидше руйнуються.

Найбільш інтенсивно температурне вивітрювання відбувається в пустельних або гірських умовах, де перепади температур можуть коливатися від мінусових до + 80ºС. З температурним вивітрюванням пов’язане також явище десквамації (лат - desguamatio) – злущування поверхневого шару гірських порід внаслідок різких змін температури (утворюються пластинки різного розміру, які опадають до підніжжя під дією гравітації).

Морозне вивітрювання – руйнування гірських порід здійснюється під дією води, яка замерзає у порах і тріщинах.

Утворення кристалів – у посушливих умовах вода випаровується, а сіль розростається й залишається у тріщинах щороку збільшуючись в об’ємі й розширюючи їх.

Дія кореневої системи рослин – проявляється шляхом механічного розклиновання (руйнування) гірської породи

Хімічне вивітрювання:

Продукти руйнування, що утворюються внаслідок фізичного вивітрювання зазнають хімічного перетворення. Основними його чинниками є: 1) вода з розчиненими солями, 2) кислоти, 3) гази, 4) органічні сполуки.

Процеси хімічного вивітрювання зводяться до 4-х основних реакцій:

1.- окислення – пов’язане з дією розчиненого у воді кисню на гірські породи (найчастіше ті породи, що містять сполуки Fe, Mn, Co, сульфіди, карбонати та ін..);

2.- розчинення – зазнають багато гірських порід, але найбільш інтенсивно хлориди, карбонати й сульфати;

3.- гідратація – процес приєднання мінералами води з подальшим утворенням нових мінералів (гематит↔лімоніт);

4.- гідроліз – процес обмінного розкладання мінералів під діє води з розчиненими в ній газами. При цьому може зруйнуватись навіть решітка: каолініт + H2O + CO2 = боксит + опал