Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комплкс Маркет 08 на печ.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
889.34 Кб
Скачать

Модуль 2 „Проблематика теорії маркетингу”

Тема 7. Види маркетингу та їх характеристика

Лекції – 4 години, семінарські заняття – 2 години.

Класифікація основних видів маркетингу, ознаки класифікації.

Загальна характеристика споживчого маркетингу. Споживчий маркетинг або маркетинг товарів споживчого попиту орієнтований на покупців, які є кінцевими безпосередніми споживачами даних товарів, купують їх для особистого, домашнього або сімейного використання.

Загальна характеристика та специфічні риси промислового маркетингу. Промисловий маркетинг – діяльність підприємства у сфері матеріального виробництва та промислових послуг, спрямована на дослідження споживчих потреб та задоволення попиту інших підприємств, установ та організацій у сировині, матеріалах, комплектуючих, устаткуванні, послугах з метою отримання прибутку.

Загальна характеристика маркетингу послуг.

Загальна характеристика міжнародного маркетингу. Міжнародний маркетинг – маркетингова діяльність фірми на закордонних ринках.

Міжнародний маркетинг залежно від ступеня інтернаціоналізації: імпортний/експортний маркетинг; зовнішньоекономічний маркетинг; багатонаціональний маркетинг; глобальний маркетинг.

Стратегічний і тактичний маркетинг, етапи стратегічного планування. Принципи побудови стратегічної маркетингової діяльності фірми.

Моделювання управлінських рішень в галузі стратегічного маркетингу ( матриця БКГ, матриця Ансоффа; матриця Мак-Кінсі; матриця М.Портера; SWOT-аналіз). Типова структура програми маркетингу. Тактичне планування в маркетингу, характеристика основних етапів тактичного планування маркетингової діяльності.

Види маркетингу залежно від стану попиту (конверсійний, стимулюючий, ремаркетинг, синхромаркетинг, розвивальний, демаркетинг, тактичний, з метою протидії, індивідуальний).

Маркетинг-менеджмент, процес маркетинг-менеджменту. Управлінські рішення маркетинг-менеджменту у сфері маркетингу.

Література: 1-с. 7-76; 2-с. 3-28; 3-с. 6-32; 4-с. 6-11, 13-23; 7-с. 5-13; 10-с. 46-56, 142-176; 12-с. 28-31,38-48; 14-с. 5-17; 15-с. 3-7,15-30.

Тема 8. Сучасні проблеми маркетингу.

Лекції – 2 годин, семінарські заняття – 2 години.

Стан нормативно-правової бази маркетингової діяльності в Україні.

Основна проблеми розвитку теорії та практики маркетингу. Етичні проблеми маркетингу. Складнощі на шляху впровадження концепції маркетингу в практику господарювання вітчизняних підприємств. Передумови подолання проблем впровадження маркетингу в практику господарювання.

Основні тенденції і сили, які змінюють засади маркетингу і вимагають змін в його стратегії ( зростання частки некомерційного маркетингу, бум інформаційних технологій, прискорення глобалізації економічних процесів, зміни у світовій економіці тощо).

Майбутнє маркетингу. Чотири ключових маркетингових процеси за Ф.Вебстером: встановлення конкурентного положення; визначення цільових ринків і розробка товарів/ послуг для обслуговування даних ринків; доставка товарів/послуг на цільові ринки; створення і управління попитом.

Ключові маркетингові уміння, прогресивні маркетингові уміння, додаткові маркетингові уміння.

Література: 1-с. 384-414; 2-с.247-258; 3-с.315-339; 4-с.297-309; 5-с.80-85; 6-с.247-253; 14-с.283-290.

Тема 9. Глобальний маркетинг.

Лекції – 2 години.

Історія глобалізації. Передумови появи глобального маркетингу. Вплив глобалізацій них процесів на функціонування фірм.

Сутність поняття глобального маркетингу. Передумови, які обумовлюють відмінності внутрішнього і міжнародного маркетингу. Особливості міжнародного маркетингу.

Тема 10. Інтерактивний маркетинг.

Лекції – 2 години.

Сутність інтерактивного маркетингу . Основні завдання інтерактивного маркетингу.

Місце інтерактивного маркетингу в загальній системі управління фірмою.

Тема 11. Індивідуальний маркетинг.

Лекції – 2 години, семінарські заняття – 2 години.

Основні причини виникнення індивідуального маркетингу. Загальна характеристика індивідуального маркетингу. Специфічні риси та особливості індивідуального маркетингу.

Тема 12. Екологічний маркетинг.

Лекції – 2 години, семінарські заняття – 2 години.

Передумови виникнення екологічного маркетингу. Місце екологічного маркетингу в концепції соціально-етичного маркетингу.

Роль екологічного маркетингу в процесі стратегічного управління та зниження екологічних ризиків.

Основні аспекти екологічного маркетингу: розробка екологічно безпечної продукції, оборотної тари і пакування, що піддається біохімічному розкладанню, енергозберігаючих технологій, а також удосконалювання контролю забруднення навколишнього середовища.

Екологічний товар, поняття, специфічні риси.