Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Монограф.-Мороз.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
769.54 Кб
Скачать

1.8 А. Маршалл – родоначальник економікс

Найвидатніший представник неокласичного напрямку або другої хвилі “маржинальної революції” Альфред Маршалл (1842-1924) відомий насамперед як автор теорії ринкового ціноутворення. Велику частину життя він викладав економічну теорію в Кембриджському університеті. У 1890 р. вийшла його головна праця «Принципи економічної науки», яка витримала багато видань і досі є одним з найгрунтовніших економічних підручників у США, Англії й інших країнах.

А. Маршалл запропонував переорієнтувати зусилля економістів із теоретичних суперечок навколо вартості на вивчення проблеми взаємодії попиту і пропозиції як сил, що визначають процеси, які протікають на ринку. Він старанно проаналізував, як укладаються і взаємодіють ці сили, ввівши поняття «еластичність попиту» і запропонувавши свою теорію ринкової ціни.

Пояснення ринкової ціни в А. Маршалла спирається як на теорію витрат виробництва, так і на положення теорії граничної корисності. Інакше кажучи, учений запропонував «компромісний» підхід, при якому ціна визначається двома чинниками: граничною корисністю і витратами виробництва.

Ціна, яку згоден сплатити споживач, визначається ступенем корисності товару. Ціна ж, що призначає виробник, логічно не може бути принаймні нижче витрат виробництва. Між продавцями і покупцями досягається угода, в результаті якої встановлюється рівноважна ціна.

Рівноважна ціна, за Маршаллом, це та максимальна ціна, яку готовий сплатити споживач, виходячи із суб'єктивної оцінки корисності товару, і одночасно та мінімальна ціна, за яку виробник згодний продати товар, виходячи з рівня витрат на його виробництво. Принцип «витрат виробництва» і принцип «кінцевої (граничної) корисності», без сумніву, є складовими частинами одного загального закону попиту і пропозиції; кожний із них можна порівняти з іншим за аналогією із лезами ножиць.

Теорію ринкового ціноутворення А. Маршалл ілюстрував за допомогою графіків і формул, більшість з яких ввійшли в підручники по економічних науках. Звичайно, ці графічні моделі не дають всеосяжної картини економічної дійсності, але вони у найпростішій формі пояснюють нам, як взаємодіють головні складові ринкового механізму – попит і пропозиція.

А. Маршалл не обмежився тільки моделлю «миттєвої рівноваги», а досліджував, що відбудеться з попитом, якщо зміняться такі чинники, як смаки споживачів і їхні прибутки, число споживачів, ціни на товари-замінники («субститути») і товари, що взаємодоповнюються ("комплементарні»). Аналогічним чином вчений досліджував чинники, що впливають на пропозицію (серед них – технологія виробництва, ціни на ресурси, податки і субсидії і т.п.). Маршалл прийшов до висновку, що під впливом названих чинників відбувається зсув кривих на графіках, а отже, змінюється і рівень рівноважної ціни.

Створення теорії ціни рівноваги принесло А. Маршаллу титул «найвидатнішого економіста XIX сторіччя». В усякому разі, так називав А.Маршалла його найзнаменитіший учень – творець теорії регульованого капіталізму Джон Мейнард Кейнс.