Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psihologiya.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
533.86 Кб
Скачать

4 Розвиток психіки та свідомості /у

^вИИНІИПИГ^

рослини, коли поряд з нею опускали в окріп креветку. Подібні яви­ща свідчать про складність форм вияву відображення. Втім, вони потребують експериментального масового підтвердження.

Подразливість є основою появи більш високого рівня відображен­ня — психічного.

Психічне відображення виникає на певному етапі розвитку тва­ринного світу у формі чутливості, тобто здатності відчувати.

Чутливість виявляється в реагуванні на такі впливи середовища, від яких безпосередньо життя організму не залежить, але які є біологічно значущими. Наприклад, вібрація павутини, зумовлена потраплянням у неї комахи, прямо не стосується потреб павука, проте вона є для нього сигналом про наявність поблизу їжі. Легке шарудіння для жаби саме по собі не підтримує її життя й не шкідли­ве для нього, але воно сигналізує про наявність їжі чи небезпеки. Роль сигналу можуть виконувати звуки, запахи, кольори та інші якості об'єктів та їх поєднання.

(

Виникнення у тварини здатності розрізняти окремі подразни­ки, що відіграють сигнальну роль у пристосуванні її до зовнішнього

середовища, є початком розвитку психіки.

Завдяки здатності відображати принаймні елементарні зв'язки між подразниками виробляється механізм передбачення очікуваної події. Це забезпечує можливість приготуватися до відображення впливу, який має відбутись (випереджувальне відображення). Нап­риклад, комахи за запахом, звуком знаходять їжу, особин протилеж­ної статі; звуки і запахи є для них сигналом небезпеки тощо.

Отже, психіка виконує сигнальну функцію у пристосуванні тварин до зовнішнього середовища.

Поява і розвиток чутливості — нового рівня відображувальної діяльності — нерозривно пов'язані з ускладненням способу життя тварин і розвитком у них нервової системи, органів чуття та органів Руху.

Удосконалення тілесної організації тварин під впливом способу їх життя відбувалось у двох протилежних напрямах: по-перше, в бік Дедалі більшої спеціалізації органів чуття (зорового, слухового, ню­хового, смакового тощо) та органів руху (ніг, крил); по-друге, в бік Централізації нервової системи — від сітчастої (медуза), вузлової (черви, комахи) до нервової системи хребетних.

У хребетних дедалі активніше розвиваються головний мозок і йо­го вищий відділ — кора головного мозку. Збільшення об'єму й ролі кори головного мозку називається кортикалізацією. Чим більшого розвитку досягає нервова система і мозок тварини, тим вищии рівень її психіки.

Увесь тривалий процес психічного розвитку складається з двох якісно відмінних періодів:

розвитку психіки у тварин, який підпорядковується законам спад­ковості, мінливості та природного добору;

розвитку психіки — свідомості — у людини, який визначається суспільно-історичними закономірностями.

О. М. Леонтьєв у книзі "Проблеми розвитку психіки" запропо­нував гіпотезу про стадії та рівні розвитку психіки. Пізніше її було уточнено на основі новітніх зоопсихологічних даних і розвинуто у працях К. Фабрі (див. табл. 4.1).

Таблиця 4.1

Стадії та рівні розвитку психіки і поведінки тварин

(За 0. М. Леонтьєеим та К. Фабрі)

Стадія та рівень психічного відображення, його характеристика

Особливості поведінки, що відповідають даній стадії та рівню

Види живих істот, які перебувають на цьому рівні

І. Стадія елементарної сенсорної психіки

А. Нижчий рівень Примітивні елементи чутливості. Розвинена подразливість

Б. Вищий рівень Наявність відчуттів. Поява найважливішого органа маніпулюван­ня — щелеп. Здатність до формування елемен­тарних рефлексів

А. Чіткі реакції на біологічно значущі властивості середови­ща через зміну швидкості напрямку руху. Елементарні форми рухів. Слабка гнучкість поведінки. Несформована здатність реагування на біологічно нейтральні, позбав­лені життєвого значення влас­тивості середовища. Слабка, нецілеспрямована рухова активність

Б. Чіткі реакції на біологічно нейтральні подразники. Розвинена рухова активність пов'язана з виходом з води на сушу. Здатність уникати несприятливих умов середови­ща, відходити від них, вести

А. Найпростіші. Багато нижчих багатоклітинних організмів, які живуть у водному середовищі

Б, Вищі (кільчасті) черви, черевоногі молюски (слимаки), деякі інші безхребетні

Продовження табл. 4.1

Стадія та рівень психічного відображення, його характеристика

Особливості поведінки, що відповідають даній стадії та рівню

Види живих істот, які перебувають на цьому рівні

активний пошук позитивних подразників. Індивідуальний досвід та навчання відіграють незначну роль. Головне значення в поведінці мають жорсткі вроджені програми

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]