Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
2.76 Mб
Скачать

3. Операції з конвертації готівкової іноземної валюти однієї іноземної держави на готівкову іноземну валюту іншої іноземної держави

Операції з конвертації готівкової іноземної валюти здій­снюються банками (фінансовими установами) та їх пунктами об­міну валюти лише з тими валютами, що належать до І групи Кла­сифікатора іноземних валют.

Під час здійснення операцій з конвертації готівкової іноземної валюти використовується крос-курс, визначений згідно з офіцій­ним курсом гривні до відповідних іноземних валют, що встанов­лений Національним банком України на день проведення опера­ції.

Операції з конвертації однієї готівкової іноземної валюти в іншу готівкову іноземну валюту здійснюються:

- для фізичних осіб (резидентів і нерезидентів) — у касі бан­ку (фінансової установи) з оформленням квитанції за формою

№ 377-К;

- для фізичних осіб-резидентів — у пункті обміну валюти банку (фінансової установи) з видачею квитанції за формою № 377-А про конвертацію валют.

У касах банків (фінансових установ, крім національного оператора поштового зв'язку) приймаються на інкасо від фізич­них осіб (резидентів і нерезидентів) та юридичних осіб-резидентів і представництв юридичних осіб-нерезидентів:

1) банкноти іноземних держав, які мають значні пошкодження та/або значні ознаки зношення, або є сумнів у їх платіжності, у тому числі:

- розірвані на шматки та склеєні;

- ті, що не зберегли деяких ознак платіжності (наявні зміни у портреті, немає захисної стрічки, є написи, які заважають визначенню ознак платіжності банкнот тощо);

- зі зміненим первісним кольором;

- обпалені або пропалені;

- залиті повністю або значною мірою фарбою, чорнилом, жиром тощо;

- мають явні друкарські недоліки;

2) банкноти, які вилучені іноземною державою з обігу після дати, оголошеної центральним банком-емітентом відповідної ва­люти (за наявності згоди банку-кореспондента відповідної держави на обмін цих банкнот).

На території України розрахунки між резидентами за допомо­гою чеків в іноземній валюті забороняються.

4. Операції з приймання на інкасо банкнот іноземних держав та іменних чеків

Чеки в іноземній валюті І групи Класифікатора іноземних ва­лют Національного банку України (далі — І група Класифікато­ра) та II групи Класифікатора іноземних валют Національного банку України приймаються банком (установою) до сплати на ін­касо тільки від їх власників після пред'явлення документів, що по­свідчують особу, або за їх нотаріально посвідченою довіреністю.

Банк (установа) приймає до сплати на інкасо чеки від фізич­них осіб (резидентів та нерезидентів) на підставі заяви про при­ймання до сплати на інкасо чеків в іноземній валюті.

В одній заяві можуть зазначатися чеки тільки з одним на­йменуванням валюти, на чеки з різними найменуваннями валют оформляються різні заяви.

Чекодержатель ставить свій підпис (наявність його обов'яз­кова) на зворотному боці чека.

Чек без підпису чекодержателя не приймається банком (уста­новою) до сплати на інкасо.

Чеки, пред'явлені до банку (установи) іншою особою, при­ймаються до сплати на інкасо тільки в таких випадках:

- за наявності оформленої власником чека належно посвідче­ної довіреності. На зворотному боці чека робиться такий напис: «За довіреністю кого кому (підпис останнього)»;

- у разі смерті чекодержателя чеки від спадкоємців прийма­ються до сплати на інкасо за наявності документів, визначених чинним законодавством України, за умови, що строк дії чека не закінчився;

- чек, що виписаний на користь неповнолітньої до 15 років або недієздатної особи, можуть пред'являти до банку (установи) до сплати на інкасо лише їх законні представники (батьки, опікуни);

- після досягнення неповнолітніми 15 років — самі неповно­ літні, але за письмовою згодою одного зі своїх батьків або інших законних представників, що посвідчена в установленому чинним законодавством України порядку, подавши відповідні документи (свідоцтво про народження, документ про всиновлення, опіку чи піклування тощо). На зворотному боці чека вповноважена особа банку робить напис: «Законний представник кого, хто (підпис останнього)».

Банк (установа) може прийняти чеки на інкасо під заставу від­повідно до вимог чинного законодавства України, якщо:

- є потреба гарантувати виконання чекодержателем зобов'язань. Щодо сплати комісійної винагороди платникам перед банком (установою), який приймає чек, що викликає сумнів до сплати на інкасо;

- чеки мають пошкодження (розірвані і склеєні, змінили первісний колір, пропалені або обгорілі, залиті повністю або значна їх частина фарбою, чорнилом, олією, мають написи, але ці пошкодження не заважають визначенню ознак чека);

- це чеки із простроченим строком дії або строк дії яких за­кінчується через два тижні;

- банк (установа), що приймає чек до сплати на інкасо, немає кореспондентських відносин з банком-емітентом.

Банк (установа) зіставляє дату складання чека з терміном його дії.

Уповноважений працівник банку (установи) оформляє квитан­цію про приймання до сплати на інкасо чеків в іноземній валюті за формою № 377-1 у двох примірниках, підписує їх, засвідчує печаткою банку (установи) та видає один примірник квитанції чекодержателю. При цьому ведеться реєстр прийняття до сплати на інкасо чеків в іноземній валюті. Прийняті до сплати на інкасо чеки зберігаються у сховищі ба­нку (установи). Для відправлення платникові чеків, що прийняті до сплати на інкасо, банк (установа) формує їх у пакети. Разом із чеками відправляються супровідні документи (листи, інкасові ін­струкції, які оформлюються відповідно до вимог платника, то­що). Банки (установи) перед відправленням оригіналів чеків плат­никові роблять їх копії. У разі втрати чеків при транспортуванні інкасо здійснюється на підставі таких копій чеків.

У разі невиконання умов цього розділу чек до сплати на інка­со банк (установа) не приймає.

Банк (установа) приймає до сплати на інкасо чеки від чекодержателя та виплачує кошти лише в межах операційного дня банку (установи).

Якщо день закінчення терміну дії прийнятих до сплати на ін­касо чеків припадає на неробочий день банку (установи), то чек має подаватися не пізніше наступного робочого дня банку (уста­нови), але обов'язково в межах його операційного дня.