Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
2.76 Mб
Скачать

4. Капітальні вкладення, принципи і методи їх фінансування

Капітальні вкладення — один з основних видів інвести­цій. Вони здійснюються у формі вкладень коштів у відтворення основних фондів через нове будівництво, розширення, реконструкцію, технічне переоснащення діючих підприємств. Капітальні вкладення включають витрати на виготовлення проектів і кошто­рисів для будівництва, на будівельні роботи, оплату технологіч­ного, енергетичного, підйомно-транспортного й інших видів устаткування, його монтаж, придбання інструмента й інвентарю, що зараховується в основні фонди, та ін.

У процесі технічного переоснащення підприємств здійсню­ються витрати, спрямовані на підвищення техніко-економічного рівня окремих виробництв, цехів, ділянок через механізацію й автоматизацію виробництва, модернізацію і заміну застарілого і фізично зношеного устаткування новим, продуктивнішим.

Під час реконструкції перебудовуються існуючі цехи і об'єкти підприємства на основі впровадження досягнень науково-технічного прогресу, розширюються окремі будівлі і споруди, якщо в них через габарити не може бути розміщене нове обладнання, будуються на території підприємства нові споруди замість ліквідованих, розширюються діючі об'єкти підсобного та обслу­говуючого призначення тощо.

Принципи, відповідно до яких банки фінансують капітальні вкладення, такі: прямий характер фінансування, цільовий харак­тер джерел коштів для капітальних вкладень і самого фінансу­вання, фінансування об'єктів у міру виконання планів капіталь­ного будівництва, безперервність фінансування в межах кошто­рисної вартості будівництва. Кредитування капіталовкладень бу­дівництв є забезпеченим матеріальними цінностями і витратами, терміновим, поворотним, платним.

Капітальні вкладення бюджетних організацій і установ фінансуються за рахунок коштів державного бюджету. Підпри­ємства й інші організації, що мають власні прибутки, використо­вують на ці витрати власні кошти і банківські кредити. Джерела фінансування капітальних вкладень за формами власності такі.

Для забезпечення технічного переоснащення, реконструкції і розширення підприємство створює фонд нагромадження, що формується за рахунок відрахувань від прибутку, амортизаційних відрахувань на повне відновлення основних фондів, виручки від реалізації вибулого і зайвого майна, орендної плати від здавання в оренду майна іншим підприємствам і організаціям та інших джерел.

Довгостроковий кредит покриває нестачу в коштах для здійс­нення капітальних вкладень. Як кредитні ресурси використову­ються тимчасово вільні кошти підприємств і населення, власні кошти банків, бюджетні кошти.

В умовах ринкових відносин набувають розвитку нові форми мобілізації коштів, використовуваних на капітальні вкладення підприємств. Однією з таких форм є цінні папери: акції, облігації, казначейські зобов'язання держави і т. п. Кошти, одержані від випуску цінних паперів, направляються в оборот підприємств, а їхні власники одержують прибутки у вигляді дивідендів або про­центів.

5. Оформлення фінансування капітальних вкладень

Оформлення фінансування будівництва в обслуговуючій установі банку — початковий етап процесу фінансування капіта­льних вкладень. Оформляє це фінансування замовник. Порядок оформлення фінансування залежить від того, чи є капітальні вкладення державними, чи вони здійснюються за рахунок коштів підприємства. Банки оформляють фінансування державних капітальних вкладень за умови дотримання будівництвом таких умов: воно включене в план капітального будівництва, забезпечене проектно-кошторисною документацією, дотримані норми виді­лення капітальних вкладень по роках будівництва та ін. Ці умови підтверджуються наявністю у замовника плану капітального бу­дівництва і титульного списку будівництва, копії зведеного кош­торисного розрахунку вартості, договору підряду й інших необ­хідних документів.

Оформлюючи фінансування будівництва, банк здійснює конт­роль за нормативними строками будівництва, станом проектно-кошторисної дисципліни, забезпеченістю будівництва джерелами фінансування. Банк розробляє і вносить відповідним органам державного управління пропозиції, спрямовані на забезпечення виконання завдань щодо введення в дію виробничих потужнос­тей і основних фондів. Оформлення фінансування державних ка­пітальних вкладень завершується складанням висновку банку про відповідність поданих йому документів пред'явленим до них ви­могам. Потім виписується розпорядження бухгалтерії банку про відкриття фінансування будівництва.

В умовах значного поширення самостійності підприємств від­повідальність за ефективність використання капітальних вкла­день відповідно до Закону про інвестиційну діяльність покладається насамперед на безпосередніх учасників інвестицій і регу­люється укладеними між ними контрактами. У зв'язку з цим капітальні вкладення за рахунок власних коштів підприємств здій­снюються без оформлення фінансування в установах банку. З метою забезпечення безперебійних розрахунків у капітальному будівництві банк за бажанням підприємства може фінансувати такі капітальні вкладення на договірних умовах. До таких капіта­льних вкладень відносять придбання устаткування, що не вхо­дить у кошториси будівництв, а також устаткування для заміни морально застарілого і фізично зношеного, будівництво окремих об'єктів. Ці витрати фінансуються в межах фонду нагромадження, створюваного на підприємстві, кошти якого зберігаються на розрахунковому рахунку підприємства.