Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
2.76 Mб
Скачать

5. Послуги щодо зберігання цінностей у банку

Зі зростанням довіри до банківської системи дедалі бі­льшої популярності набувають послуги щодо зберігання ціннос­тей. Банки приймають на зберігання документи, цінні папери, дорогоцінні метали, каміння, інші коштовності та цінності. Ос­новною рисою надання таких послуг є те, що комерційні банки мають відповідні спеціальні приміщення чи спеціальне облад­нання, які виключають випадкову втрату або пошкодження цін­ностей, прийнятих на зберігання. З процесу зберігання цінності повинні вийти такими, якими вони були прийняті на зберігання банком. Відносини між особою, яка передає цінності на зберіган­ня, та банком регулюються договором, який може бути укладе­ний на певний термін, без зазначення терміну або до витребуван­ня. Після закінчення терміну зберігання, передбаченого дого­вором та невитребуванням клієнтом цінностей банк продовжує їх зберігати доти, доки вони не будуть взяті іншою стороною. У та­кому разі банк має право вимагати відшкодування йому додатко­вих витрат на зберігання цінностей.

Послуги щодо зберігання цінностей надаються банками у трьох формах: зберігання цінностей клієнтів у сховищі; надання клієнтам сейфів у приміщенні банку; надання нічних сейфів клієнтам.

При першій формі послуг банк приймає цінності згідно з умо­вами укладеного між банком і клієнтом договору, причому скла­даються описи, які містять перелік (найменування) цінностей із зазначенням суми оцінки кожного виду цінностей. Цінності мають бути вкладені в пакети або іншу упаковку і відповідно опе­чатані. Прийняті банком від клієнтів цінності поміщають до сховища, усередині якого вони зберігаються в сейфах, на металевих стелажах (полицях) тощо за умови, що вони мають ґрати і зами­каються на замок. За схоронність цінностей, прийнятих на зберігання, установи банків несуть перед їхніми власниками відпові­дальність у розмірі реальної шкоди, але не вище суми оцінки. Банк видає клієнтові ключ від сейфа, карту, що ідентифікує клієнта, інший знак або документ, що посвідчує право його пред'яв­ника на доступ до цінностей та їх одержання.

Надання клієнту сейфа для самостійного використання у при­міщенні банку здійснюється через оформлення оренди. Індивіду­альний банківський сейф є металевим контейнером, що зберіга­ється у спеціально обладнаному приміщенні (сховищі). Як правило, банки мають у своєму розпорядженні сейфи різних роз­мірів. Клієнт, залежно від майна, яке він має намір зберігати в індивідуальному сейфі, вибирає найзручніший розмір сейфа. Кож­ний із них має, як правило, два замки і замикається на два ключі (коди). Один ключ зберігається у банку. Клієнт не сповіщає банк про вміст сейфа, отримує ключ (інший документ на доступ до сейфа) від сейфа і самостійно вміщує або вилучає з нього ціннос­ті протягом робочого дня банку. Банк зобов'язується забезпечити зберігання сейфа та доступ до нього виключно клієнта або упов­новажених ним осіб.

Щоб забезпечити конфіденційність операцій із вкладення чи вилучення цінностей з індивідуального банківського сейфа, у сховищах передбачені окремі ізольовані кабінки. Клієнт може скільки завгодно разів відвідувати сховище протягом часу, відве­деного банком для доступу до нього. Однак за надто часте відвідування клієнтом сховища банк може справляти додаткову плату з нього, про що має обов'язково бути зазначено у договорі. Дого­вором зберігання цінностей установлюється також розмір плати за зберігання цінностей та строки її внесення. На плату за збері­гання цінностей впливає низка чинників, зокрема розмір орендованого сейфа та термін оренди. Чим більший об'єм скриньки, тим вища ціна, а чим довше клієнт орендує сейф, тим ціна, на­впаки, нижча. Окремі банки надають знижку клієнтам, які раніше вже орендували у них банківський сейф або мають рахунок у цьому банку.

Надання нічних сейфів клієнтам відбувається тоді, коли у них виникає потреба здійснювати регулярні внески грошових коштів до банку після закінчення робочого дня в останнього. Цією послугою користуються клієнти, які мають бізнес, пов'язаний з одержанням готівки, наприклад власники магазинів, кафе, ресто­ранів тощо. Вони надають перевагу здаванню готівки до банку, ніж залишати її в сейфах на роботі чи носити з собою. Між бан­ком і клієнтом укладається відповідна угода. Клієнт вкладає го­тівку у спеціальну сумку, одержану в банку, та опускає її у спеціальний отвір, розміщений на зовнішньому боці будівлі банку. Вранці службовець банку забирає всі сумки з нічних сейфів і за­носить інформацію про них у відповідні регістри бухгалтерсько­го обліку. Договором може бути передбачена умова, згідно з якою банк здійснює розкриття сумок, перерахування вкладеної готівки та зарахування її на відповідний рахунок клієнта.