Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
2.76 Mб
Скачать

4. Резиденти мають право купувати, обмінювати іноземну ва­люту з метою виконання зобов'язань за операціями з векселями на підставі таких документів:

1) за операціями, пов'язаними зі здійсненням авалістом-резидентом оплати векселя, виданого, акцептованого або індосованого резидентом для розрахунків з нерезидентом за зовнішньоекономічним договором (контрактом):

- заяви про купівлю іноземної валюти;

- оригіналу договору про здійснення аваля векселя та його копії;

- оригіналу документа (акта, договору тощо), що підтверджує пред'явлення векселя до оплати векселедавцю, акцептанту, індо­санту за векселем з відміткою про відмову прийняття ним до оплати авальованого векселя, та його копії;

- оригіналу документа (акта, договору тощо), що підтверджує пред'явлення векселя до оплати авалісту, та його копії;

- оригіналу зовнішньоекономічного договору та оригіналу ва­нтажної митної декларації, що підтверджує фактичне надхо­дження в Україну товарів, а також копій цих документів;

2) за операціями, пов'язаними з виконанням резидентом, який видав, акцептував або індосував вексель для розрахунків з нере­зидентом за зовнішньоекономічним договором (контрактом), зо­бов'язань перед нерезидентом або уповноваженим банком, який здійснив аваль цього векселя:

- заяви про купівлю іноземної валюти;

- оригіналу договору про здійснення аваля векселя та його копії;

- оригіналу зовнішньоекономічного договору (контракту) та його копії.

6. Інші випадки купівлі, обміну іноземної валюти

1. Страховики, моторне (транспортне) страхове бюро, стра­хові (перестрахові) брокери, постійні представництва страхових (перестрахових) брокерів-нерезидентів мають право купувати, об­мінювати іноземну валюту з метою забезпечення виконання зобо­в'язань відповідно до Положення про застосування іноземної валю­ти в страховій діяльності, затвердженого постановою Правління На­ціонального банку України від 11 квітня 2000 р. № 135 зі змінами).

Уповноважений банк зобов'язаний робити відмітку на оригіна­лах документів, на підставі яких була куплена, обміняна іноземна валюта, та на копіях цих документів, які залишаються в нього на зберіганні. Відмітка має містити дату купівлі, обміну іноземної ва­люти, її суму, а також засвідчуватися підписом відповідального пра­цівника валютного підрозділу та відбитком його особистого штампа або штампа цього підрозділу чи печатки уповноваженого банку.

2. Уповноважені банки мають право купувати іноземну валюту з кореспондентських рахунків банків-нерезидентів, відкритих в уповноважених банках, за дорученням цих банків-нерезидентів.

Уповноважений банк зобов'язаний робити відмітку на оригі­налах документів, на підставі яких була куплена, обміняна інозе­мна валюта, та на копіях цих документів, які залишаються в нього на зберіганні. Відмітка має містити дату купівлі, обміну іно­земної валюти, її суму, а також засвідчуватися підписом відпові­дального працівника валютного підрозділу та відбитком його особистого штампа або штампа цього підрозділу чи печатки упо­вноваженого банку.

3. Державне казначейство України має право купувати інозе­мну валюту для здійснення розпорядниками бюджетних коштів, переведеними на казначейське обслуговування, видатків, пов'я­заних з міжнародною діяльністю, згідно з передбаченими в Дер­жавному бюджеті України на відповідний рік бюджетними при­ значеннями на підставі таких документів:

- заяви про купівлю іноземної валюти;

- заяви розпорядника бюджетних коштів із зазначенням раху­нку, на який слід перерахувати кошти в іноземній валюті;

- витягу з розпису Державного бюджету України на відповід­ний рік;

- копії затвердженого кошторису розпорядника бюджетних коштів;

- платіжного доручення в електронній формі від Державного казначейства України на перерахування коштів у гривнях для ку­півлі іноземної валюти з обов'язковим зазначенням у призначен­ні платежу коду бюджетної класифікації видатків та з приміткою «для купівлі іноземної валюти».

4. Уповноважені банки — члени міжнародних платіжних систем мають право купувати, обмінювати іноземну валюту з метою вико­нання власних зобов'язань за операціями, пов'язаними з організаці­єю та забезпеченням розрахунків з використанням платіжних кар­ток міжнародних платіжних систем, на підставі таких документів:

- для організації та забезпечення розрахунків з міжнародними платіжними системами — виписки з кореспондентського рахунку банку (про здійснення розрахунку відповідної міжнародної пла­тіжної системи з банком за операціями з платіжними картками);

- для закриття відкритої валютної позиції банку — розрахун­ку банку.

5. Суб'єкти ринку мають право купувати, обмінювати іноземну валюту з метою виконання власних зобов'язань за операціями, пов'язаними зі сплатою коштів банкам-кореспондентам, міжна­родним системам зв'язку, інформаційним агенціям, за користування їхніми послугами, на підставі ви­писки з кореспондентського рахунку банку про списання інозем­ної валюти та/або рахунку-фактури.

6. Уповноважений банк має право купувати, обмінювати іно­земну валюту з метою формування резервів під заборгованість в іноземній валюті для відшкодування можливих втрат за кредит­ними операціями на підставі розрахунку банку.

7. Власник індивідуальної ліцензії (дозволу) Національного банку на здійснення валютної операції має право купувати, обміню­вати іноземну валюту з метою виконання зобов'язань за цією опе­рацією на підставі індивідуальної ліцензії (дозволу) та документів, передбачених умовами цієї ліцензії (дозволу), якщо в нормативно-правовому акті Національного банку, відповідно до якого видана ця ліцензія (дозвіл), та в тексті самої ліцензії (дозволу) немає пря­мої заборони на здійснення такої купівлі або обміну.

8. Авіакомпанії-резиденти мають право купувати, обмінювати іноземну валюту з метою здійснення платежів за межі України у вигляді плати за послуги з аеронавігаційного обслуговування пові­тряних суден, що справляється Європейською організацією з без­ пеки аеронавігації (Євроконтроль) відповідно до Багатосторонньої угоди про сплату маршрутних зборів, укладеної в м. Брюсселі 12 листопада 1981 р., та інших міжнародних договорів на підставі рахунків-фактур Євроконтролю і реєстрів виконаних авіакомпанією польотів.