Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
2.76 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

Буковинська державна фінансова академія

Кафедра грошового обігу і кредиту

БАНКІВСЬКІ ОПЕРАЦІЇ

Чернівці

2011

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

Буковинська державна фінансова академія

Кафедра грошового обігу і кредиту

А.Г. ОЛЕКСИН, М.Г. МАРИЧ

БАНКІВСЬКІ ОПЕРАЦІЇ

Чернівці

2011

Укладачі: Олексин А.Г., асистент кафедри грошового обігу і кредиту

Марич М.Г., асистент кафедри грошового обігу і кредиту

Розглянуто та ухвалено на засіданні кафедри грошового обігу і кредиту Буковинської державної фінансової академії

Завідувач кафедри: к.е.н, доцент Островська Н.С.

Протокол № 1 від « 29 » серпня 2011 року

У навчальному посібнику розглянуто основи діяльності комерційних банків у ринкові економічній системі та умови і порядок здійснення основних банківських операцій. Визначено особливості практичних аспектів банківської діяльності, пов’язаної з формуванням банківських ресурсів, кредитуванням, здійсненням розрахунків і платежів, операціями з валютою і цінними паперами, наданням основних видів послуг банків. Розглянуто питання забезпечення фінансової стійкості банківських установ та регулятивного впливу на функціонування комерційних банків з боку Національного банку України.

Для студентів вищих навчальних закладів економічних спеціальностей, аспірантів, викладачів.

ЗМІСТ

Передмова…………………………………………………………………………

Змістовий модуль 1

Загальна характеристика організаційних особливостей діяльності комерційних банків України та формування їх капіталу

Тема 1. Види банків і порядок їх створення в Україні………………..…………5

Тема 2. Організація діяльності банку……………………………………………19

Тема 3. Операції банків з формування власного капіталу……………………..32

Тема 4. Операції банків із залучення коштів……………………………………43

Тема 5. Операції банків із запозичання коштів…………………………………50

Змістовий модуль 2

Розраунково- касові операції комерційних банків

Тема 6. Операції банків з обслуговування платіжного обороту………………61

Тема 7. Операції банків з готівкою………………………………………………80

Тема 8. Операції банків з пластиковими картками……………………………..92

Змістовий модуль 3

Особливості здійснення комерційними банками основних активних операцій

Тема 9. Кредитні операції банків…………………………………………….…106

Тема 10. Особливості операцій з надання і погашення окремих видів кредиту……………………………………………………………………………139

Тема 11. Операції банків з векселями……….…………………………………159

Тема 12. Операції банків з цінними паперами………………………………...183

Змістовий модуль 4

Операції в іноземній валюті та операції із забезпечення фінансової стійкості комерційного банку

Тема 13. Економіко-правові та організаційні основи здійснення банками операцій в іноземній валюті…………………………………………………….205

Тема 14. Торговельні операції банків в іноземній валюті……………………214

Тема 15. Неторговельні операції банків в іноземній валюті…………………226

Тема 16. Операції банків в іноземній валюті на міжбанківському ринку…..237

Тема 17. Операції з надання банківських послуг……………………………..254

Тема 18. Операції із забезпечення фінансової стійкості банку……………....272

всТУП

Основою сучасної економіки є банківська система. Міцні і фінансово стійкі банки означають стабільну економіку і, навпаки, банкрутство банків, неповернені кредити, неоплачені проценти - все це ослаблює банківську систему і говорить про кризу в економіці.

Організація фінансово-кредитного обслуговування підприємств, організацій і населення, функціонування кредитної системи відіграють виключно важливу роль в розвитку господарських структур. Від ефективності і безперебійності функціонування кредитно-фінансового механізму залежить не тільки сучасне одержання грошей окремими суб'єктами господарювання, але й темпи економічного розвитку держави в цілому.

Розвиток банківської системи, як головного вкладника фінансового сектора покликаний прискорити трансформацію суспільства загалом і розвиток бізнесу зокрема, оскільки значний вплив банків на українське середовище є очевидним.

Метою дисципліни є формування та засвоєння системи знань у галузі організації і технології здійснення банками пасивних та активних операцій, надання банківських послуг.

Завдання дисципліни:

- розглянути нормативно-правові засади реєстрації комерційного банку в Україні;

- розкрити особливості організації діяльності комерційних банків в Україні;

- вивчити методи проведення банківських операцій та надання банківських послуг;

- розкрити відмінності між банківськими операціями та послугами, а також подати їх детальну характеристику.

- набути вмінь виконувати конкретні операції банківської діяльності;

- розкрити особливості формування ресурсної бази банківських інститутів;

- вивчити механізм операцій банків з обслуговування безготівкового грошового обороту, з готівкою та платіжними картками.

- розкрити та засвоїти особливості організації кредитних операцій банків, а також операцій з надання і погашення окремих видів кредиту.

Вивчення дисципліни «Банківські операції» є необхідною умовою підготовки фахівців високої кваліфікації. Успішному вивченні даної дисципліни передує засвоєння навчального матеріалу з дисциплін «Гроші і кредит» та «Банківська справа».

Предметом дисципліни є діяльність комерційних банків, пов'язана зі здійсненням операцій та наданням послуг юридичним та фізичним особам. Формою підсумкового контролю з дисципліни є екзамен.

Студенти повинні знати:

- суть, значення, проблеми існуючої банківської системи;

- особливості здійснення активних та пасивних операцій комерційних банків України в умовах економічної стабільності чи нестабільності в державі;

- законодавчий, інструктивний та нормативний матеріал щодо методики обчислення кредитоспроможності позичальників та банківської діяльності в цілому.

Студенти повинні вміти:

  • визначати суми до сплати по кредитах та депозитах;

  • здійснювати обчислення показників кредитоспроможності: ліквідності, платоспроможності, рентабельності та показників ефективності використання основних і обігових коштів;

- робити ґрунтовні висновки за інвестиційними проектами та кредитними договорами, надавати пропозиції щодо вдосконалення проектів;

- робити пропозиції щодо виведення банківської системи з кризи та подальшого її розвитку.

При вивченні дисципліни необхідно використовувати сучасні методи навчання, заохочувати студентів до проведення активної самостійної, аналітичної, наукової роботи та досліджень. Студенти повинні бути зацікавленими у вивченні даної дисципліни через його актуальність і в майбутньому реалізувати набуті знання в практичній діяльності.

Змістовий модуль 1 Загальна характеристика організаційних особливостей діяльності комерційних банків України та формування їх капіталу

Тема 1. Види банків і порядок їх створення в Україні

1. Роль банків в функціонуванні економіки держави.

2. Види банків та банківських об'єднання. Особливості акціонерного та пайового банку.

3. Порядок реєстрації банку в Україні.

4. Суть та значення реорганізації банків.

5. Особливості реєстрації іноземних банків в Україні.

6. Відкриття філій та дочірних банків в Україні.

Ключові слова: банк, реорганізація банків, відокремлені структурні підрозділи, банківські об’єднання, дочірній банк, банківська корпорація, банківська холдингова група, фінансово-холдингова група.

1. Роль банків в функціонуванні економіки держави

Базовою ланкою кредитної системи, основою, на якій ґрунтується уся діяльність, пов’язана з кредитно-фінансовим обслуговуванням господарства, є комерційні банки. Вони являють собою другий рівень. Комерційні банки - це багатопрофільні кредитні установи, що здійснюють операції у різних секторах ринку позичкових капіталів, обслуговуючи підприємства всіх галузей економіки та населення. Основними функціями комерційних банків, що визначають їх суть та роль у кредитній системі, є: прийом депозитів від юридичних та фізичних осіб; кредитування підприємств і населення; організація та здійснення розрахунків у господарстві; випуск кредитних знарядь обігу. Усі функції тісно пов’язані між собою та дозволяють комерційному банку виступати у якості органа, що емітує платіжні засоби для обслуговування усього кругообороту капіталу в процесі виробництва й обігу товарів. Найважливіша особливість комерційних банків полягає у їх можливості створювати за рахунок кредиту додаткові платіжні засоби шляхом збільшення залишків на поточних рахунках клієнтів. Усі інші інститути кредитної системи, крім центрального банку, не можуть використовувати емітовані кошти як джерело кредитних ресурсів. У той же час комерційні банки не мають права самостійно емітувати готівкові кошти, оскільки це є монополією центрального банку.

Окрім зазначених базових функцій, комерційні банки можуть виконувати ряд інших операцій, конкретне коло яких визначається особливостями різних секторів ринку і потребами тих груп клієнтів банку, на які він орієнтує свою діяльність. У цьому полягає відмінність комерційних банків від спеціалізованих кредитно-фінансових інститутів, що надають обмежене коло послуг. Так, комерційні банки можуть здійснювати операції з купівлі та продажу іноземної валюти, організовуючи фінансування зовнішньої торгівлі, виконувати довірчі операції, пов’язані з управлінням майном, грошовими коштами та іншими матеріальними цінностями фізичних та юридичних осіб за їх дорученням, надавати консультаційні послуги своїм клієнтам з питань організації господарсько-фінансової діяльності, проводити лізингові та факторингові операції, організовувати зберігання фінансових і матеріальних цінностей у спеціально обладнаних сховищах, видавати гарантії за третіх осіб, надавати економічну й фінансову інформацію, здійснювати операції з цінними паперами, а також ряд інших операцій, пов’язаних з обслуговуванням різних клієнтів. Важливою особливістю комерційних банків є те, що окрім своїх традиційних функцій, вони, як правило, можуть виконувати практично всі функції інших інститутів кредитної системи ( крім центрального банку), а тому є по суті фінансово-кредитними установами універсального типу, у зв’язку з чим їх ще називають фінансовими універмагами. Сучасні комерційні банки здатні виконувати до 200 різних видів операцій залежно від своїх розмірів, сфери діяльності потреб клієнтів та інших ознак.