Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
2.76 Mб
Скачать

6. Переказування іноземної валюти за межі України та в Україну за дорученням та на користь фізичних осіб-нерезидентів

1. Переказування за межі України з поточних рахунків в іноземній валюті фізичних осіб-нерезидентів здійснюються в ме­жах залишку коштів, що є на цих рахунках.

2. Без відкриття поточних рахунків в іноземній валюті фізич­ним особам-нерезидентам дозволяється переказувати суму, що не перевищує 5000 дол. США, або еквівалент цієї суми в іншій іно­земній валюті в один операційний день на підставі документів, що підтверджують джерела походження іноземної валюти.

3. Зарахування на поточні рахунки фізичних осіб-нерезидентів переказів із-за кордону та подальша їх виплата з цих рахунків здійснюються без обмежень за сумами.

4. Іноземна валюта, переказана із-за кордону на користь фізи­чної особи-нерезидента для одержання без відкриття поточного рахунку, може бути:

- виплачена одержувачу переказу готівкою на суму, що не перевищує в еквіваленті 50000 грн. Переказ на суму, що пере­вищує цю норму, зараховується на поточний рахунок одержувача переказу в сумі переказу і виплачується йому з цього рахунку;

- зарахована на поточний рахунок одержувача переказу в су­мі переказу.

5. У разі відсутності в касі банку іноземної валюти І групи Кла­сифікатора, у якій надійшов переказ, виплата коштів фізичній осо­бі за її згодою здійснюється в іншій іноземній валюті цієї самої групи Класифікатора, а якщо надійшов переказ в іноземній валюті інших груп Класифікатора, яка відсутня в касі банку, — у гривнях.

6. Виплата переказів із-за кордону як з поточного рахунку, так і без його відкриття на підставі заяви фізичної особи-нерезидента може здійснюватися в гривнях (купівля іноземної валюти за кур­сом банку (установи), що діє на час здійснення операції).

7. Способи переказування іноземної валюти в межах України

1. Переказування фізичними особами (резидентами і не­резидентами) в межах України іноземної валюти з їх поточних ра­хунків в іноземній валюті здійснюється згідно з режимом цих ра­хунків, передбаченим Інструкцією про порядок відкриття, вико­ристання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженою постановою Правління Національного банку Украї­ни від 12 листопада 2003 р. № 492 і зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 17 листопада 2003 р. за № 1172/8493 (зі змінами), без обмежень за сумами.

2. Без відкриття поточних рахунків фізичним особам (резиде­нтам і нерезидентам) дозволяється переказувати в межах України іноземну валюту:

а) на суму, що не перевищує 1000 дол. США, або еквівалент цієї суми в іншій іноземній валюті в один операційний день:

- фізичним особам-резидентам на користь інших фізичних осіб;

- (резидентів та нерезидентів) з метою надання допомоги без підтвердних документів про родинні стосунки фізичних осіб;

- фізичним особам-нерезидентам на користь інших фізичних осіб (резидентів і нерезидентів) з метою надання допомоги на підставі документів, що підтверджують джерела походження іно­земної валюти;

б) на власні поточні рахунки фізичних осіб, що відкриті в ін­ших банках (філіях банків), з метою їх поповнення. Фізичні осо-би-нерезиденти здійснюють такі перекази на підставі документів, що підтверджують джерела походження іноземної валюти.

1. Банки (установи) зобов'язані здійснювати контроль за дотриманням фізичними особами мети та норм переказів, що встановлені Правилами. За умови надання банком своїм філіям (установою — своїм структурним підрозділам) повноважень що­до здійснення переказів банк (установа) зобов'язаний(а) здійсню­вати контроль за дотриманням фізичними особами норм перека­зів, що встановлені на визначений строк, у разі здійснення фізичними особами цих переказів через кілька філій банку або структурних підрозділів установи.

2. Банки (установи) зобов'язані вести журнали обліку перека­зів в іноземній валюті без відкриття поточних рахунків. Операції з переказу та одержання коштів за такими переказами підлягають обов'язковому відображенню в цих журналах у день їх здійснен­ня. Допускається ведення одного журналу обліку переказів за межі України та в межах України.

Якщо журнал ведеться в паперовій формі, то всі його сторінки мають бути пронумеровані, прошнуровані. Остання сторінка жу­рналу засвідчується підписами керівника та головного бухгалтера банку (установи), відбитком печатки банку (установи).

Можливе ведення журналу в електронній формі із щоденним роздруковуванням сторінок з новими записами. Роздруковані сторінки засвідчуються підписами керівника або іншого відповідального працівника банку (установи), який обслуговує клієнта.

Після закінчення місяця роздруковані сторінки складаються за датами та формуються в брошури. Брошури прошнуровуються, засвідчуються підписами керівника та головного бухгалтера бан­ку (установи), відбитком печатки банку (установи). На першій сторінці брошури зазначаються кількість сторінок, які містить брошура, початкова та остання дати. У журналі обов'язково зазначаються:

- номер реєстрації операції з відправлення (одержання) пере­казу;

- дата здійснення операції;

- прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи;

- резидентність фізичної особи;

- сума переказу;

- цифровий або літерний код іноземної валюти відповідно до Класифікатора;

- призначення платежу;