Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
2.76 Mб
Скачать

3. Класифікація операцій банків в іноземній валюті

Класифікація операцій банків в іноземній валюті є предметом дослідження в сучасній економічній літературі. Тео­ретично можна застосувати близько двох десятків різних ознак класифікації, як загальних для всіх банківських операцій, так і характерних лише для валютних операцій. Однак у своїй практи­чній діяльності уповноважені банки в Україні зобов'язані керуватися тільки нормативно встановленими переліками видів валют­них операцій, визначених і дозволених НБУ.

Згідно з положенням «Про порядок видачі банкам банківських ліцензій, письмових дозволів та ліцензій на виконання окремих операцій», затвердженим постановою Правління НБУ від 17 лип­ня 2001 р. № 275, комерційні банки можуть отримати ліцензію на здійснення таких видів операцій з валютними цінностями:

- неторговельні операції з валютними цінностями;

- ведення рахунків клієнтів (резидентів та нерезидентів) в іноземній валюті та клієнтів-нерезидентів у грошовій одиниці України;

- ведення кореспондентських рахунків банків (резидентів і нерезидентів) в іноземній валюті;

- ведення кореспондентських рахунків банків-нерезидентів у грошовій одиниці України;

- відкриття кореспондентських рахунків в уповноважених бан­ках України в іноземній валюті та здійснення операцій за ними;

- відкриття кореспондентських рахунків у банках-нерезидентах в іноземній валюті та здійснення операцій за ними;

- залучення та розміщення іноземної валюти на валютному ринку України;

- залучення і розміщення іноземної валюти на міжнародних ринках;

- операції з банківськими металами на валютному ринку України;

- операції з банківськими металами на міжнародних ринках;

- інші операції з валютними цінностями на міжнародних рин­ках.

Конкретизується даний перелік в інших нормативних докуме­нтах НБУ. Зокрема, в Інструкції «Про порядок відкриття та вико­ристання рахунків у національній та іноземній валюті», затвердженій постановою Правління НБУ від 18 грудня 1998 р. № 527, а також у Положенні про відкриття та функціонування кореспон­дентських рахунків банків-резидентів і нерезидентів в іноземній валюті та кореспондентських рахунків банків-нерезидентів у гри­внях, затвердженому постановою Правління НБУ від 26 березня р. № 118 та в «Інструкції про міжбанківські розрахунки в Україні», затвердженій постановою Правління НБУ від 27 грудня 1999 р. №621.

Окремою і ще більш деталізованою є класифікація, наведена в «Положенні про порядок та умови торгівлі іноземною валютою», затвердженому постановою Правління НБУ від 21 серпня 2006 р. № 333 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України щодо регулювання валютного рин­ку». Там визначено таке:

1. Поточними торговельними операціями в іноземній валюті є:

- розрахунки за експорт та імпорт товару без відстрочення платежу або з відстроченням, що відповідно до договору не пе­ревищує строків, установлених законодавством України для здійснення таких розрахунків;

- розрахунки на території України між резидентами — суб'єктами господарювання за товар на підставі індивідуальної ліцензії Національного банку.