Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
2.76 Mб
Скачать

1.Основи організації торгівлі іноземною валютою на міжбанківському ринку

Торгівля іноземною валютою — це купівля, продаж, обмін іноземної валюти, здійснення операцій із валютними деривативами.

Купівля іноземної валюти — операція з купівлі іноземної ва­люти за гривні; продаж іноземної валюти — операція з продажу іноземної валюти за гривні; обмін (конвертація) іноземної валю­ти — операція з купівлі (продажу) однієї іноземної валюти за ін­шу іноземну валюту.

Валютний дериватив — стандартний документ, що засвідчує право та/або зобов'язання купити, продати та/або обміняти іно­земну валюту на визначених у цьому документі умовах у майбут­ньому.

У міжнародній практиці найпоширенішими видами деривати­вів є форвардні та ф'ючерсні контракти, опціони і своп — конт­ракти. На даний час в Україні Правилами випуску та обігу валют­них деривативів, затвердженими постановою Правління НБУ від 7 липня 1997 р. № 216 регулюється механізм випуску та обігу тільки форвардних валютних контрактів.

Порядок та умови торгівлі іноземною валютою на міжбанківському валютному ринку України та на міжнародних валютних ринках регулюються «Правилами торгівлі іноземною валютою» і «Правилами проведення Торговельної сесії та здійснення окре­мих операцій, пов'язаних з купівлею-продажем іноземних валют та банківських металів», затвердженими постановою Правління НБУ від 10 серпня 2005 р. № 281. Постановою Правління НБУ від 21 серпня 2006 р. № 333 «Про внесення змін до деяких норма­тивно-правових актів Національного банку України щодо регулювання валютного ринку» зазначені «Правила торгівлі інозем­ною валютою» були змінені і перейменовані в «Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою» і внесені зміни в «Правила проведення Торговельної сесії та здійснення окремих операцій, пов'язаних з купівлею-продажем іноземних валют та банківських металів».

Згідно з названим Положенням торгівлю іноземною валютою на міжбанківському валютному ринку України, на міжнародному валютному ринку дозволяється здійснювати виключно Націона­льному банку та суб'єктам ринку (або з такими суб'єктами).

Національний банк України здійснює торгівлю іноземною ва­лютою з метою забезпечення виконання функцій, покладених на нього законодавством України.

Суб'єкти валютного ринку — уповноважені банки, уповнова­жені фінансові установи, які відповідно до ліцензії та письмового дозволу Національного банку отримали право на здійснення опе­рацій з валютними цінностями.

Міжбанківський валютний ринок України — це сукупність відносин у сфері торгівлі іноземною валютою в Україні між суб'єктами ринку, між суб'єктами ринку та їх клієнтами (у тому числі банками-нерезидентами), а також між суб'єктами ринку і Національним банком.

Суб'єкти ринку мають право здійснювати купівлю, продаж іноземної валюти виключно на міжбанківському валютному рин­ку України.

Операції з обміну іноземної валюти суб'єкти ринку мають право здійснювати на міжбанківському валютному ринку Украї­ни та/або на міжнародному валютному ринку.

Міжнародний валютний ринок — це сукупність відносин у сфері торгівлі іноземною валютою за межами України між суб'єктами ринку та іноземними контрагентами, які за доручен­ням і за рахунок суб'єктів ринку здійснюють торгівлю іноземною валютою за межами України.

Уповноважені банки, уповноважені фінансові установи уклада­ють між собою та з Національним банком договори про купівлю, продаж іноземної валюти за безготівкові гривні та підтверджують ці договори виключно під час проведення Торговельної сесії.

Зокрема Національний банк має право:

- змінювати час проведення Торговельної сесії та/або термін подання заявки на участь у Торговельній сесії, попередивши про це суб'єктів ринку не пізніше ніж за два робочі дні до часу зміни;

- наділяти уповноважену особу правом призупиняти Торговельну сесію з оголошення технічної перерви;

- установлювати для суб'єктів ринку граничні межі продажу готівкової іноземної валюти фізичним особам-резидентам;

- установлювати граничний розмір маржі, на яку курс купівлі та продажу іноземної валюти може відхилятися від офіційного курсу гривні до іноземної валюти, що встановлюється Національним банком, з метою недопущення безпідставних фінансових втрат населення та суб'єктів ринку, якщо події на міжнародному валютному ринку або інші негативно впливатимуть на міжбанківський валютний ринок України.