Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
св економтеорія.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
665.6 Кб
Скачать

Запитання для самоперевірки

1. Яка основа мета державного регулювання соціально-еконо­мічних процесів?

2. Які методи використовує держава при регулюванні рівня оплати праці?

3. Назвіть активні і пасивні заходи регулювання зайнятості.

4. Дайте визначення категорії «мінімальний споживчий бюджет».

5. Як ви розумієте поняття «мінімальний споживчий кошик»?

Тема 14. Світове господарство і міжнародні економічні відносини.

На карті світу нині понад 230 країн. Вони характеризуються певною структурою національного багатства, історичними традиціями, менталітетом народу та ін.. Водночас усі вони є членами світового господарства.

Для сучасного світового господарства характерні посилення зв’язків, взаємодія між країнами і якісно нові міжнародні економічні відносини. Тенденція до об’єднання викликана потребою вирішення глобальних проблем, що стоять перед суспільствами. Але основою утворення цілісності світу як системи, що розвивається, виступає зростаюча взаємозалежність держав у економічній сфері. Сьогодні жодна країна не може претендувати на повноцінний розвиток, якщо вона не залучена до світогосподарських зв’язків. При цьому чим вищий рівень економічного розвитку країни, тим активніші та багатоманітніші форми цих зв’язків.

Об’єктивні передумови виникнення світового господарства, його сутність, етапи формування, структуру та закономірності функціонування, систему міжнародних економічних відносин студенти вивчають аудиторно, на лекції. Самостійно необхідно розглянути проблеми інтеграції економіки України в світове господарство. За робочою програмою на самостійне вивчення відводиться 2 години.

2.

Питання для самостійного вивчення.

1. Інтеграція економіки України в світове господарство.

3.

Література

(3. ст. 652-659)

(4, ст.648-651)

(6, ст.510-516)

(7, ст.605-610)

4.

Методичні рекомендації.

Спочатку прочитайте матеріал підручника. Осмисліть інформацію, виділіть головне, складіть конспект.

Слід відмітити, на основі інтернаціоналізації господарського життя починається процес міжнародної економічної інтеграції. Необхідно з’ясувати сутність таких найбільш поширених видів економічної інтеграції: зона вільної торгівлі, митний союз, загальний ринок, економічний союз.

Далі, слід зауважити, перехід України до соціальної ринкової економіки передбачає вирішення проблем, пов’язаних з формуванням якісно нових міжнародних економічних відносин, насамперед із країнами Заходу та колишнього СРСР, та виробленням таких напрямів зовнішньо - економічної політики, які відповідали б її національним інтересам у міжнародному співробітництві.

Одним з напрямів економічного співробітництва України з країнами світу є її зовнішньоекономічні торговельні зв’язки. Зовнішня торгівля дає змогу стабілізувати економічний рівень країн, стимулювати їх розвиток.

Також, слід знати, одним із напрямів інтеграції України у світове господарство є формування на її території вільних економічних зон (ВЕЗ). Слід розглянути характеристику різновидів ВЕЗ: зони вільної торгівлі, експортно – виробничі зони, науково – технологічні зони, сервісні зони.

Права база ВЕЗ має передбачати досягнення високого економічного ефекту для інвесторів і держави через запровадження спеціального режиму інвестування. Чим вищий економічний рівень розвитку країни, тим активніші та різноманітніші форми її зовнішньоекономічних зв’язків. Адже участь країни в міжнародних економічних відносинах свідчить про рівень її економічного розвитку.

5.