Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
св економтеорія.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
665.6 Кб
Скачать

Тема 11. Форми суспільного продукту в процесі відтворення

Відтворення - безперервне відновлення процесу виробництва товарів, послуг та духовних благ, на основі якого здійснюється відтворення всіх еле­ментів економічної системи - продуктивних сил, техніко-економічних від­носин, організаційно-економічних відносин, виробничих відносин та госпо­дарського механізму.

Суспільне відтворення - це процес суспільного виробництва, взятий не як одноразовий акт, а в постійному повторенні та відновленні, як безперерв­ний ланцюг взаємопов'язаних актів щорічного створення суспільного про­дукту.

Розгляд процесу суспільного виробництва в динаміці за ряд років дозво­ляє глибше проникнути у його сутність, побачити набагато більше, ніж при аналізі створення суспільного продукту протягом одного року.

Дослідження суспільного відтворення дає змогу з'ясувати: під впливом яких чинників протягом багатьох років відбувалися кількісні та якісні зміни у суспільних продуктивних силах; що зумовило їх сучасну структуру; яке значення мають розподіл та споживання сукупного продукту.

У будь-якому суспільстві люди повинні постійно задовольняти свої по­треби, для чого необхідне безперервне відтворення матеріальних благ, а зна­чить, і процесу їх виробництва.

На певному етапі розвитку суспільства об'єктивною необхідністю стає задоволення потреб людей у зростаючій кількості послуг та духовних благ. Тому поряд з матеріальним виникає і розвивається духовне виробництво, го­ловною метою якого є формування розумових здібностей людей, їх творчих обдарувань, особистості, її організаційних здібностей.

Розрізняють два типи відтворення - просте і розширене.

За простого відтворення процес виробництва і випуск створених благ здійснюється щорічно у незмінному масштабі. Таке відтворення було знач­ною мірою типове для докапіталістичних формацій. Здійснюється переваж­но на незмінній технічній основі.

При розширеному відтворенні процес виробництва щорічно відновлю­ється у зростаючих розмірах. Таке відтворення здійснюється переважно на більш досконалій технічній основі.

Суспільний продукт і його форми.

Економічна теорія має справу не з будь – яким конкретним виробництвом, а визначає закономірності функціонування суспільного виробництва.

Суспільне виробництво – це сукупність індивідуальних виробництв (підприємств, фірм) в їхньому взаємозв`язку, взаємодії, взаємозумовленості та взаємозалежності.

Результатом суспільного виробництва є суспільний продукт – це сума матеріальних і духовних благ, створених суспільством за певний проміжок часу, як правило, за рік. В реальному житті ми маємо справу з різними його формами залежно від того, які елементи включаються до його складу.

Однією з форм суспільного продукту є валовий суспільний продукт (ВСП) – сума виробленої за рік валової продукції всіх галузей матеріального виробництва. При визначенні ВСП до його складу завжди включається повторний рахунок виробничих затрат окремих галузей. Річ у тім, що до його вартості включається не лише вартість готового, а й вартість проміжного продукту ( сировина, паливо, матеріали), який для відповідних галузей виступає як готовий продукт.

Тому ВСП не дає точного уявлення про ту реальну суму благ, яка створюється протягом року в країні. В зв`язку з цим виникає потреба розраховувати кінцевий суспільний продукт (КСП). Він являє собою всю масу виробленої за певний період часу готової продукції, тобто, це продукція, яка надходить в особисте або виробниче споживання, на відновлення спожитих засобів праці та нагромадження в готовому вигляді. Обчислюється КСП шляхом вилучення з ВСП повторного рахунку, тобто обороту предметів праці (МЗ), додавання вартості спожитих засобів праці (ЗП), що є фондом амортизації (А): КСП = ВСП – МЗ + А.

ВСП і КСП – це показники матеріального виробництва. Щоб обрахувати весь результат господарської діяльності, використовується показник – валовий національний продукт (ВНП), обчислюється не за виробничим принципом (як попередні показники), а як сума кінцевих доходів, які отримують підприємства, організації, установи й окремі громадяни в усіх галузях і сферах народного господарства. Найважливішим результативним показником розвитку економіки країни є чистий продукт (ЧП) – частина ВСП або нова створена вартість за рік, тому що є результатом живої праці. В економічній теорії ЧП отримав назву національного доходу.

Важливе значення має поділ ЧП на: 1) необхідний продукт (НП) – частина ЧП, яка необхідна для нормального відтворення робочої сили в сфері виробництва ( витрати на одяг, житло, задоволення культурних і соціальних потреб), 2) додатковий продукт (ДП) - це надлишок над необхідним продуктом., використовується для розширення виробництва. Відношення ДП до НП називається нормою додаткового продукту.