Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
самост.роб..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
180.74 Кб
Скачать

БЕРДЯНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

щодо забезпечення самостійної роботи студентів з дисципліни

«Загальна теорія здоров’я»

Галузь знань: 0102 «Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини»

напрям підготовки: 6.010203«Здоров’я людини»

(шифр і назва напряму підготовки)

факультет: фізичного виховання .

(назва факультету)

Б ердянськ

Підготовлено викладачем кафедри основ здоров’я та фізичної реабілітації В.В Орловською

Затверджено на засіданні кафедри  основ здоров’я та фізичної реабілітації

(протокол № 1 від 29.08. 2011 р.)

Орловська В. В. Методичні  рекомендації  щодо  організації  самостійної роботи  студентів  з  дисципліни  “ Загальна теорія здоров’я”  (для  бакалаврів спеціальності 6.010203 – здоров’я людини).  —  Б.: БДПУ, 2011. — 14 с.

Методичні  рекомендації  містять  пояснювальну  записку,  загальні  положення,  організацію  та  форми  самостійної  роботи  студентів,  контроль  самостійної  роботи  студентів,  завдання  для  самостійної  роботи,  а  також  список  літератури.

©  Бердянський державний 

п едагогічний університет (БДПУ), 2011

  1. Пояснювальна записка

В останні роки стан здоров'я населення помітно погіршився. Сучасні умови життя, висока механізація в побуті та на виробництві, стихійні лиха, психо-емоційні перевантаження часто призводять до пошкоджень організму. Виникає необхідність здійснення комплексу ефективних оздоровчих заходів. Разом з тим, згідно з сучасними уявленнями, серед усіх факторів, що обумовлюють як індивідуальне, так і громадське здоров'я першорядне значення має образ життя. Здоровий спосіб життя передбачає діяльність людини, спрямовану на збереження та зміцнення здоров'я. Він реалізується у всіх основних формах життєдіяльності людини – трудової, побутової, дозвільної, суспільної. Істотний вплив на формування здорового способу життя надає мікро- і макросоціальне середовище – сім'я, трудові колективи, засоби масової інформації і, звичайно, освітні установи. Проте активна й ефективна участь педагогів у вирішенні цієї важливої ​​і складної соціально-біологічної проблеми можлива лише в випадку володіння ними достатніми знаннями й уміннями пропаганди здорового способу життя.

Мета дисципліни – ознайомлення студентів, що навчаються за напрямом "Здоров’я людини" з широким колом питань про причини здоров'я, шляхи його забезпечення, формування та збереження в конкретних умовах життєдіяльності.

Завдання курсу: виховання потреби в здоров'ї, як найвищої цінності; становлення наукового розуміння сутності здоров'я і здорового способу життя; розвиток потреби до постійного підвищення фізичного й соматичного самовдосконалення; оволодіння методами оцінки фізичного стану та самоконтролю при фізкультурно-оздоровчих заняттях; формування культури міжособистісних відносин; становлення валеологічної культури особистості.

Місце навчальної дисципліни в системі професійної підготовки фахівця. «Загальна теорія здоров'я» займає важливе місце в професійно-педагогічній підготовці фахівця зі здоров’я людини. Вивчення предмету тісно пов'язане з рядом дисциплін медико-біологічного та психолого-педагогічного циклу підготовки вчителя основ здоров'я. Для виконання даної програми в процесі навчання студентів передбачені такі види занять: лекції, практичні заняття, самостійна робота. Під час навчання на кафедрі студенти у відповідності з навчальною програмою підвищують рівень теоретичної підготовки та оволодівають практичними навичками. Теоретична підготовка передбачає обов'язкове відвідування лекцій, активну участь на практичних заняттях, науково-практичних конференціях тощо. З найбільш актуальних тем програми студенти готують реферати, які обговорюються на семінарах та практичних заняттях.

Інтегровані вимоги до знань і вмінь з навчальної дисципліни. У результаті вивчення навчальної дисципліни

студент повинен знати:

  • сучасні проблеми стану здоров'я людини;

  • основні чинники здоров'я людини;

  • фізіологічні основи забезпечення здоров'я;

  • фізичний та соматичний стан здоров'я людини;

  • основи психічного здоров'я та психогігієни;

  • гігієнічні основи здоров'я людини;

  • екологічні основи здоров'я людини;

  • сучасні оздоровчі системи та програми;

студент повинен вміти:

  • складати індивідуальний паспорт здоров'я;

  • оцінити психотип і соціотип людини, рівень її психічної активності;

  • прогнозувати стан індивідуального здоров'я на основі валеологічного обстеження;

  • здійснювати оцінку стану здоров'я альтернативними методами;

  • складати індивідуальну програму оздоровлення;

  • визначити рівень фізичного стану людини для оздоровчого тренування;

  • скласти щоденник самоконтролю для фізкультурника;

  • скласти індивідуальну програму харчування;

  • визначати рівень соматичного здоров'я за Г. Л. Апанасенко;

  • визначати адаптаційний потенціал здоров'я за Р. М. Баевским;

  • оцінювати біологічний вік людини;

  • визначати толерантність до фізичного навантаження.

Міждисциплінарні зв’язки навчальної дисципліни. Дисципліна «Загальна теорія здоров'я» тісно пов’язана з попередніми дисциплінами: анатомія, фізіологія, біологія з основами генетики, основи медичних знань, фізичне виховання; інтегрує з наступними дисциплінами за навчальним планом: загальна та педагогічна валеологія, спортивна медицина, спортивна фізіологія, гігієна, лікувальна фізична культура, психологія здоров'я, педагогіка.

Кредитно-трансферній система організації навчального процесу спонукає студентів системно вчитися, готуватися до кожного заняття.

Видами навчальних занять згідно з навчальним планом є:

а) лекції,

б) практичні заняття,

в) самостійна робота студентів.

Кафедри, які здійснюють викладання дисципліни мають право вносити зміни до навчальної програми у межах до 15%, проте повинні виконувати в цілому обсяг вимог з дисципліни згідно з кінцевими цілями ОКХ і ОПП за фахом підготовки та навчальним планом.

Самостійна робота студентів передбачає підготовку до практичних занять та підсумкового модульного контролю, роботу з науково-методичною літературою, заповнення відповідної документації, написання рефератів, участь у науково-дослідницькій роботі, підготовку наукових доповідей на студентські наукові конференції або виконання інших індивідуальних завдань.

Поточна навчальна діяльність студентів контролюється на практичних заняттях у відповідності з конкретними цілями та під час індивідуальної роботи викладача зі студентами.

Рекомендується застосовувати такі засоби визначення рівня підготовки студентів: тести, розв’язування ситуаційних задач, проведення індивідуального та фронтального усного опитування, реферування літератури, актуальних публікацій у періодиці.

Підсумковий контроль засвоєння змістових модулів здійснюється після їх завершення.

Оцінка успішності студента з дисципліни є рейтинговою і виставляється за шкалою як середня арифметична оцінка засвоєння відповідних змістових модулів і має визначення за системою ECTS та традиційною шкалою, прийнятою в Україні.