Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
св економтеорія.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
665.6 Кб
Скачать

Запитання для самоперевірки.

  1. Розкрийте історичні етапи розвитку економічної науки.

  2. Систематизуйте свої уявлення про різні школи економічної теорії в історичному аспекті.

  3. Що ви знаєте про видатних економістів різних економічних епох?

Тема 2. Економічні потреби і виробничі можливості суспільства

Потреби як визначальний чинник доцільної поведінки економічних суб’єктів є однією з фундаментальних категорій економічної науки.

Економічні потреби – передумова матеріального та духовного виробництва, економічних зв’язків і відносин між людьми; це ідеальний внутрішній мотив людини, що спонукає її до економічної діяльності для забезпечення власного добробуту та добробуту членів родини.

Матеріальною основою життя і поступального розвитку людської цивілізації є виробництво та його прогрес. Тому аналіз загальних економічних основ виробництва, як цілісного, соціального організму утворює вихідну базу для політичної економії, саме виробництво виступає загальним об’єктом для вивчення.

Студенти повинні добре знати сутність та класифікацію економічних потреб, закон зростання потреб, роль виробництва в задоволенні економічних потреб суспільства, суть виробництва, фактори виробництва, повинні вивчити сутність і структуру продуктивних сил суспільства, виробничих відносин структуру суспільного виробництва та суть сукупного суспільного продукту як результату суспільного виробництва. Ці питання вони вивчають аудиторно на лекції; із сутністю ефективності суспільного виробництва – знайомляться самостійно. На самостійне вивчення відводиться 2 години.

2.

Питання для самостійного вивчення

1. Ефективність суспільного виробництва.

3.

Література

(6 ст.52-58, 104-112,)

(7, ст.. 21-22)

(1, ст. 60-65)

(2. ст. 116-121)

(3. ст. 109-122)

4.

Методичні рекомендації

Спочатку прочитайте матеріал підручника. Осмисліть інформацію, виділіть головне, складіть тези.

Стосовно даного питання, слід зауважити, найважливішим якісним показником суспільного виробництва є його ефективність.

Ефективність виробництва – категорія, яка характеризує віддачу, результативність виробництва.

Зверніть увагу, в економічній теорії та практиці розрізняють економічну і соціальну ефективність виробництва. З’ясуйте сутність цих видів ефективності виробництва. Слід наголосити, у найзагальнішій формі економічна ефективність суспільного виробництва визначається, як співвідношення „результати-витрати”.

результати

Ефективність виробництва = витрати

Однак цей показник дуже узагальнений, оскільки характеризує ефективність усіх сукупних витрат. Тому для визначення ефективного використання кожного фактора виробництва окремо, застосовується система конкретних показників: продуктивність праці; трудомісткість; фондовіддача; фондомісткість; матеріаловіддача; матеріаломісткість; капіталомісткість; еколого ефективність. З’ясуйте, як визначаються усі показники.

Стосовно соціальної ефективності суспільного виробництва вона показує, наскільки його розвиток відповідає вирішенню своєї кінцевої мети – служити споживачу, задовольняти особисті потреби людей.

Виясніть, як визначаються показники соціальної ефективності виробництва. Слід відмітити, між економічною та соціальною ефективністю виробництва існує тісний взаємозв’язок. Економічна ефективність є матеріальною основою вирішення соціальних проблем. У свою чергу, соціальний розвиток суспільства суттєво впливає на підвищення ефективності суспільного виробництва.

5.