Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
св економтеорія.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
665.6 Кб
Скачать

Література

(1, ст. 274-282)

(3. ст.484-497 )

(4, ст.475-493)

(6, ст.366-376)

4.

Методичні рекомендації

Спочатку прочитайте матеріал підручника, осмисліть інформацію, виділіть головне, складіть тези.

Слід відмітити, для виявлення закономірностей розвитку національної економіки фахівці обчислюють агрегатні, тобто сукупні економічні показники, що називаються національними рахунками.

Система національних рахунків (СНР) - це система взаємопов'язаних економічних показників, які відображають загальні й найбільш важливі ас­пекти економічного розвитку, пов'язані з виробництвом і споживанням про­дуктів та послуг, розподілом і перерозподілом доходів, формуванням націо­нального багатства країни тощо.

Раніше обсяг національного виробництва обчислювали на основі балан­сів народного господарства (БНГ). З'ясуйте, чим відрізняються між собою ці дві системи.

Треба зауважити, СНР сформульована в категоріях і термінах ринкової економіки, її кон­цепції та визначення передбачають, що економіка, описана за її допомогою, функціонує на основі дії ринкових механізмів та інститутів.

Ця система базується на відповідних методологічних принципах. Розгляньте ці принципи стосовно методології обчислення макроекономічних показників.

Слід звернути увагу, особливістю методології СНР є те, що ключовим поняттям у струк­турі показників виробництва є додана вартість. А базовою одиницею обліку СНР є так звана інституційна одиниця - ре­зидент (економічна одиниця), що функціонує на даній території впродовж тривалого часу (понад рік). Визначте, які виділяють сектори інституційних одиниць.

Одними з основних макроекономічних показників є валовий внутрішній продукт (ВВП) та валовий національний продукт (ВНП).

Валовий внутрішній продукт (ВВП)- вимірює вартість продукції та послуг, вироблених на території даної країни за визначений період, незалежно від того, знаходяться чинники виробництва у власності громадян даної країни або належать іноземцям.

Якщо до ВВП додати різницю між надходженнями від факторів виробництва (факторними доходами) з-за кордону та факторними доходами, які отримали закордонні інвестори в країні, то одержимо показник валового національного продукту (ВНП).

ВВП (ВНП) згідно з СИР обчислюється за наступними методами:

1) кінцевого використання (за витратами);

2) розподільчий (за доходами);

3) виробничий (за доданою вартістю).

З'ясуйте сутність цих методів

5.

Питання для самоперевірки

  1. Обґрунтуйте, чому ВВП є узагальнюючим показником виробництва товарів і послуг.

  2. Поясніть суть показника ВНП.

  3. Що є спільного та в чому полягає різниця між ВВП та ВНП?

  4. З'ясуйте суть системи національних рахунків та її відмінність від системи балансів народного господарства.

  5. На яких принципах базується СНР, що запроваджена в Україні?

  6. Охарактеризуйте основні методи обчислення ВВП.

  7. Запишіть і поясніть формулу розрахунку ВВП за витратами; за доходами.

Завдання

Валовий внутрішній продукт - 15000дол.; кінцеві споживчі витрати домогосподарств на товари і послуги-9600 дол.; державні витрати -2700 дол.; чистий експорт - 240 дол.; експорт - 1050 дол., амортизація -450 дол; Необхідно визначити : а) величину інвестицій; б) обсяг імпорту.