Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
св економтеорія.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
665.6 Кб
Скачать

Питання для самостійного вивчення

Конкуренція і монополія:

    1. Види та методи конкурентної боротьби;

    2. Монополія: суть, види, наслідки;

    3. суть антимонопольної політики держави. Антимонопольне законодавство.

3.

Література

(1, ст. 147-159)

(2. ст. 212-227)

(4, ст.202-225)

(6, ст.204-226)

(7, ст.392-406)

4.

Методичні рекомендації

Спочатку прочитайте матеріал підручника. Осмисліть інформацію, виділіть головне, складіть конспект.

Конкуренція (від лат. конкуро -зіткнення) - це форма економічних відносин між суб'єктами ринкового господарства, в яких виражається суперництво за найбільш вигідні умови виробництва, продажу й купівлі товару. Як і чому виникає конкуренція? Знайдіть відповідь на це питання.

В силу своєї суперечливої природи конкуренція несе в собі одночасно як позитивні так і негативні наслідки й дії. Необхідно визначити ці наслідки.

Конкуруючі суб'єкти поводять себе на ринку по-різному, вихо­дячи з конкретних умов і тих завдань, які вони перед собою ставлять.

Можна виділити три основних типи конкурентної поведінки:

Креативний тип конкурентної поведінки передбачає забезпе­чення переваг суперникам шляхом введення якихось нових компо­нентів ринкових відносин (нова продукція, нові технології або нові форми організації виробництва і т.д.). Пристосувальний підприємець намагається скопіювати насамперед у стислі терміни досягнення своїх суперників. Гарантуючий - стабілізація позицій на ринку за рахунок підвищення якості продукції, зміни її асортименту, надання додаткових послуг, пов'язаних з гарантійним обслугову­ванням.

Основними видами конкуренції є внутрішньогалузева, міжгалузева та міжнародна.

Конкуренцію можна поділити на сумлінну (чесну) і несумлінну (нечесну). Сумлінна поділяється на цінову і нецінову. Розгляньте сутність кожного виду.

Далі слід відмітити, однією з негативних рис є те, що ринок породжує монополії і монополістичні тенденції в еко­номічній системі. Монополізація — економічний результат концентрації та централізації виробництва і капіталу.

Розрізняють три основні типи монополій:

— монополія окремого підприємства;

— монополія як змова;

— монополія, що ґрунтується на диференціації продукту.

Монополія означає наявність одного продавця певного товару чи послуги або ситуацію, коли одна фірма забезпе­чує повний випуск товарів. Такий тип монополії є монопо­лією окремого підприємства, або монополією продавця. Це абсолютна монополія.

Більш поширена змова чи угода (гласна або негласна) кількох великих фірм, що дає їм змогу швидко здобути па­нівне становище на ринку й отримувати високі прибутки. Таку ситуацію у виробництві й на ринку називають олігополією (від грецького слова олігос — мало, небагато).

З’ясуйте також сутність категорій: закрита монополія, природна монополія, відкрита монополія та в чому полягає антимонопольна діяльність держави.

5.

Запитання для самоперевірки.

  1. Що таке конкуренція?

  2. Назвіть позитивні наслідки конкуренції.

  3. Назвіть негативні наслідки конкуренції.

  4. Охарактеризуйте типи конкурентної поведінки.

  5. Охарактеризуйте методи конкурентної боротьби.

  6. Що таке монополія?

  7. Охарактеризуйте типи монополій.

  8. Яку ситуацію на ринку називають олігополією?

  9. В чому полягає суть антимонопольної політики держави?