Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
св економтеорія.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
665.6 Кб
Скачать

Запитання для самоперевірки.

  1. Розмежуйте поняття „економічне зростання” й „ефективність виробництва”.

  2. Назвіть економічні й соціальні показники ефективності виробництва та спосіб їхнього розрахування.

Завдання

  1. На машибудівному підприємстві працює 1000 робітників. Обсяг продукції, що виробляється, -10 млн. гр. од. Вартість основного капіталу 15 млн. гр. од. Розрахувати показники продуктивності живої праці та фондовіддачі.

  2. Підприємство «А» за рік виробило продукції на 12 млрд. гр. од. Вартість матеріалів для виробництва цієї продукції склала 7 млрд. гр. од. За цей час підприємство «Б» такої ж продукції виробило на 8 млрд. гр. од. при затратах матеріалів на 3 млрд.. гр. од. Необхідно розрахувати показники матеріаловіддачі та зробити висновок, на якому підприємстві ефективність виробництва вища й чому.

Тема 4. Економічні відносини власності

1.

Власність – одна з ключових проблем суспільно-економічного розвитку. Зміна соціально-економічних систем – це завжди зміна відносин властивості. Які відносини властивості – така й економічна система.

Відносини властивості виступають основоположними в системі виробничих відносин. Річ у тім, що будь-яка виробнича діяльність людей починається з відносин властивості. Так, щоб розпочати виробництва матеріальних благ, необхідно спочатку оволодіти (привласнити) об’єктивними умовами виробництва: землею, засобами і предметами праці. Хто привласнив засоби виробництва, той стає господарем продуктів виробництва, розподіляє їх і обмінює в своїх інтересах.

Студенти повинні знати суть власності, її зміст, об’єкти та суб’єкти, типи і форми власності. Ці питання вони вивчають аудиторно, на лекції. Самостійно необхідно ознайомитися з особливостями розвитку відносин власності в Україні за роки незалежності. На самостійне вивчення відводиться 4 години.

2.

Питання для самостійного вивчення.

1. Тенденції в розвитку відносин власності в Україні та у світі.

3.

Література

(1, ст. 94 -96)

(3. ст. 122-138)

(4, ст.123-126)

(6, ст.70-83)

4.

Методичні рекомендації

Спочатку прочитайте матеріал підручника (Інтернет – видань). Осмисліть інформацію, виділіть головне, складіть конспект.

Для України, яка розбудовується на засадах ринкової економіки, проблемою номер один стало реформування відносин власності на засоби виробництва. Чому? Річ у тім, що в Україні, яка в складі Радянського Союзу протягом тривалого часу будувала соціалізм, склалася своєрідна структура власності, в якій переважали її суспільні форми. З’ясуйте, під впливом чого сформувалося така структура власності, і які види входили в цю структуру. Слід відмітити, в ході формування основ соціалістичного суспільства були допущені суттєві помилки. Фактично право розпорядження народною власністю перейшло до рук державного бюрократичного апарату. Це підірвало довіру народу до соціалістичної ідеї. Україна на сучасному етапі будує ефективні капіталістичні відносини. Основним змістом розвитку ринкових відносин є перехід до різноманітних форм власності.

Становлення в українській державі різних форм власності значною мірою забезпечується здійсненням процесів роздержавлення та приватизації, ґрунтується на прийнятих Верховною Радою України законах «Про власність», «Про приватизацію майна державних підприємств», «Про приватизаційні папери». З’ясуйте сутність процесів роздержавлення та приватизації.

З погляду власності в юридичному аспекті у процесі реформування власності кожному дорослому громадянину України необхідно було надати рівні права стати власником значної частини державної власності.

Формально такі права надавалися шляхом видачі іменного приватизаційного сертифіката, вартість якого мала становити в Україні не менше 10 тис. доларів. Але приватизаційний сертифікат знецінився. Виясніть причини цього процесу. Для переважної більшості працездатного населення були створенні „рівні стартові умови” для входження в ринок – їх перетворення на осіб, позбавлення засобів виробництва та засобів існування. Якщо виходити з економічного змісту поняття „власність”, то трансформація відносин власності виявляється не лише у послабленні, посиленні або подоланні відчуженості найманих працівників від засобів виробництва, а й таких конкретних формах цього процесу, як реформування цін, заробітної плати, розподілу прибутків, оподаткування тощо.

Внаслідок антидемократичного характеру цих процесів в Україні це не призвело до виникнення ефективного власника, здатного ухвалювати раціональні рішення щодо розподілу ресурсів, впровадження прогресивних форм заробітної плати, здійснення раціональної системи менеджменту, інноваційної діяльності тощо.

З’ясуйте, що пропонується для підвищення ефективності приватизації. Також зверніть увагу, в яких формах відбувається приватизація.

5.