Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
св економтеорія.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
665.6 Кб
Скачать

Методичні рекомендації

Спочатку прочитайте матеріал підручника. Осмисліть інформацію, виділіть головне, складіть конспект.

В 1923 році американський економіст Дж. Кларк ввів поділ витрат на постійні і змінні. Постійні – витрати, які не залежать від обсягу виробленої продукції (оплата % залучених фірмою займів, оплата охорони, податки на нерухомість і т.д.).

Змінні - витрати, величина яких безпосередньо залежить від кількості виробленої продукції (витрати на сировину, матеріали, зарплату та ін.). слід зауважити, поділ витрат на постійні і змінні проводиться лише для короткострокового періоду, протягом якого не можна змінити постійні витрати на фактори. В довгостроковому періоді постійних витрат не існує.

Для вимірювання витрат використовують показники: валові витрати, середні витрати. Розрізняють також бухгалтерські (явні) та економічні. Бухгалтерські в свою чергу поділяються на прямі і непрямі. Необхідно з’ясувати суть цих показників.

Собівартість - це сукупність витрат, виражена в грошовій формі, яка йде на виробництво і збут продукції. Витрати на виробництво створюють виробничу собівартість, а витрати на виробництво і збут - повну собівартість промислової продукції. Метою обліку собівартості продукції е своєчасне, повне і достовірне визначення фактичних витрат, пов'язаних з виробництвом і збутом продукції, а також контроль за використанням матеріальних, трудових і грошових ресурсів.

До собівартості входять такі витрати:

- матеріальні витрати;

- відрахування на соціальні заходи;

- витрати на оплату праці;

- амортизація основних засобів і нематеріальних активів;

- інші витрати.

Собівартість - це грошовий вираз безпосередніх витрат підприємства, пов'язаних з виробництвом і реалізацією продукції, виконаних робіт та наданих послуг.

Калькуляція – це обчислення собівартості одиниці продукції, виконаних робіт та послуг, а також заготівельної собівартості матеріальних цінностей та засобів виробництва за елементами витрат.

5.

Запитання для самоперевірки

1. Що таке витрати виробництва?

2. Що таке витрати підприємства?

3. Розкрийте структуру витрат.

4. Які чинники впливають на витрати?

5. Розкрийте суть бухгалтерських витрат.

6. Розкрийте суть явних витрат.

7. В чому суть неявних витрат?

Тема 11. Форми суспільного продукту в процесі відтворення

1.

Процес суспільного виробництва відбувається у сфері матеріального і нематеріального виробництва, а його результати є суспільний продукт, що являє собою всю суму матеріальних і духовних благ, створених суспільством за певний проміжок часу.

Студенти повинні знати суть та форми сукупного продукту; суть, риси, види суспільного відтворення, умови реалізації сукупного суспільного продукту. Ці питання вивчаються аудиторно, на лекції. Самостійно необхідно розглянути сутність системи національних рахунків як системи показників економічної ефективності суспільного виробництва.

За робочою програмою на самостійне вивчення відводиться 2 години.

2.

Питання для самостійного вивчення

1. СНР та її характеристика.

2.ВНП, ВВП, методи розрахунку.

3.