Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
св економтеорія.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
665.6 Кб
Скачать

Тема 12. Економічне зростання і його чинники.

1.

Економічне зростання е однією з найважли­віших суспільних проблем, до якої постійно звернута найпильніша увага економістів і по­літиків.

Економічне зростання є важливою економічною метою кожної країни. Збільшення обсягу продукції в розрахунку на душу населен­ня означає підвищення рівня життя в країні. Економіка, що зростає, спроможна повніше задовольняти потреби людей і ефективніше розв'язувати соціально-економічні проблеми. Збільшення заробіт­ків у ході економічного зростання створює можливості сім'ям і ок­ремим особам отримувати додаткові матеріальні блага і послуги без відмови від споживання інших життєвих благ. Економічне зростан­ня дає змогу країні боротися з бідністю та забрудненням довкілля без зниження наявного рівня споживання та скорочення інвестицій. Воно створює можливості для скорочення робочого часу і збільшен­ня часу відпочинку й дозвілля. Економічне зростання полегшує розв'язання проблеми обмеженості ресурсів. Нарешті, воно дає змо­гу нації зберігати державну незалежність.

Аудиторно, на лекції, студенти вивчають сутність, типи і фактори економічного зростання, з’ясовують роль заощадження і нагромадження в механізмі зростання. Самостійно необхідно розглянути сутність циклічності економічного розвитку. На самостійне вивчення за робочою програмою відводиться 2 години.

2.

Питання для самостійного вивчення

  1. Циклічність економічного розвитку.

3.

Література

(1, ст. 429-434)

(2, ст. 606-614)

(3, ст. 540-556)

(4, ст. 354-371)

(8, ст. 471-476)

4.

Методичні рекомендації.

Спочатку прочитайте матеріал підручника. Осмисліть інформацію, виділіть головне, складіть конспект.

По даному питанню, слід відмітити, неминучість економічних криз в умовах ринкової економіки, основаної на приватній власності на засоби виробництва, проявляється в їх періодичності. Отже, можна сказати, що сучасна світова економіка розвивається циклічно, тобто від однієї економічної кризи до іншої. Цей період розвитку від кризи до кризи отримав назву економічного або промислового циклу.

Слід знати, кожний цикл складається з чотирьох основних фаз: криза, депресія, пожвавлення і піднесення (рис. 1).

Рис. 1. Економічний цикл та його фази

Головною з фаз є криза, тому з'ясування причин її виникнення розкриває найважливішу причину циклічності економіки.

Необхідно з’ясувати сутність кожної фази.

В економічній літературі за критерієм тривалості розрізняють три типи циклічних коливань: 1) довгі економічні цикли, які тривають 48—55 років; 2) середні економічні цикли тривалістю 7—11 років; 3) короткі еко­номічні цикли, що протікають упродовж 3—4 років.

Слід запам’ятати, невідворотність настання економічних циклів, починаючи з 1825 р., дає підстави стверджувати про наявність основних форм економічного закону у цій сфері. Отже, закон циклічного розвитку капіталістичної економіки — закон, який виражає внутрішньо необхідні, сталі й суттєві зв'язки між періодичним оновленням елементів технологічного спо­собу виробництва в межах різних типів циклічних коливань та відповід­ними структурними змінами інших елементів економічної системи (відносин економічної власності, господарського механізму) і віднов­ленням через певний час на цій основі макроекономічної рівноваги.

Вивчення питання необхідно закінчити з’ясуванням сутності антициклічного регулювання економіки.