Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Воєнна економіка. підр.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
2.63 Mб
Скачать

2.4.2. Напрями забезпечення сталого функціонування економіки Збройних Сил України

Загальна концепція ефективності економіки збройних сил дає можливість намітити методологічну основу підвищення її ефективності. Суть її полягає в тому, що якщо ефективність економіки в цілому складається з ефективності окремих її елементів, то й підвищення ефективності економіки треба здійснювати по цих елементах. При цьому найдоцільніше рухатися від нижчих до вищих рівнів функціональної структури економіки.

Серед сукупності різноманітних заходів та дій, що спрямовані на підвищення економічної ефективності діяльності військ, підприємств та установ, можна виділити ті, що застосовуються до всіх елементів функціональної структури економіки збройних сил. Разом з цим існують локальні заходи та дії, застосування яких властиве для окремих визначених видів діяльності, наприклад для бойової підготовки військ чи ремонту ОВТ.

Розглянемо деякі найсуттєвіші загальні шляхи підвищення ефективності економіки збройних сил.

1. Удосконалення господарчого механізму збройних сил, перехід до прогресивніших організаційних та функціональних структур, форм та методів економічної діяльності, усунення багатоярусності та паралелізму в організації та управлінні економікою.

2. Широке використання у всіх галузях діяльності збройних сил досягнень НТП, особливо електронно-обчислювальної техніки для планування, обліку, контролю за економічною діяльністю, нових технічних засобів для підвищення продуктивності праці при ремонті та експлуатації ОВТ, для підвищення якості та інтенсивності навчання особового складу збройних сил.

3. Створення та застосування системи науково обґрунтованих норм та показників, що обслуговують економічну діяльність. До них належать: нормативи витрачання та запасів матеріальних ресурсів; методики економічної оцінки результатів діяльності та витрат; використання економіко-математич-ного моделювання економічних відносин та процесів.

4. Здійснення режиму економії, тобто системи заходів та дій, що забезпечують використання матеріальних та фінансових ресурсів відповідно до встановлених нормативів, запобігання втрат матеріальних цінностей.

Для певних видів діяльності в різних функціональних секторах економіки збройних сил характерні свої шляхи підвищення економічної ефективності.

Виробничий сектор економіки збройних сил за своїм функціональним призначенням подібний до військового виробництва у воєнній галузі економіки. У зв’язку з цим шляхи підвищення економічної ефективності виробничої діяльності у збройних силах та в економіці країни багато в чому збігаються. До них, насамперед, належать: переважне використання економічних методів господарювання, поглиблення та розширення діяльності на ринках економічних ресурсів (матеріальних, фінансових та трудових), виробнича спеціалізація та кооперація, втілення передової техніки та технологій, підвищення кваліфікації працюючих, стандартизація та уніфікація виробів.

Виробнича діяльність у межах економіки збройних сил має постійно ретельно аналізуватися за допомогою воєнно-економічного аналізу для виявлення найоптимальніших обсягів та видів виробництва. Це важливо ще й тому, що значний розвиток виробничої діяльності, особливо в галузі капі-тального будівництва та сільського господарства, може спричинити перенавантаження військ господарчими роботами та проблемами зі шкодою для їх бойової служби, бойової підготовки та інших видів їх основної діяльності.

Підвищення економічної ефективності матеріально-технічного забезпечення можливе шляхом проведення низки заходів. Серед них першочерговими є утворення та використання науково обґрунтованих прогресивних норм забезпечення, витрат запасів, втрат та іншого, а також методик визначення оптимальних потреб у матеріальних ресурсах. На підвищення ефективності матеріальних ресурсів позитивно впливають зниження чи навіть ліквідація наднормативних запасів матеріалів та невстановленого обладнання на базах, у сховищах, військах та на підприємствах збройних сил.

Для підвищення ефективності постачання велике значення мають удос-коналення системи управління і розвиток матеріально-технічної бази постачання. Добре організоване матеріально-технічне постачання завжди благотворно впливає на підвищення економічної ефективності у всіх галузях діяльності збройних сил.

Розглядаючи шляхи підвищення ефективності економіки збройних сил, необхідно зазначити, що фінанси відіграють тут найважливішу роль і є універсальним інструментом оцінювання результатів, витрат та відповідно й критерієм ефективності різних видів діяльності. Економне використання матеріальних ресурсів проявляється, перш за все, у зменшенні витрат грошових коштів, виділених для їх придбання та споживання.

Фінансові ресурси використовуються також для безпосередньої оплати робіт, послуг, грошового утримання.

Підвищення ефективності використання фінансових ресурсів може бути досягнуто шляхом використання грошових коштів тільки щодо їх призначення, що передбачено планами діяльності; суворого обліку та контролю за рухом коштів, запобігання ненормативних витрат; обґрунтованої калькуляції щодо замовлень та закупівель КВП; удосконалення системи фінансування.

Всі розглянуті шляхи підвищення ефективності економіки збройних сил взаємопов’язані. Вони дають найпозитивніші результати, коли застосовуються комплексно і цілеспрямовано. В тих випадках, коли заходи, направлені на підвищення ефективності, проводяться епізодично, вони не можуть привести до необхідних результатів.