Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод санация и банкрот посиб.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

7.2. Етапи реструктуризації підприємства

Реструктуризація - тривалий (1,5-2 роки) і творчий процес, що припускає розробку програми її реалізації для кожного конкрет­ного підприємства з урахуванням його специфіки. Проведення ре­структуризації являє собою послідовну реалізацію ряду взаємозалеж­них етапів, основними з яких є:

> аналіз зовнішнього середовища і стану підприємства;

> розробка концепції і формулювання цілей реструктуризації;

> вибір форми і методів реструктуризації;

> розробка бізнес-плану реструктуризації;

> розробка комплексної програми реструктуризації;

> керування процесом реструктуризації.

Етап 1. Аналіз зовнішнього середовища і стану підприємства Реалізація цього етапу дозволяє вивчити стан зовнішнього середо­вища, у якому функціонує підприємство, і адаптувати до цього середо­вища його діяльність з обліком властивої йому специфіки. Аналіз зов­нішнього середовища припускає оцінку впливу на підприємство таких груп факторів: політичних, економічних, ринкових, технологічних і соціально-демографічних. Не применшуючи значущості інших груп, основну увагу варто звернути на розгляд ринкових факторів.

Управлінське обстеження підприємства припускає: вивчення рівня техніки і технології і його відповідності сучасним стандартам; оцінку фінансового стану, аналіз виробничої діяльності, дослідження ОСУ, методів управління і їхньої відповідності сучасним умовам господарювання; аналіз трудових ресурсів і ступеня зацікавле­ності працівників у результатах діяльності.

При цьому вивчення зовнішнього середовища і тестування підпри­ємства мають бути взаємозалежні, тобто необхідний аналіз поводження підприємства у зовнішньому середовищі. З цією метою можуть бути використані досить добре розроблені і широко застосовані в західній практиці методи. Одним з них є «Матриця Бостон Консалтинг Груп», що дозволяє оцінити ступінь конкурентноздатності і доцільність подаль­шого розвитку виробництва окремих видів продукції підприємства, а також напрямки інвестування. Використання цього методу є необхід­ним за проведення виробничої (операційної) реструктуризації підприєм­ства. Для підвищення обґрунтованості висновків доцільне використан­ня альтернативних методів, спрямованих на одержання аналогічних оцінок, наприклад, матриця Маккінзі, матриця Хофера — Шенделя.

У результаті реалізації цього етапу визначаються можливості і погрози для розвитку бізнесу, виявляються сильні і слабкі сторони підприємства. Ця інформація є основою для розробки обґрунтованої концепції реструктуризації, що дозволяє щонайкраще пристосуватися до зовнішнього середовища з урахуванням специфіки підприємства.

Етап 2. Розробка концепції реструктуризації

У рамках цього етапу розробляється стратегія реструктуризації і формулюються цілі її проведення. Стратегія реструктуризації яв­ляє собою напрямки діяльності, що мають забезпечити оптимальне функціонування підприємства у тривалій перспективі з урахуван­ням стану зовнішнього середовища і прогнозу її зміни. Слід зазна­чити, що стратегія реструктуризації може являти собою комплекс конкретних (часток) стратегій стосовних до різних аспектів діяль­ності підприємства.

На підставі обраних стратегій формується система фінансово-економічних, техніко-технологічних, маркетингових, виробничих і соціальних цілей підприємства.

Для забезпечення дієвості встановлювані цілі і показники мають відповідати наступним вимогам:

> конкретність і вимірність, тобто можливість кількісної оцінки;

> досяжність за визначеної напруженості;

> значимість для підприємства;

> терміновість, тобто встановлення терміну досягнення мети (по­казника).

Таким чином, у результаті реалізації цього етапу формується система цілей реструктуризації. Цю систему доцільно розробляти у виді «дерева цілей», що забезпечить повноту представлення і взає­мозв'язок цілей різних рівнів.

Етап 3. Вибір форми і методів реструктуризації

Центральним етапом, що зумовлює ефективність усієї реструк­туризації є вибір виду і методів її здійснення. На цей вибір впливає велике число факторів, у т. ч.: стратегії і цілі реструктуризації, особ­ливості конкретного підприємства, наявність фінансових і інших ресурсів, досвід і знання власників і вищих менеджерів, гострота проблеми. При цьому якщо вид реструктуризації визначається у пер­шу чергу розробленою концепцією, то методи у більшому ступені піддаються впливові таких факторів. Так, проведення комплексної реструктуризації найчастіше стримується відсутністю фінансових ре­сурсів. Не менш значимим є недолік знань і досвіду у цій області.

Етап 4. Розробка бізнес-плану реструктуризації

У рамках цього етапу розробляється документ, що докладно опи­сує намічувану реструктуризацію, а також дає оцінку її ефективно­сті. Його розробка здійснюється з метою підвищення обґрунтовано­сті й ефективності реструктуризації, особливо у тих випадках, коли вона носить стратегічний характер.

Таким чином, бізнес-план реструктуризації являє собою чітко структурований документ, що описує цілі і задачі, які необхідно вирішити у процесі реструктуризації, способи і терміни досягнення поставлених цілей, а також техніко-економічні і фінансові показни­ки підприємства, очікувані в результаті їхнього досягнення.

Етап 5. Формування комплексної програми реструктуризації

Наступним етапом є розробка комплексної програми реструкту­ризації. Програма повинна не дублювати зміст окремих розділів біз­нес-плану, а деталізувати їх. її розробка доцільна, коли реструктури­зація є комплексною, стратегічною, розрахованою на тривалу перс­пективу. Якщо ж реструктуризація є оперативною або фінансовою, - найчастіше буде досить розробити один з документів: бізнес-план або комплексну програму.

Етап 6. Проведення реструктуризації і управління цим процесом

Головним змістом цього етапу є організація виконання програми реструктуризації. На цьому етапі здійснюється контроль над ходом реалізації наміченої програми, у т. ч. її ретельний аналіз. В міру необхідності програма коректується.