Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод санация и банкрот посиб.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

8. Формування ефективних умов залучення кредитів. До найважли­віших з цих умов належать:

а) термін надання кредиту;

б) ставка відсотка за кредит;

в) умови виплати суми відсотка;

г) умови виплати основної суми боргу;

д) інші умови, пов'язані з одержанням кредиту.

Термін надання кредиту — одна з визначальних умов його залу­чення. Оптимальним вважається термін протягом якого цілком реа­лізується мета його залучення (наприклад, іпотечний кредит — на термін реалізації інвестиційного проекту; товарний кредит — на пе­ріод повної реалізації закуплених товарів і т. п.).

Ставка відсотка за кредит характеризується трьома основними параметрами: формою, видом і розміром:

За застосовуваними формами розрізняють процентну (для наро­щення суми боргу) і дисконтну ставку (для дисконтування суми боргу). Якщо розмір цих ставок однаковий, перевагу має бути відда­но процентній ставці, тому що в цьому випадку витрати з обслуго­вування боргу будуть меншими.

За застосовуваними видами розрізняють фіксовану (встановлювану на весь термін кредиту) і плаваючу ставку відсотка (з періодичним пере­глядом її розміру в залежності від зміни дисконтної ставки центрального банку, темпів інфляції і кон'юнктури фінансового ринку). Час, протягом якого ставка відсотка залишається незмінною, називається процентним періодом. За умов інфляції для підприємства кращою є фіксована ставка або ставка, що плаває, з високим процентним періодом.

Розмір ставки відсотка за кредит — визначальна умова за оцінки його вартості. З товарного кредиту він приймається за оцінки в розмірі цінової знижки продавця за здійснення негайного розрахун­ку за поставлені товари, вираженої в річному вирахуванні.

Умови виплати суми відсотка характеризуються порядком ви­плати його суми. Він зводиться до трьох принципових варіантів виплати: всієї суми відсотка в момент надання кредиту; суми відсот­ка рівномірними частинами; всієї суми відсотка в момент сплати основної суми боргу (за погашення кредиту). За інших рівних умов кращим є третій варіант.

Умови виплати основної суми боргу характеризуються передба­чуваними періодами, його повернення. Ці умови зводяться до трьох принципових варіантів: часткове повернення основної суми боргу протягом загального періоду функціонування кредиту; повне повер­нення всієї суми боргу після закінчення терміну використання кре­диту; повернення основний або частини суми боргу з наданням піль­гового періоду після закінчення терміну корисного використання кредиту. За інших рівних умов третій варіант є для підприємства найкращим.

Інші умови, пов'язані з одержанням кредиту, можуть передбача­ти необхідність його страхування, виплати додаткової комісійної ви­нагороди банку, різний рівень розміру кредиту стосовно суми заста­ви або застави і т. п.

9. Забезпечення ефективного використання кредитів. Критерієм такої ефективності виступають показники обіговості і

рентабельності позикового капіталу.

10. Забезпечення своєчасних розрахунків за отриманими кредитами. За найбільш великими кредитами може заздалегідь резервуватися спеціальний поворотний фонд. Платежі з обслуговування кредитів включаються в платіжний календар і контролюються в процесі мо­ніторингу поточної фінансової діяльності.