Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод диплом.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
123.9 Кб
Скачать

4.Економічна частина

Основною задачею економічної частини дипломного проекту є самостійне обґрунтування необхідності будівництва нового або доцільності реконструкції діючого підприємства харчової промисловості. Що можливо завдяки розрахунку відповідних техніко-економічних показників.

При виконані економічної частини дипломного проекту визначають наступні види техніко-економічних показників: кількість промислово-виробничого персоналу, розмір фонду оплати праці, показник продуктивності праці, собівартості продукції, сум прибутку та рівня рентабельності роботи підприємства, строк окупності витрат проекту.

4.1 Матеріально-технічне забезпечення

Цей підрозділ включає розрахунок кількості і вартості сировини, допоміжних матеріалів і палива та виробничої електроенергії.

Розрахунок кількості і вартості сировини здійснюються за кожним видом виробу. Кількість сировини визначається на підставі об'єму виробництва і норми виходу готової продукції, вартість - множенням кількості сировини на прейскурантну ціну. Приклади оформлення результатів розрахунків наведені в таблиці 4.1

Таблиця 4.1- Кількість і вартість сировини

Назва сировини

Ціна за 1кг, грн.

Норма на 1т. готової продукції, кг

Вартість, грн.

Разом:

Х

Х

Розрахунок кількості і вартості допоміжних матеріалів здійснюються за кожним видом виробу. Кількість допоміжних матеріалів визначається на підставі об'єму виробництва і вартість - множенням кількості допоміжних матеріалів на прейскуранту ціну. Приклади оформлення результатів розрахунків наведені в таблиці 4.2.

Таблиця 4.2- Кількість і вартість допоміжних матеріалів та тари

Назва допоміжних матеріалів

Ціна за одиницю грн.

Норма витрати матеріалу на 1т.

Вартість, грн. коп.

Разом:

Х

Х

До транспортно-заготівельних витрат відносяться усі витрати, які пов'язані з доставкою сировини або матеріалів на підприємство: перевезення, завантажування і розвантажування, втрати по тарі, націнка базам постачання, заробітна плата робітників, які зайняті постачанням.

Транспортно-заготівельні витрати можна прийняти у розмірі від 1,4 % до 2 % від вартості сировини. Кількість і вартість палива на технологічні цілі визначаються на підставі об'єму виробництва, норм витрати умовного палива на одиницю продукції і цін на паливо. Розрахунок кількості і вартості електроенергії також ведеться за нормами витрат на 1т готової продукції, які помножені на об'єм виробництва, а потім на тариф 1 кВт за годину.

Розрахунок витрат відбувається в два етапи:

  1. складання таблиці необхідного обладнання у технологічному процесі (згідно специфікації працюючого обладнання);

  2. розрахунок вартості витрат електроенергії відбувається з урахуванням діючого тарифу на електроенергію для юридичних за 1кВт\час.

Розрахунок витраченої електроенергії здійснюється за кожним видом виробу. Результати розрахунків наводяться в таблиці 6.3.

Таблиця 4.3- Характеристика працюючого обладнання для виробництва продукції

Найменування обладнання

Марка

Кількість, шт

Потужність, кВт\час

Час навантаження, год.

Витрати, грн

Разом:

Х

Х

Х

Х

Розрахунок суми вартості основних виробничих фондів здійснюється на основі виробничої специфікації та ринкової вартості виробничого обладнання.

Сума амортизаційних відрахувань розраховується згідно Податкового кодексу України від 02.12.10р.

Таблиця 6.4. Розрахунок вартості основних фондів та річної суми амортизаційних відрахувань

Найменування обладнання

Кількість, шт

Вартість обладнання, грн.

Загальна сума витрат, грн.

Разом:

Х

Після кожної таблиці та розрахунків треба надавати короткі висновки які сводяться у загальний висновок у кінці підрозділу.