Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет.тех.кур 2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
747.01 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики та продовольства України Луганський національний аграрний університет

Кафедра економіки підприємства і

управління трудовими ресурсами

Методичні вказівки

по написанню курсової роботи

по курсу «Економіка підприємств галузі»

для студентів факультету харчових технологій

за спеціальностями «Технологія зберігання, консервування та переробки м’яса» та «Технологія зберігання, консервування та переробки молока»

Луганськ-2011

УДК 658 (076)

Столяров В.В.

Економіка підприємств галузі. Методичні вказівки по написанню курсової роботи для студентів факультету харчових технологій за спеціальністю «Технологія зберігання, консервування та переробки м’яса» та «Технологія зберігання, консервування та переробки молока» - Луганськ, ЛНАУ, 2011. – 60 с.

Рецензент: О.В. Кочетков – кандидат економічних наук, завідувач кафедри статистики та економічного аналізу Луганського національного аграрного університету

Висвітлено загальні методичні вказівки по написанню курсової роботи по дисципліни «Економіка підприємств галузі»

Розглянуто та схвалено Методичною комісією економічного факультету Луганського національного аграрного університету, протокол № 1 від 31 серпня 2011 р.

Зміст

стор.

Передмова 4

  1. Загальні вимоги до змісту курсової роботи 5

  2. Вимоги до оформлення курсової роботи 7

  3. Тематика курсових робіт 9

  4. Теми та структура курсових робіт 10

  5. Перелік завдань для обов’язкового виконання у другому

розділі курсової роботи 25

Література 60

Передмова

Мета написання студентами курсової роботи з дисципліни «Економіка підприємства» – глибоко засвоїти теорію питання обраної теми, навчитися самостійно використовувати й аналізувати літературні джерела, фактичну і планову інформацію, виробити вміння викладати власні думки і робити узагальнюючі висновки, набути навичок всебічного аналізу економіки підприємств і його галузей в умовах ринкової економіки.

Загальні вимоги до змісту курсової роботи

Структура курсової роботи: вступ, основний зміст роботи, висновки і пропозиції, список використаної літератури, додатки.

У вступі потрібно висвітлити такі питання:

  1. Актуальність теми дослідження. Тут наводяться аргументи, положення, факти на користь вибору теми курсової роботи. Обов’язково робляться посилання на рішення вищих органів законодавчої і виконавчої влади про важливість і необхідність розв’язання (вдосконалення) проблеми, що розглядається в курсовій роботі.

  2. Мета і завдання дослідження (курсової роботи). Як правило, мета курсової роботи формулюється одним реченням і повинна відображати головне її спрямування. Відповідно до структури основного змісту роботи в ній виділяється декілька завдань дослідження, виконання яких має забезпечити досягнення поставленої мети.

  3. Інформаційна база дослідження. Дається перелік матеріалів, що використовувалися для написання курсової роботи – річні і квартальні звіти підприємства, первинна документація господарства, матеріали органів Держкомстату України та ін.

  4. Перелік методів дослідження, що використовувалися при аналізі й обробці фактичних даних та формулюванні висновків і узагальнень.

Обсяг вступу – до 4 сторінок.

Для написання основного змісту роботи потрібно розробити її план (програму). В ньому доцільно виділити три розділи. Перший присвячується теорії питання, другий – економічній оцінці й аналізу явища, що досліджується, третій – повинен мати конструктивний характер і висвітлювати шляхи розв’язання проблеми.

Зокрема, в першому, теоретико-методологічному, розділі на основі огляду літературних джерел розкриваються суть економічних категорій (понять) та їх взаємозв’язок з іншими категоріями (поняттями), досліджуються методологічні підходи до розв’язання економічної проблеми, по якій пишеться курсова робота, виявляються спірні (нерозв’язні) питання і наводяться можливі напрями їх вирішення. Значна увага в даному розділі приділяється розкриттю методики визначення економічних параметрів та розв’язання прикладних задач економічного характеру, завдяки яким досягається поставлена в роботі мета. Залежно від специфіки вибраної теми, її складності, ступеня розробленості теоретичних основ проблеми питання методики можуть бути викладені і в наступному розділі роботи.

В другому, аналітичному, розділі здійснюється економічна характеристика об’єкту дослідження, на підставі виконання переліку обов’язкових завдань.

На основі обґрунтованої в роботі методики визначається в динаміці система техніко-економічних показників, що характеризують досягнутий рівень розвитку досліджуваного процесу (явища) чи певної сфери господарської діяльності, виявляються тенденції зміни цих показників і здійснюються відповідні узагальнення. Значне місце в розділі підводиться якісному та кількісному аналізу чинників, що впливають на досліджувані результати господарської діяльності. такий аналіз здійснюється за допомогою широкого використання різних прийомів і методів дослідження і, насамперед, таких, як аналітичних групувань, індексного та графічного прийомів дослідження, кореляційно-регресійного методу та ін.

Вивчення причинно-наслідкових зв’язків у даному розділі має бути спрямоване на розкриття основних причин, що зумовили відповідний фактичний стан досліджуваної сфери господарської діяльності, а отже, на обґрунтоване окреслення пріоритетних напрямків розв’язання вибраної економічної проблеми.

Після кожної таблиці наводяться висновки – до 6 строк.

У третьому, конструктивному, розділі визначені вище пріоритетні напрями розв’язання проблеми мають набути подальшого розвитку. Залежно від теми дослідження і поставленої мети тут можуть обґрунтовуватися пропозиції щодо подальшого удосконалення методології і методики розв’язання тієї чи іншої проблеми щодо створення сприятливого економічного середовища, більш досконалої правової та нормативної бази тощо.

Значна увага повинна бути зосереджена на обґрунтуванні саме тих конкретних шляхів розв’язання поставленої проблеми, які мають найбільш актуальне значення для вибраного об’єкта дослідження, а також на повному використанні резервів, що не були повністю задіяні в процесі господарської діяльності. При цьому необхідно викласти механізм реалізації зроблених пропозицій (розрахунок ресурсного забезпечення, конкретні пропозиції щодо економії витрат тощо).

В кожному розділі виділяються як мінімум два параграфи (підрозділи), зміст яких має відносно самостійний характер. Другий і третій підрозділи пишуться на фактичних матеріалах вибраного об’єкту дослідження. При недотриманні цієї вимоги курсова робота до захисту не допускається. Обсяг окремих розділів у відсотках до загального обсягу основного змісту роботи рекомендується витримувати в таких межах: перший розділ – до 30 %, другий – 35-40 і третій – 30-35%.

Обсяг висновків і пропозицій – до 4 сторінок. В них у стислій концентрованій формі формулюються основні результати дослідження. Головна увага акцентується на тих рекомендаціях виробництву, які обґрунтовані автором в основному змісті роботи.

В додатках розміщують допоміжну або проміжну інформацію, яка несе основного смислового навантаження або наводиться з метою ілюстрації певного явища. Кількість додатків не обмежується. Кожний дослідник самостійно вирішує, чи доцільно той чи інший матеріал виносити в додатки. Отже вони не є обов’язковим атрибутом курсової роботи.

У списки використаної літератури включаються ті літературні джерела, які вивчені студентом і на які є посилання в тексті роботи. Розміщення джерел у списку літератури в алфавітному порядку. Обов’язково слід зазначити назву джерела, прізвище та ініціали автора, місто, де опубліковано джерело, назву видавництва, рік видання та кількість сторінок.