Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет.тех.кур 2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
747.01 Кб
Скачать

Завдання 2. Основні фонди підприємства і показники їх використання

Основні засоби – це засоби праці, які багаторазово, протягом тривалого часу ( більш 365 днів), беруть участь в процесі виробництва, зберігають при цьому натуральну форму і поступово переносять свою вартість на готовий продукт.

За економічним значенням основні фонди переробного підприємства поділяють на три види:

- основні виробничі фонди основного виду діяльності ;

- основні виробничі фонди не основного виду діяльності;

- основні невиробничі фонди.

До складу нематеріальних активів належать довгострокові вкладення (інвестиції) у придбання об’єктів промислової інтелектуальної власності, права на здійснення окремих видів діяльності, права оренди будівель, а також інших майнових прав.

Фізичний знос означає поступову втрату споживчих властивостей і вартості у процесі їх застосування у виробництві. Визначається у відсотковому і вартісному виразі.

Моральний знос основних засобів – це передчасне, до закінчення нормативного терміну фізичного зносу, відставання устаткування за своєю технічною характеристикою та економічною ефективністю від нового устаткування.

Амортизація основних засобів - це процес поступового перенесення вартості основних засобів на створювану продукцію з метою використання цієї вартості для відшкодування спожитих основних засобів.

Початкова (балансова) вартість основних засобів складається з фактичних витрат на їх придбання, доставку і монтаж.

Залишкова вартість визначається як різниця між початковою вартістю і сумою фізичного зносу у вартісному виразі.

Відновна вартість встановлюється після їх переоцінки відносно до нових виробничих умов поточного періоду, відображає вартість їх відтворення на час переоцінки.

Ліквідаційна вартість – це вартість реалізації зношених і знятих з виробництва основних засобів (частіше – це ціна лому).

Середньорічна вартість основних засобів визначається на підставі початкової вартості з урахуванням їх ремонту, вводу і ліквідації на протязі року.

Активна частка основних виробничих засобів – це засоби праці, які приймають безпосередньо участь у виробничому процесі.

Пасивна частка основних виробничих засобів – це засоби праці, які не приймають безпосередньо участь у виробничому процесі.

Фондоозброєність (Фо) – це вартість основних виробничих фондів (Фв) з розрахунку на середньорічного працівника (Чп):

Фв

Фо = --------

Чп

Фондовіддача (Фвд) – це вартість валової (товарної) продукції (Вп) з розрахунку на 1 грн. вартості основних виробничих фондів (Фв):

Вп

Фв = ---------

Фв

Фондомісткість – обернений показник фондовіддачі:

Фв

Фм = -------

Вп

Рівень рентабельності по фондах (Рф) – це відношення чистого прибутку (П) до середньорічної вартості основних виробничих фондів (Фв), визначається у відсотках:

П

Рф = -------------- х 100

Фв

Коефіцієнт росту основних фондів визначається за формулою:

Фк

Кр = ----------- ,

Фн

де: Фн – вартість основних фондів на початок року, тис. грн.

Фк – вартість основних фондів на кінець року, тис. грн.

Довідковий матеріал

1. Оптимальне співвідношення між активною і пасивною часткою основних виробничих фондів досягається тоді, коли на 100 грн. пасивної частки припадає 200 грн. активної частки основних виробничих фондів.

2. Оптимальне співвідношення між силовими машинами і устаткуванням та робочими машинами і обладнанням досягається тоді, коли на 100 грн. вартості силових машин і устаткування припадає 300 грн. вартості робочих машин і обладнання.

Таблиця 1