Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет.курс. укр.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
946.69 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ЛУГАНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра економіки підприємства

і управління трудовими ресурсами

Методичні вказівки

з написання курсової роботи (проекту)

за дисципліною “Економіка підприємства” для студентів

економічного факультету

Луганськ — 2012

УДК 658 (076)

Рецензент: Кукса І.М., к.е.н., доцент, завідувач кафедрою

економічної кібернетики ЛНАУ

Гончаров В.М., Бондарчук А.В., Гордієнко Т.М., Ружинська І.В., Хуторськой П.О., Дубравіна Л.І., Коваленко К.В. Економіка підприємств. Методичні вказівки з написання курсової роботи (проекту) для студентів економічного факультету. – Луганськ: ЛНАУ, 2012. – 57 с.

Освітлені загальні методичні вказівки з написання курсової роботи (проекту) за дисципліною “Економіка підприємства”

Розглянуто і схвалено Методичною комісією економічного факультету Луганського національного аграрного університету, протокол № __ від ____________________р.

Зміст

Вступ ____________________________________________________________4

  1. Загальні вимоги до змісту курсової роботи __________________________ 5

  2. Вимоги до оформлення курсової роботи (проекту) ____________________7

  3. Тематика курсових робіт _________________________________________ 8

  4. Зразки змістів курсових робіт ____________________________________ 11

  5. Перелік завдань для обов'язкового виконання в другому розділі

курсової роботи _________________________________________________ 30

6. Перелік питань для захисту курсової роботи ________________________68

Література ______________________________________________________69

ВСТУП

Високоефективну і конкурентноздатну економіку можуть формувати і розвивати лише професійно компетентні і досвідчені управлінські кадри всіх рівнів, перш за все господарські керівники і фахівці з базовою економічною освітою. Саме це служить основним спонукальним мотивом видання відповідних методичних вказівок, орієнтованих на придбання фахівцями достатніх практичних навиків при вирішенні виробничо-господарських завдань економічного управління підприємствами і організаціями в ринкових умовах.

Мета написання студентами курсової роботи за дисципліною «Економіка підприємства» – глибоко засвоїти теорію питання вибраної теми, навчитися самостійно використовувати і аналізувати літературні джерела, фактичну і планову інформацію, виробити вміння висловлювати власні думки і робити узагальнюючи висновки, набути навичок всебічного аналізу економіки підприємств в сучасних умовах економіки.

Увага: Тема курсової роботи визначається кожному студентові викладачем.

Другий розділ курсової роботи по своїй структурі є однаковим для всіх тем курсової роботи, але кожен студент виконує індивідуально, вибравши, вихідну інформацію 2-х підприємств. Річні звіти для написання другого розділу знаходяться на кафедрі.

1. Загальні вимоги до змісту курсової роботи (проекту)

Структура курсової роботи (проекту): вступ, основна частина роботи, висновки і пропозиції, список використаної літератури, додатки.

У вступі потрібно освітити такі питання:

  1. Актуальність теми дослідження. Тут приводяться аргументи, положення, факти на користь обраної теми курсової роботи. Обов'язково робляться посилання на рішення вищестоящих органів законодавчої і виконавчої влади про важливість і необхідність вирішення (удосконалення) проблеми, яка розглядається в курсовій роботі.

  2. Мета і завдання дослідження (курсової роботи). Як правило, мета курсової роботи формулюється одним реченням і повинна відображати головний її напрям. Відповідно структурі основного змісту роботи в ній виділяється декілька завдань дослідження, виконання яких може забезпечити досягнення поставленої мети.

  3. Інформаційна база дослідження. Дається перелік матеріалів, які використовувалися для написання курсової роботи (проекту), – річні і квартальні звіти підприємства, первинна документація господарства, матеріали органів Держкомстату України, економічна, наукова, періодична, учбова література.

  4. Перелік дослідницьких прийомів, які використовувалися при аналізі і обробці фактичних даних і формулюванні виводів і узагальнень.

Обсяг вступу – до 4 сторінок.

Для написання основної частини роботи потрібно розробити план (програму). У нім доцільно виділити три розділи. Перший присвячується теорії питання, другій – економічній оцінці і аналізу явища, яке досліджується, третій – повинен мати конструктивний характер і освітлювати шляхи вирішення проблеми.

Зокрема, в першому, теоретико-методологічному, розділі на основі огляду літературних джерел розкриваються суть економічних категорій (понять), їх взаємозв'язок з іншими категоріями (поняттями), досліджуються методологічні підходи до вирішення економічної проблеми, за якою пишеться курсова робота, виявляються спірні (нерозв'язні) питання і приводяться можливі напрями їх рішення. Значна увага в даному розділі відводиться розкриттю методики визначення економічних параметрів і вирішення прикладних завдань економічного характеру, завдяки яким досягається поставлена в роботі мета. Залежно від специфіки вибраної теми, її складності, ступеня розробленості теоретичних основ, проблеми питання, методики можуть бути викладені і в наступному розділі роботи.

У другому, аналітичному, розділі здійснюється економічна характеристика об'єкту дослідження: розміри підприємства (площа сільськогосподарських угідь, величина авансованого капіталу, об'єм виробництва валової продукції, об'єм продажів і ін.), розмір вкладень авансованих і спожитих ресурсів на одиницю земельної площі, інтенсивність використання ресурсів, технологічні і економічні результати діяльності підприємства.

На основі обґрунтованої в роботі методики визначається в динаміці система техніко-економічних показників, які характеризують досягнутий рівень розвитку досліджуваного процесу (явища), певної сфери господарської діяльності, виявляються тенденції зміни цих показників і здійснюються відповідні узагальнення. Значне місце в розділі приділяється якісному і кількісному аналізу чинників, які впливають на дослідні результати господарської діяльності. Такий аналіз здійснюється за допомогою широкого використання і дослідницьких прийомів і, перш за все, таких, як аналітичне групування, індексного і графічного прийомів дослідження, кореляційно-регресивного методу і ін.

При виконанні другого розділу студент, окрім обов'язкових розрахунків може використовувати інші розрахунки як конструктивний матеріал.

Вивчення причинно-наслідкових зв'язків в даному розділі може бути направлене на розкриття основних причин, які зумовили відповідний фактичний стан дослідної сфери господарської діяльності, а так само на обґрунтоване виділення пріоритетних напрямів вирішення вибраної економічної проблеми.

У третьому, конструктивному, розділі визначені вище пріоритетні напрями вирішення проблеми повинні придбати подальший розвиток. Залежно від теми дослідження і поставленої мети тут можуть обґрунтовуватися пропозиції щодо подальшого удосконалення методології і методики вирішення тієї або іншої проблеми щодо створення сприятливого економічного середовища, досконалішої правової і нормативної бази і тому подібне.

Значна увага, мабуть, зосереджена на обґрунтуванні саме тих конкретних шляхів вирішення поставленої проблеми, які мають найбільш актуальне значення для вибраного об'єкту дослідження, а також на повному використанні резервів, які не були повністю задіяні в процесі господарської діяльності. При цьому необхідно викласти механізм реалізації зроблених пропозицій (розрахунок ресурсного забезпечення, конкретні пропозиції щодо економії витрат і тому подібне).

У кожному розділі виділяються як мінімум два параграфи (підрозділі), зміст яких має відносно самостійний характер. Другий і третій розділи роботи пишуться на розрахункових матеріалах вибраного об'єкту дослідження. При недотриманні цієї вимоги курсова робота до захисту не допускається. Обсяг розділів у відсотках до загального обсягу основного змісту роботи рекомендується витримувати в таких межах: перший розділ – до 30%, другий – 35-40 і третій – 30-35%.

Обсяг висновків і пропозицій – до 4 сторінок. У них в короткій концентрованій формі формулюються основні результати дослідження. Головна увага акцентується на тих рекомендаціях виробництву, які обосновані автором в основному змісті роботи.

У додатках розміщують допоміжну або проміжну інформацію, яка не несе основного смислового навантаження або приводиться з метою ілюстрації певного явища. Кількість додатків не обмежується. Кожен дослідник самостійно вирішує, чи доцільно той або інший матеріал виносити в додатки. Адже вони не є обов'язковим атрибутом курсової роботи.

У списку використаної літератури включаються ті літературні джерела, які вивчені студентом і на яких є посилання в тексті роботи. Порядок розміщення джерел в списку літератури такий: Конституція України, Закони України, Укази Президента України, рішення Верховної Ради України, ухвали Кабінету Міністрів України, нормативні акти міністерств і відомств, офіційні доповіді і виступи Президента, голови Верховної Ради і Прем'єр-Міністра України. Спеціальну літературу розміщують в алфавітному порядку. Обов'язково слід зазначити прізвище і ініціали автора, назву джерела, місто, де опубліковано джерело, назву видавництва, рік видання і кількість сторінок.

Літературні джерела повинні бути не пізніше 2006 року видання.