Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мет. ук. для 7.03060101.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
211.97 Кб
Скачать

36

Міністерство аграрної політики та продовольства України

Луганський національний аграрний університет

Кафедра менеджменту і права

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

для проходження

виробничої практики

студентів з галузі знань 0306 «Менеджмент і адміністрування»

зі спеціальності 7.03060101 «Менеджмент організацій і адміністрування»

Луганськ-2012

УДК: 658 (076)

Укладачі: доц., к.е.н. Зось-Кіор М.В., доц., к.е.н. Соколова Н.С., доц., к.е.н. Денисенко І.А., доц., к.е.н. Ткачук П.Ю., ас. Бурда Н.В., ас. Волошинова Н.О.

Методичні вказівки містять відомості, які необхідні для виконання звіту з виробничої практики з циклу дисциплін спеціальності «Менеджмент організацій і адміністрування».

Методичні рекомендації з практики обговорена на засіданні кафедри менеджменту і права, протокол № 6 від 28.12.2011

Завідуючий кафедрою М.В. Зось-Кіор______________

(підпис, прізвище, ініціали)

Методичні рекомендації з практики погоджена і схвалена на засіданні методичної комісії економічного факультету. Протокол № 4 від 12.01.2012

Голова методичної комісії Є.М. Співак

(підпис, прізвище, ініціали)

ЗМІСТ

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ 5

ОРГАНІЗАЦІЯ ТА КЕРІВНИЦТВО ПРАКТИКОЮ 7

ЗМІСТ ПРАКТИКИ 11

РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПІДПРИЄМСТВА 12

РОЗДІЛ 2. УПРАВЛІННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНОЮ ПІДСИСТЕМОЮ ПІДПРИЄМСТВА 13

РОЗДІЛ 3. УПРАВЛІННЯ МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНОЮ ПІДСИСТЕМОЮ 15

РОЗДІЛ 4. УПРАВЛІННЯ ВИРОБНИЧО-ТЕХНОЛОГІЧНОЮ ПІДСИСТЕМОЮ (ОПЕРАЦІЙНА, МАРКЕТИНГОВА, КОМЕРЦІЙНА, ЗБУТОВА ДІЯЛЬНІСТЬ) 16

РОЗДІЛ 5. АНАЛІЗ УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОЮ ПІДСИСТЕМОЮ ПІДПРИЄМСТВА 22

РОЗДІЛ 6. УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЮ ПІДСИСТЕМОЮ 23

РОЗДІЛ 7. АНАЛІЗ СТАНУ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ЗОВНІШНЬО-ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛДЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА 25

РОЗДІЛ 8. УПРАВЛІННЯ СТРАТЕГІЧНИМ РОЗВИТКОМ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ЇЇ РІВНЕМ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ 27

РОЗДІЛ 9. УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ 28

ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ 30

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 35

Загальні положення

Практична підготовка студентів є продовженням навчального процесу у виробничих умовах, активною формою об’єднання теорії і практики.

Метою виробничої практики з фаху є розвиток навичок і вмінь інформаційно-аналітичної, коректно-дослідницької, діагностичної, інноваційної та консалтингової діяльності для вирішення прикладних проблем управління підприємницькими структурами, удосконалення системи управління їх діяльністю в сучасних умовах господарювання; набуття вміння адаптації теоретичних положень, методичного інструментарію, передового досвіду підприємництва до умов діяльності конкретного підприємства; закріплення практичних навичок проведення економічного дослідження, формування його інформаційного, правового та методичного забезпечення, виходячи із суті проблем, що вирішуються, та обмежень, пов’язаних з діяльністю конкретного підприємства; впровадження розроблених рекомендацій та пропозицій у практичну діяльність підприємства.

Практична підготовка студентів передбачає безперервність та послідовність засвоєння потрібного обсягу практичних знань і умінь відповідно до кваліфікаційного рівня.

Завдання виробничої практики. Під час виробничої практики студент повинен опанувати систему вмінь і набути навички щодо вирішення типових завдань відповідно до посад, які може обіймати випускник вищого навчального закладу, основним видом діяльності якого є управлінська діяльність.

Результатами виробничої практики є:

  • проведення комплексного аналізу діяльності організації з використання сучасних методик з позиції системного підходу;

  • формування пропозицій, щодо створення сприятливих умов для навчання та розвитку персоналу організації; заходів з оцінювання та стимулювання персоналу;

  • придбання навиків розробки і ухвалення управлінських рішень в сфері виробничо-господарської діяльності організацій;

  • ознайомлення з організаційно-правовою базою функціонування підприємств і сферою їх діяльності;

  • аналіз зв'язків підприємства із зовнішнім середовищем;

  • вивчення виробничо-технічної бази підприємства, основної номенклатури продукції, що випускається, /робіт/послуг, які надає підприємство;

  • ознайомлення з організаційною структурою управління підприємства, функціями його основних відділів і служб;

  • вивчення змісту економічної і управлінської роботи на підприємстві і в його підрозділах, а також рух і використання службових документів;

  • зміцнення ділових контактів кафедри менеджменту і права з аграрними підприємствами, науково-дослідними і комерційними підприємствами.

Тривалість практики 5 тижнів, вона охоплює вивчення питань по управлінню підприємствами в умовах виробництва.

Організація та керівництво практикою

Перед початком практики на підприємстві студент повинен вивчити правила охорони праці і техніки безпеки і неухильно їх дотримувати.

На весь період практики для студентів встановлюється режим роботи, прийнятий правилами внутрішнього розпорядку підприємства.

Основними документами для студента при проходженні практики є щоденник і звіт.

На початку практики студент заповнює в щоденнику календарний план проходження практики, який підписують керівники практики від кафедри і підприємства.

Практика починається із загального ознайомлення з підприємством: планом землекористування, річними звітами, планами економічного і соціального розвитку, всіма виробничими підрозділами і об’єктів в натурі. Щодня студент-практикант заповнює щоденник, де відображає основний зміст роботи, виконаної за день, з обов’язковим фіксуванням економічної інформації з питань, що вивчаються. Щоденник систематично перевіряє і підписує керівник практики, після її закінчення скріплюється печаткою. Після завершення практики студенту видається характеристика про його виробничу роботу на підприємстві, підписана керівником підприємства і завіряється печаткою. Керівництво практикою здійснюється викладачами кафедри, за якою закріплюються студенти, і провідним спеціалістом підприємства, де студенти проходять практику, згідно наказу по підприємству.

На студентів-практикантів повністю розповсюджуються правила внутрішнього розпорядку і охорони праці, які діють на підприємстві.

Перед виїздом на практику студентам видається програма практики, індивідуальні завдання по науково-дослідній роботі. В університеті і на підприємстві вони проходять інструктаж по техніці безпеки, виробничій санітарії, охороні праці і пожежній безпеці.

Після закінчення практики щоденник повинен бути заповнений по всіх розділах, в ньому обов'язково повинні бути відгуки керівників від університету і підприємства, що характеризують роботу студента в період проходження практики.

Підпис на відгуку від підприємства повинен бути завірена печаткою підприємства або відділу кадрів підприємства.