Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет. технол. практика 2010.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
912.38 Кб
Скачать

УДК 658 (076)

Методичні вказівки для практичних занять і самостійної підготовки по дисципліні «Економіка підприємства» для студентів спеціальностей «Технологія зберігання, консервування та переробки м’яса» та «Технологія зберігання, консервування та переробки молока» // Столяров В.В. – Луганськ, - 2010. 56 с.

Рецензент: О.В. Кочетков – кандидат економічних наук, завідувач кафедри статистики та економічного аналізу Луганського національного аграрного університету

Висвітлено загальні методичні вказівки до проведення практичних занять з курсу «Економіка підприємств», викладено методику їх виконання за окремими темами і перевірки самостійної роботи студентів щодо|відносно| базових понять і практичного застосування|вживання| знань по дисципліні.

Розглянуто та схвалено Методичною комісією економічного факультету Луганського національного аграрного університету, протокол № 8 від 11 травня 2010 р.

Зміст

Стор.

Вступ……………………………………………………………………………….4

  1. Кінцеві результати діяльності аграрних підприємств..........................................5

  2. Основні фонди підприємства і показники їх використання...............................11

  3. Оборотні засоби підприємства і показники їх використання............................16

  4. Визначення економічної ефективності застосування нової техніки................20

  5. Визначення ефективності використання автопарку.............................................23

  6. Ефективність використання енергії.........................................................................27

  7. Поточні витрати виробництва і собівартість продукції......................................30

  8. Капітальні вкладення і показники їх використання.............................................35

  9. Визначення економічної ефективності роботи переробних............................41

  10. Визначення фінансово-економічного стану підприємства..............................44

  11. Спеціалізація та формування цін в умовах агропромислової інтеграції......49

Задачі для самостійної роботи......................................................................................54

Література.......................................................................................................................56

Вступ

розвиток агропромислового комплексу країни в умовах формування ринкової економіки, запровадження нових економічних відносин на селі зумовлює вдосконалення економічних методів господарювання, забезпечення самостійності та відповідальності суб’єктів підприємництва за результати своєї діяльності.

В умовах упровадження досягнень науково-технічного прогресу підвищення рівня наукових знань і вміння використовувати їх у практичні діяльності стає одним з головних джерел зростання економічного потенціалу аграрних підприємств.

Сільське господарство є досить складною сферою людської діяльності. На ефективність виробництва в цій галузі впливають природні, економічні та соціальні фактори. Тому спеціалісти аграрної сфери повинні оволодіти спеціальними знаннями, які є основою вироблення сучасного економічного мислення, зорієнтованого на моніторинг соціально-економічного розвитку агропромислового комплексу країни.

Виконання студентами практичних завдань з «Економіки підприємства» є важливим засобом здобуття ними економічних знань і усвідомлення єдиного методологічного підходу до вивчення діяльності різних аграрних формувань та активного впливу на оптимізацію рішень менеджменту в ринкових умовах господарювання.

Тема 1. Кінцеві результати діяльності аграрних підприємств

Завдання для виконання:

  1. Визначити зміни результатів від реалізації продукції, рівня рентабельності переробної продукції;

  2. Визначити фінансові результати роботи переробного підприємства.

Методика виконання завдання

Кінцева продукція – це частина валової продукції, що спрямована на особисте споживання населенням в межах і за межі підприємства, а також на виробниче споживання або для реалізації за межі підприємства.

Чиста продукція від реалізації – це новостворена вартість, що являє собою частину валової продукції, представлену фондом оплати праці і прибутком підприємства. Визначається як різниця між вартістю валової продукції (нетоварна її частина оцінюється по собівартості виробництва, а товарна – за поточними цінами реалізації) і виробничо-спожитими засобами виробництва.

Чистий дохід від реалізації продукції – кінцевий результат діяльності підприємства, що визначається обчисленням із загального виторгу від реалізації продукції наданих знижок, повернення проданого товару, ПВД, акцизного збору.

Валовий прибуток – економічний результат діяльності суб’єктів господарської діяльності, від реалізації між чистим виторгом від реалізації і собівартістю реалізованої продукції.

Прибуток від операційної діяльності – економічний результат діяльності суб’єкта господарської діяльності, що визначається як валовий прибуток плюс інші операційні доходи мінус адміністративні витрати мінус витрати на збут мінус інші операційні витрати.

Прибуток від звичайної діяльності до оподаткування (балансовий прибуток) – економічний результат діяльності суб’єктів господарської діяльності, визначається: прибуток від операційної діяльності плюс доход від участі в капіталі плюс інші фінансові доходи плюс інші доходи мінус, фінансові витрати, мінус витрати від участі в капіталі, мінус інші витрати.

Прибуток від звичайної діяльності після оподаткування – це економічний результат діяльності суб’єктів господарської діяльності: прибуток від звичайної діяльності до оподаткування, мінус податок на прибуток від звичайної діяльності.

Чистий прибуток – економічний результат діяльності суб’єктів господарської діяльності, визначається: прибуток від звичайної діяльності, плюс прибуток після оподаткування, плюс надзвичайні доходи, мінус податки з надзвичайного прибутку, мінус надзвичайні збитки.

Рівень рентабельності визначається як відношення прибутку від реалізації продукції (Пр) до повної собівартості реалізованої продукції (Сп) і виражається у відсотках:

Р = (Пр /Сп) х 100%

Рівень рентабельності показує величину прибутку на 1 грн. затрат і характеризує їх використання у поточному році. При цьому кожний відсоток рентабельності відповідає отриманню однієї копійки прибутку з розрахунку на 1 грн. затрат.

Таблиця 1.

Визначення чистої продукції від реалізації та валового прибутку

Показники

Варіанти

Відхилення, %

баз.

зад.

1. Чистий доход (виручка) від реалізації, тис. грн.

4700

2. Затрати на основне виробництво, крім оплати праці та відрахувань на соціальні заходи, тис. грн.

3469

3. Оплати праці, тис. грн.

473

4. Відрахування на соціальні заходи, тис. грн.

243

5. Чиста продукція від реалізації, тис. грн. (1-2)

1231

6. Валовий прибуток, тис. грн. (5-3-4)

515

Вихідні дані в таблиці 2.

Короткі висновки:

Таблиця 2

Вихідні данні до таблиці 1

Показники

Варіанти

Базовий

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Вартість продукції (поточних цінах), тис. грн.

4700

5200

4500

5000

5100

4900

4750

4800

5300

5500

4850

Затрати на основне виробництво, крім оплати праці і відрахувань на соціальні заходи, тис. грн.

3469

3600

3300

3500

3510

3620

3521

3250

3200

3700

3100

Оплата праці, тис. грн.

473

525

480

370

520

500

450

380

505

510

425

Відрахування на соціальні заходи, тис. грн.

243

276

120

180

150

110

100

160

350

270

290

Таблиця 3