Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод сг бак (РОЗДІЛ 6).doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.35 Mб
Скачать

59

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЛЬВІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Факультет Кафедра

механіки та енергетики сільськогосподарських машин

С І Л Ь С Ь К О Г О С П О Д А Р С Ь К І

Т А М Е Л І О Р А Т И В Н І М А Ш И Н И

(РОЗДІЛ 6. Машини для післяжнивного обробітку зерна)

М Е Т О Д И Ч Н І Р Е К О М Е Н Д А Ц І Ї

ДЛЯ ВИКОНАННЯ ЛАБОРАТОРНИХ РОБІТ

СТУДЕНТАМИ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 6.100202 “ПРОЦЕСИ, МАШИНИ

ТА ОБЛАДНАННЯ АГРОПРОМИСЛОВОГО ВИРОБНИЦТВА”

ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНОГО РІВНЯ “БАКАЛАВР”

ЛЬВІВ 2009

Рекомендовано до друку

методичною радою ЛНАУ

Протокол № 10 від 25 червня 2009 р.

Укладач: к.т.н., в.о. доцента Я.В. Семен

Відповідальний за випуск: к.т.н., доцент О.М. Крупич

Рецензент: к.т.н., доцент Л.М. Кузенко

Видається в авторській редакції

 Львівський національний аграрний університет, 2009

ЗМІСТ

стор.

ВСТУП.......................................................................................................................4

Лабораторна робота №22. ВОРОХООЧИСНІ МАШИН......................................6

Лабораторна робота № 23. Складні зерноочисні машини..................12

Лабораторна робота №24. СПЕЦІАЛЬНІ НАСІННЄОЧИСНІ МАШИНИ.....19

Лабораторна робота №25. ЗЕРНОСУШАРКИ. БУНКЕРИ

АКТИВНОГО ВЕНТИЛЮВАННЯ.

АГРЕГАТИ ТА КОМПЛЕКСИ

ДЛЯ ПІСЛЯЖНИВНОГО ОБРОБІТКУ ЗЕРНА ...28

ДОДАТКИ…………………………………………………………………………46

ВСТУП

Після жнивування врожаю комбайнами зерновий ворох складається з насіння основної культури та домішок: насіння інших сільськогосподарських культур, бур’янів, частинок стебел і колосків, полови, дрібних камінців та ін.

Технології післяжнивного обробітку зерна, що надходить від зернозбиральних комбайнів передбачають його очищення, сортування та сушіння окремими машинами, не пов’язаними між собою безперервними технологічними процесами або на стаціонарних зерноочисних агрегатах чи зерноочисно-сушильних комплексах. Остання технологія є більш прогресивною, оскільки дає можливість у 8–10 разів скоротити затрати праці, зменшити вартість обробки зерна в 1,5–2 рази і підвищити його якість, поліпшити умови праці обслуговуючого персоналу.

Технологічні операції очищення і сортування зерна складаються з попереднього очищення зерна – проводять для підготовки його до пропуску через шахтні зерносушарки або до тимчасового зберігання з активним вентилюванням (зерновий матеріал при цьому очищають від крупних та дрібних домішок), первинного очищення зерна для продовольчих потреб та повторного очищення зерна насіннєвого призначення.

Ефективність використання машин та агрегатів для післяжнивного обробітку зерна у багатьох випадках залежить від його вологості, засміченості та валового збору. У районах з вологим кліматом свіжозібраний врожай має підвищену вологість, тому сире зерно (вологістю понад 21%) спочатку очищають, пропускають двічі через сушарку і повторно очищають. Зерно середньої сухості (вологістю не більше 16%) очищають двічі й не піддають сушінню.

Післяжнивний обробіток зерна вологістю до 17% і валовим збором його в господарстві до 5 тис. т доцільно проводити на зерноочисних агрегатах ЗАВ-25, зерноочисно-сушильних комплексах КЗС-25Ш або КЗС-25Б. За вологості зерна більше 17% і валового збору до 10 тис. т для післяжнивного обробітку доцільно застосовувати зерноочисні агрегати ЗАВ-50 і зерноочисно-сушильні комплекси КЗС-50Ш. Для обробітку малих партій зерна (до 1 тис. т) використовують пересувний очисник вороху ОВС-25 та пересувну зернову сушарку К-4-УСА.

Особливістю післяжнивного обробітку є те, що насіння і домішки різних сільськогосподарських культур мають як спільні, так притаманні окремій групі властивості (парусність, маса, розмірні параметри, стан і форма, щільність, колір, електропровідність та ін.), що потребують специфічних заходів для їх розділення. З цією метою і застосовують різні способи й технології післяжнивного обробітку зерна.

Кожна з груп машин (агрегатів) для післяжнивного обробітку зерна виконує завдання, які б відповідали агротехнічним вимогам до механізованого виконання технологічного процесу. Виконання вимог і завдань можливе за умови правильного вибору технології післяжнивного обробітку зерна та підбору машин, які забезпечують високу якість й найбільшу продуктивність.

Сучасні машини, агрегати та комплекси для післяжнивного обробітку зерна відзначаються підвищеною якістю виконання технологічного процесу. Водночас, вони досить складні за будовою, потребують систематичного обслуговування й догляду, а наявність автоматизованих систем управління процесом вимагає відповідної кваліфікації обслуговуючого персоналу. Саме тому ставляться особливі вимоги до вивчення конструкцій машин для післяжнивного обробітку зерна, підготовки їх до роботи та контролю якості виконання технологічного процесу.

Розроблені методичні рекомендації стосуються шостого розділу дисципліни „Сільськогосподарські та меліоративні машини” і охоплюють машини та агрегати для післяжнивного обробітку та зберігання зерна. Розроблені рекомендації до виконання лабораторних робіт однотипні за структурою і розкривають мету роботи, зміст самостійної підготовки, послідовність роботи над темою в аудиторії. Вказана література дозволяє (разом із лекційним матеріалом) відповісти на питання для самоконтролю. За цими питаннями здійснюється поточний контроль у часі семестру, а підсумковий модульний контроль – за тестовими завданнями.