Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія менеджменту урк..doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
548.86 Кб
Скачать

Рекомендовані інформаційні джерела

1. Л.Т. Дідковська, П.Л.Гордієнко. Історія вчень менеджменту. Навч.посібник.-К.: Алерта, 2008.-477с. (с.94-111,365-425)

2. Завадський Й.С. Менеджмент.-1.1.-к.: Українсько-фінський інститут менеджменту і бізнесу, 1997р-543с. (с.47-5)

3. Кредисов А.И. История учений менеджмента-Киев: Вира-Р, 2000-336с. (с.28-107,193-258)

4.Семёнов И.И. История менеджмента: Учебное пособие для вузов. М.: Юнити-Дана, 1999.-222с. (с.182-210)

Модуль 2. Еволюція науки управління та її сучасний стан

Тема 5. Зміст і основні положення школи наукового управління Основні питання

1. Ф.У. Тейлор-засновник школи наукового управління.

2. Основні положення системи управління Ф.У. Тейлора.

3. Ф. і Л. Гілбрети, Г.Гантт, їх роль в розвитку школи наукового менеджменту.

4. Г. Форд і розробка ним організаційно-технічних принципів управління.

5. Основні недоліки і внесок школи наукового управління в розвиток менеджменту.

Методичні рекомендації до вивчення теми

У середині XIX століття розпочався бурхливий розвиток промисловості, з'явилися гігантські підприємства, на яких працювали тисячі людей. Необхідно було координувати і контролювати їх діяльність. Стара система управління, що використовувала переважно емпіричні надбання із цим завданням не справлялась. Невідповідність старої практики і нових умов була особливо відчутною на американських підприємствах. Поясніть цю ситуацію. Чому саме в США на основі експериментів Ф.У.Тейлора, Г.Гантта, Ф. і Л. Гілбретів, Г.Форда були сформульовані основні положення школи наукового управління. За які заслуги в удосконаленні науки управління Ф.У.Тейлора називають "батьком наукового менеджменту", а також засновником школи наукового управління. Які експерименти проводив Ф.У.Тейлор, виявляючи фактори, які впливали на рівень продуктивності праці, на витрати пов'язані з нераціональним використанням обладнання, матеріалів, сировини, на поліпшення праці робітників і використання засобів праці іт.д. Які основні проблеми він розглядає в книгах: "Тарифна система" (1985), "Цеховий менеджмент" (1903), "Принципи наукового управління" (1911). Чому система Ф. Тейлора заклала основи наукової організації праці і чому своїми експериментами і своїми науковими працями Ф. Тейлор намагався довести, що розроблені ним методи наукової організації праці і сформульовані на їх основі принципи "наукового менеджменту" внесуть революцію в сучасне виробництво? Система Тейлора полягає у послідовному проведенні принципу розподілу праці на виконавчу і розпорядчу. Він розглядав науковий менеджмент, як дієвий засіб зближення інтересів всього персоналу завдяки налагодженню більш тісного співробітництва з власниками та адміністрацією щодо досягнення виробничих та економічних завдань підприємств. Він розробив чотири основні принципи менеджменту і механізм їх реалізації, а також філософію менеджменту. Визначте в чому її сутність.

До вчених в галузі менеджменту, які продовжили вдосконалення і розвиток теорії наукового менеджменту належать: Генрі Гантт, Френк і Ліліан Гілбрети, Генрі Форд.

Генрі Гантт став головним послідовником Ф.У. Тейлора, він опублікував книги "Праця і дохід" (1910), "Промислове керівництво" (1916), "Організація праці" (1919).

Г. Гантт розробив першу систему оплати за достроково якісно виконане виробниче завдання, будував плани майбутньої демократизації на виробництві, мріяв про гуманізацію науки управління, вважав, що проблема людського фактору є однією з найважливіших проблем менеджменту, вніс доцільність графічної інтерпретації менеджменту. Розгляньте детально в чому сутність наукового менеджменту Г.Гантта. Значний внесок в розвиток школи наукового управління здійснило подружжя Ф. і Л. Гілбретів, їхня робота з поліпшення видів рухів заклала фундамент для сучасного розроблення стандартів праці, а також принципів її стимулювання за допомогою заробітної плати. Крім того, Л.Гілбрет дала початок новому направленню в теорії менеджменту, яке в подальшому почало називатись "управління персоналом". В чому сутність експериментів проведених Гілбретами, які їх результати?

Генрі Форд один із творців наукового менеджменту, символ організаційного і технічного прогресу, творців суспільства масового споживання і соціальних гарантій, він запропонував найпрогресивніші ідеї організації і управління виробництвом, розробивши організаційно-технічні принципи управління організацією. Розгляньте детально ці принципи і їх роль в підвищенні продуктивності виробництва.

Головним результатом впровадження і розвитку школи наукового менеджменту було загальне практичне управління промисловим підприємством. В чому саме воно проявилось?

Проте школа не вирішила значну частину проблем в управлінні підприємством, що мало негативну сторону.

Розгляньте недоліки школи наукового управління.