Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія України ХХ-ХХІ ст..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
424.45 Кб
Скачать

53

Міністерство освіти і науки України

Кіровоградський державний педагогічний університет імені

Володимира Винниченка

Навчально методичний комплекс з історії україни хх – ххi століть

Затверджено

на засіданні кафедри Історії України

Протокол №1 від 28серпня 2008 р.

Кіровоград -2008

СТРУКТУРА ПРОГРАМИ НАВЧАЛЬНОГО КУРСУ “ІСТОРІЯ УКРАЇНИ”

  1. Опис предмета навчальної дисципліни.

ПРЕДМЕТ: ІСТОРІЯ УКРАЇНИ.

Курс:

Підготовка бакалаврів

Напрям, спеціальність, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчального курсу

Кількість кредитів, відповідних ЕСТS: 3.

Модулів: 3.

Змістових модулів: 3.

Загальна кількість годин: 162.

Тижневих: 4.

Шифр та назва напряму: педагогічна освіта.

Всі спеціальності.

Освітньо-кваліфікаційний рівень: бакалавр.

Обов’язків рік підготовки: 4.

Семестр: 1.

Лекції: 50 годин.

Семінари: 32 години.

Самостійна робота: 80 годин.

Вид контролю: екзамен.

II. Мета і завдання курсу

Період ХХ початку ХХI століття є важливою складовою частиною загального курсу вітчизняної історії. Хронологічно він охоплює події формування модерної української нації, добу визвольних змагань 1917-1921 рр., радянські часи, роки боротьби за становлення сучасної демократичної України. Особливістю курсу новітньої історії України є багатоплановість і дискусійність теоретичних проблем, синкретичний характер розглядуваних подій та явищ, пропонованих студентам до засвоєння.

Історія України новітньої доби – це дисципліна, яка вивчає закономірності соціально-економічного розвитку, політичне життя українського сус­пільства в конкретних формах і просторово-часових вимірах, ха­рактер, структуру і зміни соціально-економічних відносин, діяльність дер­жавних інститутів, політичних партій і громадських організацій, а також визначних політичних діячів у ХХ на початку ХХ1 століть. Важливою складовою предмета є вивчення властивих для того чи іншого суспільства на різних історичних етапах політичних ідей, погля­дів, настроїв, які істотно впливали на розвиток країни.

Важливою особливістю курсу політичної історії є те, що він зорієнтований на вивчення найважливіших суспільно-політичних процесів в Україні, місця і ролі української держави в розвитку світу. Завданням курсу є систематизація наявних знань з політичних і соціальних аспектів вітчизняної історії; виявлення історичних коренів актуальних проблем, які є предметом аналізу в інших курсах та вироблення уміння критично ставитися до джерел, синхронізувати основні події соціально-політичної історії України з подіями всесвітньої історії і осмислювати їх у межах єдиної концепції. Одним з головних завдань курсу є форму­вання в молодого покоління суспільної свідомості, культури, моралі, самостійного творчого мислення, вироблення патріотичної орієнтації.