Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія менеджменту урк..doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
548.86 Кб
Скачать

Модуль 2 Еволюція науки управління та її сучасний стан

Тема 5. Зміст основних положень школи наукового управління. Ф.У. Тейлор - засновник школи наукового управління. Основні положення системи управління Ф.У. Тейлора. Ф. і Л. Гілбретт, Г.Гантт і їх роль в розвитку школи наукового менеджменту. Г. Форд і розробка ним організаційно-технічних принципів управління. Основні недоліки і внесок школи наукового управління в розвиток менеджменту.

Тема 6. Формування адміністративної (класичної) школи управління. «Файолізм» або загальна теорія менеджменту. Чотирнадцять принципів управління А.Файоля. Теорія бюрократії М.Вебера. Г. Лютер, Л.Урвік, Дж.Муні, Г. Черч і їх внесок у розвиток адміністративної школи. Роль Г.Емерсона в розвитку теорії управління. Основні недоліки адміністративного підходу і внесок класичної школи в розвиток менеджменту.

Тема 7. Соціально-психологічні теорії управління. Передумови виникнення шкіл людських стосунків і поведінкових наук. Мері Паркер Фоллет, Олівер Шелдон, Гюго Мюнстерберг, Честер Ірвінг Бернард, їх внесок в розвиток теорії менеджменту. Біхєвіористичне направлення в менеджменті. Абрахаам Маслоу; Девід Мак-Клеланд, Дуглас Мак-Грегор, Фредерік Герцберг, Кріс Арджиріс, Ренсіс Лайкерт – представники школи поведінкових наук, використання положень їх теорій з метою виявлення потенційних можливостей працівника. Недоліки та основний внесок шкіл людських стосунків і поведінкових наук в розвиток менеджменту.

Тема 8. Сучасні підходи і теорії управління. Школа науки управління або кількісний підхід. Процесний, системний, ситуаційний підходи і їх основний зміст.

Тема 9. Особливості формування сучасної системи менеджменту на Україні. Підходи до управління в перші десятиліття соціалістичної доби. Видатні представники радянського менеджменту та їх внесок в розвиток управлінської думки: О.К. Гастєв, П.М. Керженцев, Ф.Р. Дунаєвський, О.О. Богданов та інші. Зміни в системі управління в 50-70 роки ХХ століття. Управлінська сутність перебудови і перехід України до ринкового регулювання економіки. Нова управлінська парадигма України періоду її ринкового реформування.

Тема 10. Становлення і особливості розвитку американського, японського і західноєвропейського менеджменту Принципи японського управління та їх еволюція. Особливості американського менеджменту. Концепція соціального ринкового господарювання Л. Ерхарда. «Шведська модель соціалізму» в умовах ринкової економіки.

Методичні рекомендації до вивчення дисципліни

Змістовний модуль 1. Теоретичні основи історії розвитку управлінської думки

Тема 1 Еволюція управлінської думки як предмет історії менеджменту

Основні питання

1. Необхідність вивчення дисципліни „ Історія менеджменту “ в підготовці менеджерів. Цілі, задачі, предмет, зміст курсу.

2. Соціальне управління як система.

3. Поняття менеджменту, його сутність і характерні ознаки.

4. Методи вивчення історії менеджменту.

Методичні рекомендації до вивчення теми

Розуміння, знання історії менеджменту визначає можливості його ефективного удосконалення. Знання історії менеджменту має велике значення в формуванні професійної свідомості менеджера, розвиває у нього почуття відповідальності, навички стратегічного та широкомасштабного мислення. Потреба в знаннях історії будь-якої науки виникає на певному етапі розвитку і самої науки і суспільства в цілому. До тих пір, поки не сформувалась в відносно цілісному вигляді концепція самої науки, історія розвитку її предмету і її ідей виглядає фрагментарно. Коли ж концепція визначена, подальший розвиток науки в значній мірі залежить від осмислення її історичних тенденцій. Це відноситься і до сучасної науки управління. Її подальший розвиток і практичне використання в значній мірі залежить від знань історії.

Завданням дисципліни „Історія менеджменту“ є ознайомлення з основними, найбільш значними направленнями розвитку історії менеджменту на різних етапах формування науки управління. Предметом дослідження дисципліни „Історія менеджменту“ є управлінська думка. Об’єктом історії менеджменту як науки є процес дослідження системи знань про управління, накопиченої за сотні, тисячі років практичної діяльності людини і представленої у вигляді теорій, концепцій, шкіл, підходів, принципів ,способів і методів управління.

Чому вивчення дисципліни „Історія менеджменту“ необхідна умова формування кваліфікованої освіти сучасних менеджерів? Чому не можна ставити знак тотожності між історією розвитку менеджменту і процесом розвитку системи управління. Чи є між ними зв’язок? Які науки, на Ваш погляд, вплинули на розвиток дисципліни „Історія менеджменту“.

Сучасну науку управління прийнято ділити на два рівня знань: теорії соціального управління, що пояснюють механізм функціонування суспільства на різних історичних етапах та прикладні теорії організації та управління, що забезпечують науково - методичну базу для розробки практичних рекомендацій по раціоналізації праці та удосконаленню управління.

Основним об’єктом нашого дослідження і вивчення є управління соціальними системами (людьми) або соціальне управління, а предметом – система управління різними сферами суспільства і галузями організації соціального життя.

Класифікація соціального управління відповідає класифікації основних сфер організації суспільства.

Для визначення діяльності з координації роботи людей на практиці використовують різні поняття: управління , менеджмент, адміністрування, керування. Дайте визначення цим поняттям. Чому ці поняття належать тільки до класу соціального управління і чому між поняттями соціальне управління і менеджмент можна поставити знак рівності. У соціальному управлінні одночасно об’єкт управління є суб’єктом управління, тому що і в першому і в другому випадках мова йде про людей і створені ними соціальні спільноти.

Менеджмент виступає як основний принцип соціального управління , що поєднує адміністративну і управлінську частини. Що включають адміністративна і управлінська частини соціального управління?

Система менеджменту (соціального управління) включає наступні компоненти: механізм управління, структуру управління, функції управління, процес управління. Розберіться з вищевказаними поняттями і дайте їм визначення. Термін „менеджмент“ застосовується для характеристики управління соціально-економічними процесами на рівні підприємства , що діють в ринкових умовах з метою отримання ефекту діяльності – прибутку. Це поняття трактується в сучасній літературі досить широко. В Оксфордському словнику англійської мови менеджмент визначається як : «спосіб ( манера) спілкування з людьми , влада і мистецтво управління, певного виду уміння та адміністративні навички, орган управління, адміністративна одиниця». Між цими різними трактуваннями протиріч немає, вони лише доповнюють один одне. Різноманітність концепцій управління обумовлює сьогодні існування багатьох визначень менеджменту. Менеджмент – інтеграційний процес; функція управління; люди, керуючі організацією; орган або апарат управління; мистецтво і наука управління. Розгляньте детально підходи до визначення менеджменту. Покажіть співвідношення між поняттями „управління“ та „менеджмент“. За напрямами реалізації функцій менеджмент поділяють на виробничий, фінансовий і маркетинговий менеджмент. Охарактеризуйте види менеджменту.

Найважливішим завданням менеджменту є організація виробництва товарів і послуг з урахуванням потреб споживачів, забезпечення рентабельності діяльності підприємства і його стабільного становища на ринку . Вкажіть які завдання в зв’язку з цим менеджменту. Якими особливостями характеризується сучасний менеджмент. Що є предметом, об’єктом і суб’єктом вивчення менеджменту.

Складність явищ і процесів, які вивчаються в управлінні, передбачає використання не одного, а сукупності підходів і методів. Методологічною основою сучасної науки управління є загально-теоретичні та специфічні методи наукового пізнання: діалектичний, конкретно-історичний, оптимізаційний, структурно–функціональний, системно–ситуаційний і динамічний підходи, які ґрунтуються на загальній теорії розвитку систем, теорії організації та управління, інформації, саморегуляції і самоуправління, теорії господарського механізму. Розгляньте в чому особливість використання кожного вищевказаного метода в контексті розвитку наукової думки.

У процесі наукового дослідження проблем управління широко використовують: фотохронометражні спостереження, методи соціальної психології, спостереження, експеримент, методи опитування. Як і в інших науках використовують методи індукції і дедукції, аналізу і синтезу, порівняння, інтуїції. Розгляньте як можливо використати вищевказані методи вивчаючи розвиток управлінської думки.

Посібник наукових знань про управління представлений системою наук, яка містить три складові: методологічні і теоретичні основи управління; науку управління; теорію і мистецтво управління. Розгляньте ці складові.

Людством нагромаджено багатий досвід удосконалення управління. Його вивчення і використання сприяє підвищенню ефективності виробництва, досягненню кращих результатів діяльності. Розроблені і використовуються методи творчого пошуку альтернатив. Вкажіть які методи включаються до методів творчого пошуку. Розгляньте їх детально. Вивчаючи розвиток управлінської думки визначають не тільки якою вона буде, а й чому вона була саме такою і якою вона може стати в майбутньому, тому все частіше використовується науковий метод. В якій послідовності відбувається фундаментальна процедура наукового дослідження.