Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія менеджменту урк..doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
548.86 Кб
Скачать

Методичні рекомендації до вивчення теми

В 30-50 роки ХХ століття отримала розвиток школа людських стосунків або «неокласична школа», яка виникла у відповідь на нездатність класичної школи повністю усвідомити значення людського фактору як основного елементу організації. Центр уваги в управлінні був перенесений з виконання задач на відносини між людьми, що є основною відмінною рисою школи людських стосунків, яка критикувала концепцію «економічної людини», представники якої вважали головним стимулом людської діяльності лише матеріальну зацікавленість і вказувала на необхідність аналізу психологічної діяльності індивіда, а також висувала вимогу: «людина – головний об’єкт уваги». Засновники школи використовували досягнення психології і соціології – наук про людську поведінку в управлінні.

Вчених Елтона Мейо і Мері Паркер Фоллет можна вважати найбільшими авторитетами у розвитку школи людських стосунків в управлінні. Цю школу пропагували Гюго Мюнстерберг, Фріц Ротлісбергер, Честер Ірвінг Бернард. Відкриття Е.Мейо, пов’язане з Хоторинським експериментом, полягало в тому, що соціальні та психологічні фактори впливають на зростання продуктивності праці більше, ніж фізичні, за умови, що сама організація праці вже достатньою мірою раціональна і ефективна. Розгляньте як проводилися Хоторинські експерименти, до якого висновку привели вчених ці дослідження. Чому Е.Мейо велику увагу приділяв неформальним стосункам в організації, в чому сутність його теорії влади і закликів до морального лідерства керівника? Мері Паркер Фоллет стверджувала, що тільки в групі розкривається потенціал людини, тільки там виявляється її істина природа. Чим краще розуміє керівник, що являє собою група і які фактори впливають на її ефективність, тим краще він володіє мистецтвом ефективного управління групою. Які причини вступу до групи вказала М.П. Фоллет і чому неформальні організації впливають на ефективність формальної організації. Розглядаючи групові конфлікти вона вказала на шляхи вирішення їх, розгляньте ці шляхи.

Крім інтеграції як принципу ефективної діяльності людей М.П. Фоллет важливим напрямом своєї роботи вважала дослідження проблем влади. В чому сутність цього дослідження?

Аспектом філософії М.П. Фоллет було моделювання психологічних процесів, необхідних для досягнення мети шляхом координації та контролю зусиль. Що саме стверджувала М.П. Фоллет?

Ч.І. Бернард визначивши організацію «як вид співробітництва між людьми» називає три цілі, яких за допомогою співробітництва можна досягти. Вкажіть їх. В чому визначається «дієвість» і «ефективність» організації. Які функції, що виконують неформальні організації, визначив Ч.І.Бернард?

Ч.І.Бернард будує аналіз функцій керівника. Які три основні функції керівника розглядає Ч.І.Бернард.

Рушійною творчою силою у кожній організації Ч.І. Бернард називає лідерство. Які вимоги до лідерів він висуває?

Визнаний лідер експериментальної психології Г.Мюнстерберг досліджував поведінку людей у всіх сферах людської діяльності. У роботі «Психологія і промислова ефективність» він сформулював основні принципи, відповідно яким, необхідно проводити набір на керівні посади. Розгляньте сутність трьох частин вищевказаної книги. Він вказав на важливість гуманізації процесу управління. В чому сутність гуманізації процесу управління.

Під «людським фактором» в психології розуміють особу, групу, колектив, включені в управлінську систему. Чому сьогодні людський фактор визначає конкурентоздатність і ефективність організації. В кінці 50-х років школа людських відносин трансформувалась в школу «поведінкових наук» або в біхевіористичну, мета якої є підвищення ефективності окремого працівника в організації в цілому на основі поведінкових наук. Головне завдання її прихильників: Абрахаама Маслоу, Фредеріка Герцберга, Девіда Мак-Клеланда, Дугласа Мак-Грегора та інших – визначення та аналіз поведінки працівника і його взаємодії з іншими людьми в організаційному оточенні. Вони вивчали різні аспекти соціальної взаємодії, мотивації, характеру влади і авторитету, комунікацій в організації, лідерства і т.д.

Головною ціллю цієї школи було надання допомоги працівнику в осмисленні, оцінці своїх можливостей і розкритті творчого потенціалу, підвищенні ефективності організації за рахунок підвищення ефективності її людських ресурсів. Так, згідно теорії ієрархії потреб А.Маслоу, люди постійно відчувають якісь потреби, але потреби існують за певною ієрархією. Менеджер повинен виявляти ці потреби і використовувати відповідні методи мотивації. Розгляньте «піраміду» потреб А. Маслоу.

Двохфакторна теорія Ф.Герцберга, в якій він відзначає, що мотивація до праці формується під впливом двох різних груп чинників – гігієнічних і мотивуючих. Він вважав, що за відсутності мотиваторів людина ставиться до своєї праці нейтрально, а за появи мотиваторів у неї виникає бажання працювати, що позитивно впливає на результати роботи. Які чинники він відносить до гігієнічних і до мотивуючих.

Згідно теорії набутих потреб Д.Мак-Клелланда певні типи людських потреб формуються протягом життя індивіда під впливом обставин, навчання та досвіду. До них він відніс: потреби в досягненні успіху, в співучасті і владі. Розгляньте цю теорію детально.

В основі теорії (Х та У) Дугласа Мак-Грегора лежать два типи управління, або два погляди на робітника зі сторони менеджерів. Розгляньте цю теорії та її роль у використанні потенціалу працівника організації. Визначте сильні сторони і недоліки школи людських стосунків і поведінкових наук.