Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія менеджменту урк..doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
548.86 Кб
Скачать

Термінологічний словник

Професіоналізм - характеристика діяльності людини, яка відображає здібності успішно вирішувати проблеми, спираючись на знання, навички, досвід, засвоєнну методологію.

Парадигма - вихідна концептуальна схема, система поглядів в суспільстві, модель побудови проблем і їх вирішення в період певного історичного періоду.

Адаптивність системи управління - здатність системи управління своєчасно змінюватись у відповідності зі змінами зовнішнього середовища.

Демократизація управління - удосконалення механізмів обліку інтересів людини в процесі управління.

Менталітет - характеристика індивідуальної і суспільної свідомості,образ мислення, визначаючий модель поведінки, відношення до дійсності, сприйняття ідей, особливості управління.

План семінарського заняття №7. Особливості формування сучасної системи менеджменту на Україні

Мета заняття: ознайомлення студентів з особливостями розвитку управлінської думки в колишньому СРСР і на Україні, вивчення сутності нової управлінської парадигми України періоду її ринкового реформування.

Основі питання

  1. Підходи до управління в перші десятиліття соціалістичної доби (розвиток управління у двох площинах – вищому і нижчому рівнях, посилення централізації управління, розвиток концепції М.І. Туган-Барановського та М. Валобуєва).

  2. Сутність поглядів представників організаційно технічної концепції управління (концепції організаційного управління О.О. Богданова, фізіологічного оптімума Й.А. Єрманського, вузької бази О.К. Гастєва, виробниче трактуваня О.Ф. Размирович).

  3. Сутність поглядів представників соціальної концепції управління (теорія організаційної діяльності П.М. Керженцева, соціально-трудова концепція М.О. Вітке, теорія адміністративної ємності Ф.Р. Дунаєвського).

  4. Зміни в системі управління в 50-70 роки ХХ століття (пошук нових форм і взаємодії державних органів управління, спроба переходу до територіальної і територіально-галузевої системи управління, спроба проведення господарської реформи).

  5. Особливість нової управлінської парадигми України в період її ринкового реформування (особливості проведення ринкових реформ, трансформація економічної системи, специфічні риси менеджменту в умовах перехідної економіки, система поглядів на управління економікою в перехідний період, її основні складові).

Питання для самостійного опрацювання.

  1. Біографічні довідки П.М.Керженцева, О.К.Гастєва, Ф.Р. Дунаєвського, О.О. Богданова.

  2. Розгляньте етапи, які виділяють в період проведення економічних реформ, трансформації економічної системи на Україні в 90 роки ХХ ст.

  3. Чому наука управління в перші десятиліття соціалістичної доби розвивалась у двох площинах, чим було це обумовлено?

  4. В. Підгаєвський і розмежування ним понять «наукова організація праці» й «управління» та «наука організації» й «управління формуванням основних законів наукової організації праці і наукової організації виробництва».

Практичне завдання 1. Складіть таблицю в якій вкажіть принципи планово-адміністративної системи господарювання, розгляньте їх зміст.

Практичне завдання 2. Дайте відповіді на тести

Тест 1. Коли і яку назву мав перший в світі науковий план, розроблений в колишньому СРСР:

а) 1920 – науковий план електрифікації Росії;

б) 1920 – нова економічна політика;

в) 1923 – план колективізації й індустріалізації;

г) всі відповіді вірні?

Тест 2. У чому сутність закону фронту робіт, сформульованого в 20-ті роки в нашій країні дослідниками наукової організації виробництва і наукової організації праці:

а) кінцевий обсяг випуску продукції, який послідовно проходить обробку в декількох підрозділах, визначається можливостями найслабшого з них;

б) навантаження на людей повинне відповідати їхнім реальним можливостям;

в) спочатку створюються основні виробництва, а потім підсобні;

г) підприємство ефективно працює при умові одержання прибутку.

Тест 3. У чому сутність закону найменших при ланцюговому зв’язку, сформульованого в 20-ті роки в нашій країні дослідниками наукової організації виробництва і наукової організації праці:

а) кінцевий обсяг випуску продукції, який послідовно проходить обробку в декількох підрозділах, визначається можливостями найслабшого з них;

б) навантаження на людей повинне відповідати їхнім реальним можливостям;

в) спочатку створюються основні виробництва, а потім підсобні;

г) підприємство ефективно працює при умові одержання прибутку.

Тест 4. Які дві основні групи концепцій в управлінні спостерігались в 20-30 роки ХХ ст. в нашій країні:

а) класичні і психологічні;

б) капіталістичні і соціалістичні;

в) організаційно-технічні і соціальні;

г) фізіологічні і психологічні.

Тест 5. Хто з представників наукової управлінської думки в нашій країні в 20-ті роки стверджував: “… всі види управління в природі, техніці і суспільстві мають схожі риси, що дозволяє говорити про наявність особливої науки – організаційної”:

а) О.Богданов;

б) О.Гастєв;

в) П.Керженцев;

г) Ф.Дунаєвський.

Тест 6. Хто з представників наукової управлінської думки в нашій країні в 20-ті роки стверджував, що основним законом науки про організацію праці і управління є “закон організаційної суми”:

а) О.Гастєв;

б) Й.Єрманський;

в) П.Керженцев;

г) Ф.Дунаєвський.

Тест 7. Хто з представників наукової управлінської думки в 20-30-ті роки XX ст. в нашій країні сформулював концепцію трудових установок:

а) О. Гастєв;

б) Й.Єрманський;

в) П.Керженцев;

г) Ф.Дунаєвський.

Тест 8. Хто з представників наукової управлінської думки в нашій країні в 20-30-ті роки XX ст. сформулював теорію організаційної діяльності, виділивши в науковій організації праці три об’єкти: працю, виробництво, управління, сконцентрував увагу на останньому:

а) О.Гастєв;

б) Й.Єрманський;

в) П.Керженцев;

г) Ф.Дунаєвський.

Тест 9. Хто з представників наукової управлінської думки в нашій країні в 20-ті роки стверджував, що управління являє собою єдиний цілісний процес, елементи якого з’єднуються за допомогою адміністративної функції “закон організаційної суми”:

а) П.Керженцев;

б) О.Розмирович;

в) Н.Вітке;

г) Й.Єрманський.

Тест 10. Хто з представників наукової управлінської думки нашої країни в 20-30-ті роки сформулював теорію адміністративної ємкості (діапазон управління):

а) Ф.Дунаєвський;

б) О.Розмирович;

в) П.Керженцев;

г) Н.Вітке.