Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія менеджменту урк..doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
548.86 Кб
Скачать

За результатами вивчення теми студенти повинні

знати: де і коли була створена адміністративна школа, що являється об’єктом вивчення цієї школи, предметом дослідження та критерієм оцінки результативності; чому А.Файоль розглядав управління як універсальний процес, який складається з декількох взаємопов’язаних функцій; про створення універсальних принципів управління А.Файолем, дотримання яких забезпечує ефективність управління організацією; про визначення А.Файолем якостей, які необхідні менеджеру; про принципи побудови формальної організації, розроблені Л.Урвіком, які не втратили своєї актуальності і сьогодні; про теорію «ідеальної бюрократії» М.Вебера, в якій він сформулював концепцію раціонального управління, обґрунтувавши необхідність бюрократії для забезпечення раціонального функціонування організацій; про загальне визначення Дж. Муні і А. Рейлі поняття організації як однієї із форм об’єднання людей для загальної мети; про Г. Емерсона, який дослідив принципи трудової діяльності стосовно до будь-якого виробництва незалежно від роду його діяльності і про дослідження ним штабного принципу управління; про розробку децентралізованої організаційної структури А.Слоуном; про внесок класичної школи в розвиток менеджменту і про її недоліки.

вміти: використовувати принципи управління, запропоновані А.Файолем, в управлінні організацією; розглядати управління як сукупність функцій управління, тобто як універсальний процес, що залежить від розміру підприємства, рівня управлінської ієрархії і т.д.; на основі використання теорії бюрократії М.Вебера, впроваджувати наукову організацію управлінської праці на підприємстві, впроваджуючи основні елементи бюрократії.

Рекомендовані інформаційні джерела

  1. Альфред Слоун — выдающийся менеджер ХХ века. http://e-news.com.ua/print/34442.html

  2. Бесєдін М. О., Нагаєв В. М. Основи менеджменту: оцінно-ситуаційний підхід (модульний варіант): Підручник. – К.: Центр навчальної літератури, 2005. – 496 с. (с.21–22)

  3. Дідківська Л.Г., Гордієнко П.Л. Історія вчень менеджменту: Навч.посібник.-К.-: Алерта,2008.-477с.(с.248-277).

  4. Нємцов В.Д., Довгань Л.Є., Сініок Г.Ф. Менеджмент організацій: Навч. посібник. – К: ТОВ «УВПК Ексоб», 2001.-392 с.http://www.center.uct.ua/distants/courses/pu02/m3/Manag.doc.

  5. Хміль Ф. І. Основи менеджменту: Підручник. – К.: Академвидав, 2005. – 608 с. (с.90–95)

  6. Хомяков В. І. Менеджмент підприємства. – 2-ге вид., перероб і доп. – К.: Кондор, 2005. – 434 с. (с.73–78; 70–91)

Тема 7 Соціально-психологічні теорії управління Основні питання

  1. Передумови виникнення школи людських стосунків.

  2. Мері Паркер Фоллет, Олівер Шелдон, Гюго Мюнстерберг, Честер Ірвінг Бернард, їх внесок в розвиток теорії менеджменту.

  3. Біхєвіористичне направлення в менеджменті.

  4. Абрахаам Маслоу, Дуглас Мак-Грегор, Фредерік Герцберг, Кріс Арджиріс, Ренсіс Лайкерт – представники школи поведінкових наук, використання положень їх теорій з метою виявлення потенційних можливостей працівника.

  5. Недоліки та основний внесок шкіл людських стосунків і поведінкових наук в розвиток менеджменту.