Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія менеджменту урк..doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
548.86 Кб
Скачать

За результатами вивчення теми студенти повинні:

знати: особливості та еволюцію управлінської думки в колишньому СРСР і на Україні, погляди представників організаційно-технічної концепції і соціальної концепції управління і їх внесок в розвиток історії менеджменту, про спроби проведення господарської реформи в 60-ті роки і її неефективність, про неможливість реформування адміністративно-командної економіки, про проблеми розвитку економічної, зокрема, управлінської ділянки при переході до ринкової економіки, про необхідність формування нової управлінської парадигми.

вміти: визначити головні ключові проблеми моменту, використання яких при побудові нової системи управління допоможе Україні прискорити перехід до ринкової економіки і здійснити його з найменшими витратами для суспільства.

Рекомендовані інформаційні джерела

1.Дідківська Л.Г., Гордієнко П.Л. Історія вчень менеджменту: навч. посібник К.Алерта, - 2008. 477с. (с.312-425);

2.История менеджмента. Учебное пособие ( Под ред.. Д.В. Валового). М. Инфра- М.. - 1997. 256с. ( с.75 – 160);

3.Кузьмін О.Є. Мельник О.Г. Основи менеджменту. Підручник. – Альма,- 2003. 404с. (с. 29-30);

4.Стадник В.В. Йохне М.А. Менеджмент: Посібник, К. Академ. Видав. - 2003. с. 464. (с. 52-55).

Тема 10. Становлення та особливості розвитку американського, західноєвропейського і японського менеджменту Основні питання

1.Принципи японського управління та їх еволюція.

2.Особливості американського менеджменту.

3.Концепція соціального ринкового господарювання Л. Ерхарда.

4. «Шведська модель соціалізму» в умовах ринкової економіки.

Методичні рекомендації до вивчення теми

Загальної теорії менеджменту, придатної для всіх часів і народів не існує – є тільки загальні принципи управління, які породжують японську,американську,німецьку або інші системи менеджменту зі своїми особливостями, адже беруться до уваги певні національні можливості, особливості національної психології, культури, менталітету і т.д. Японська система менеджменту визнана найбільш ефективною в усьому світі. Головна причина її успіху – вміння працювати з людьми. Розберіться, що в Японії розуміють під поняттям «менеджмент з людським обличчям», що вплинуло на систему розвитку японської системи управління? Японський менеджмент постійно використовує найбільш корисні концепції управління західних країн, їх методи й техніку, пристосовуючи їх до своїх національних особливостей. На якій філософії ґрунтується японська модель менеджменту? Які найважливіші завдання японських менеджерів? Практика показує, що робітники які працюють на японських підприємствах створюють особливу атмосферу самомотивації й саморегуляції, в колективі існує чітка і всім зрозуміла мета, що об’єднує персонал компанії і колектив. Чому в японських організаціях не спостерігається плинності кадрів. Як це впливає на ефективність діяльності організацій? Розгляньте особливості поводження японців в групі, бо це дуже важливо для розуміння японського менеджменту. Важливою складовою частиною японського менеджменту є система довічного найму. В чому її сутність? В японських організаціях щорічно відзначається «День заснування компанії», чому це сприяє. Чи запозичив наш університет цей приклад? Що робиться для того,щоб робітники почували свій зв'язок з керівниками і корпорацією і що це дає? В чому особливість ротації на японських підприємствах і змісту оплати праці?

Організаційно-технічний зміст японського менеджменту містить систему «Канбан», посібник управління якістю, орієнтацію тільки на споживача, гнучку організаційну структуру, систему управлінського контролю. В чому сутність складових японського менеджменту. На багатьох японських підприємствах поширені гуртки якості. Яку роль вони відіграють в розвитку організації? Чому японський досвід у сфері фінансів заслуговує на увагу керівників вітчизняних підприємств?

Японія правова держава в основі управління якої покладені певні принципи державного управління. Розгляньте ці принципи. Як їх дотримування сприяє розвитку Японії?

Державне регулювання економіки на макрорівні в Західній Європі має свої особливості. За якими основними напрямками відбувається державне регулювання економічних процесів у ринковій економіці країн Західної Європи? В чому проявляється особливість в різних країнах?

В 50-60 рр. ХХ століття в Західній Німеччині була проведена економічна реформа,що змінила соціально-економічне життя країни. Л. Ерхард здійснив повноцінну й широкомаштабну реформу, засновану на принципах соціальної орієнтації ринку,що передбачала вибір суспільних пріоритетів, цілеспрямоване стимулювання певних сфер і напрямків діяльності. В чому сутність вищевказаної реформи,яку роль вона зіграла в покращенні управління державою ? Що ви розумієте під поняттям-соціальна держава і чи є Україна соціальною державою?

За Л.Ерхарда посилився вплив держави на механізм функціонування ринку. Замість адміністративно-директивного планування до практики увійшло «індикативне планування»

В чому сутність індикативного планування,яке було використано ФРН? Слід зазначити, що перехід до соціально-орієнтованого ринку у ФРН був пов’язаний зі змінами форм господарювання, соціальних сфер життя, з вирішенням соціально-культурних проблем. Л. Ерхард досяг успіху в реформаторській діяльності завдяки правильному вибору соціально-орієнтованої моделі розвитку суспільства. Зробіть висновок в чому сутність конкуренції «соціального ринкового господарства» Л. Ерхарда.

Г. Мюрдаль творець «шведської моделі соціалізму» був прибічником соціальної орієнтації ринку, соціально-регульованої економіки, теорії соціального партнерства.

В чому сутність «шведської моделі соціалізму» Г.Мюрдаля.? Чому Г. Мюрдаль підкреслював регулювальну роль держави, що здатна переборювати стихію ринку? Які напрямки діяльності держави сприяли соціальному захисту населення?

Використовуючи досвід управління американські соціологи визначають, що економічний і соціальний розвиток суспільства багато чим зобов’язаний менеджменту, як і капіталу. Менеджмент і капітал дві складові, які необхідні для розвитку Америки. Складовими компонентами діяльності підприємств і менеджерів поряд з завданням максимізації прибутку є підвищення якості управління. Розгляньте зміст цих складових. На макрорівні в США динамічно розвивається і удосконалюється управління в корпораціях і фірмах. Американськими компаніями використовуються стратегічні господарські центри (СГЦ), які виступають в якості внутрішніх організаційних одиниць,що відповідають за розробку стратегічних позицій однієї або декількох зон господарювання. Розгляньте які принципи стратегічного управління і планування в фірмах США?Складіть порівняльну характеристику американського і японського моделей менеджменту.