Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія менеджменту урк..doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
548.86 Кб
Скачать

За результатами вивчення теми студенти повинні:

знати: еволюцію і особливості управлінської думки на різних етапах розвитку людства і в різних країнах; внесок в розвиток управлінської думки філософів давнини, передумови виникнення науки менеджменту.

вміти: пояснити, що стало причиною проведення систематизації знань про управління; який досвід управління Древнього Египту, Китаю, Індії, Риму, Греції використаний в послідуючому розвитку теорії і практики управління; оцінити, які питання розглянуті Ч.Беббіджем дали можливість розробити основні направлення наукового управління; оцінити внесок Р.Оуена і Г.Тауна в розвиток управління; вибудувати еволюцію розвитку управлінської думки.

Рекомендовані інформаційні джерела

1. Дідківська Л.Г., Гордієнко П.Л. Історія вчень менеджменту: Навч.посібник.-К.-: Алерта,2008.- 447с.(с. 58-142, 107-133);

2. Кредисов А.И.История учений менеджмента.-Киев:Вира.Р-,2000.- 330с.(с.20-69,10-33);

3. Семенов И.И.История менеджмента:Учебн.пособие для вузов.-М.:ЮНИТИ-Дана,1999.- 222с.(с.8-26);

4. Стандик В.В., Йохна М.А. Менеджмент:Посібник.-К:Академвидав.2003.- 464с.(с.28-31);

5. Туленков Н.В. Вступ до теорії і практики менеджменту:навч.посібник.К.:МАУП;1998.-136с.(с.53-67).

Тема 4. Особливості розвитку управлінської думки на Україні Основні питання

1.Джерела вивчення української управлінської думки.

2.Господарювання і управління в Київській Русі.

3.Розвиток управлінської думки в Україні до середини ХІХ століття.

4.Управлінська думка в Україні з другої половини ХІХ століття до 1917 року.

Методичні рекомендації до вивчення теми

Управлінська думка в Україні пов’язана з періодом дослов’янського поселення. Населення етнічних територій теперішньої України мали певні господарські і управлінські уявлення. Проте, через обмеження писемних джерел управлінські погляди давнього поселення, ще не стали предметом спеціального фундаментального дослідження. Історія управлінської думки України часів раннього та класичного середньовіччя пов’язана з добою Київської Русі - першої держави на управлінській етнічній території України. Літературними джерелами, з яких можливо дізнатись про розвиток управління тієї доби є літописи, угоди, грамоти князів, кодекси і записи норм світського й церковного права.

З метою вивчення джерел української управлінської думки розгляньте зміст пам’яток соціально-економічної літератури доби Київської Русі.: "Руська правда" - зведення законів давньоруського права ХІ-ХІІ століття; літописне зведення "Повість минулих літ" - монументальний історіографічний і літературний документ початку ХІІ століття; "Повчання" Володимира Мономаха (початок ХІІст.); "Устав Володимира Мономаха". Крім того матеріали, які дають нам літературні пам’ятки: "Слово про Закон і Благодать", київського митрополита Іларіона, "Слово о полку Ігоревім".

Носієм економічної і управлінської політики, законодавства, адміністрації, судочинства в Київській Русі була державна влада на чолі з князем. Основні функції княжої влади були досить широкі. Розгляньте військові і адміністративні функції княжої влади. Вивчаючи практику управління й організацію захисту княжого двору розгляньте становище у суспільстві різноманітних верств оточення князя.

Система управління в Київській Русі у дофеодальний період характеризувалась, так званою, десятковою системою управління, яка переросла в систему феодальної адміністрації.

Охарактеризуйте вищевказані системи управління.

Історичні джерела свідчать, що нашій давнині не було притаманним принципове розрізнення органів державного управління від органів управління приватними справами князя, хто входив до княжого двору, той уже через це вважався придатним і для виконання публічних функцій. Центром, з якого виходили всі важелі управління був княжий двір. В кінці ХІ століття князівські тіуни (титули) починають відігравати важливу роль не тільки в управлінні княжим господарством, а й у загально-адміністративній судовій організації.

Поступово починається поділ адміністративних органів на центральні і місцеві, виникає двірська-вотчинна система управління. Розгляньте в чому її особливість.

Активну участь у формуванні економічної й управлінської політики брала церква. Покажіть вплив християнства на розвиток управління в Древній Русі. Князі періоду Київської Русі визначили і обґрунтували певні правила управління господарством, спрямовані на зміцнення пануючої в країні системи.

Початок вивчення власне вітчизняної думки та практики припадає на кінець XVІІІ-початок ХІХ століття і пов'язаний з працями відомих українських учених - економістів М.А.Балудянського, В.Н. Каразіна, А.Самборського, П.І.Прокоповича та ін. Розгляньте внесок вищевказаних вчених в розвиток управлінської думки на Україні.

Слід зазначити, що в цей період висвітлення проблем управління здійснювалось у складі інших наук. Крім того, Україна не мала власної державності. Управління не існувало, як відособлена від інших галузь знань.

Слід зазначити, що в другій половині XVIII - першій половині ХІХ століття Україна перестала існувати як окрема держава, вона була перетворена в російську провінцію з системою управління по-російському прикладу. Визначте які зміни відбувалися в економіці і управлінні України в кінці ХІХ століття, чим це було обумовлено.

Світоглядний і теоретичний фундамент для дослідження управління на Україні був покладений лише на початку ХХ століття, коли М.Грушевський висунув положення про окремий від російського перебіг історичного розвитку кожного зі східнослов’янських народів, було створена можливість і для спеціального вивчення історії управління в Україні. Проте фактично до 1917 року ці можливості використані не були. Подальший розвиток управлінської думки України неможливо уявити у відриві від загальноросійської історії. Ситуація в Україні після реформи 1861 року значно змінилася. У центр уваги передової економічної думки були висунуті питання: подолання відставання в економічному і соціальному розвитку, індустріалізація і впровадження досягнень науково-технічного прогресу, підвищення продуктивності сільськогосподарського і промислового виробництва, подальший розвиток підприємницької ринкової економіки. З усім цим пов'язаний і якісно новий розвиток не тільки економічної теорії, а й управлінської думки в Україні.

З кінця ХІХ - початку ХХ століття в українській економічній літературі одержали увагу питання державного регулювання економіки в умовах ринкових відносин, взаємодії державного централізму та самоуправління місцевих господарських органів. Були розглянуті питання про можливості поєднання планових і ринкових основ в управлінні народним господарством. В цей період розвивалась і теорія управління. Значний внесок в розвиток управління внесли І.В.Вернадський, М.Х.Бунге, М.І.Туган-Барановський. Визначте їх внесок в розвиток управлінської думки.