Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія менеджменту урк..doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
548.86 Кб
Скачать

Термінологічний словник

Управління – це цілеспрямована дія на об’єкт з метою змінити його стан або поведінку в зв’язку зі зміною обставин.

Система управління – це форма реалізації взаємодії і розвитку відносин управління, відображених, в першу чергу, в законах і принципах управління а також в цілях, функціях, структурі, методах, процесі і механізмі управління.

Процес управління – поєднання змісту (функцій) і форм (структур) управління через конкретний механізм.

Тема 2. Менеджер в соціально - економічній системі Основні питання

  1. Особливості управлінської праці.

2. Менеджер як професія, ролі менеджерів.

3. Класифікація груп менеджерів.

4. Модель сучасного менеджера.

5. Світовий досвід і задачі підготовки менеджерів на Україні в ринкових умовах господарювання.

Методичні рекомендації до вивчення теми

Менеджмент завжди був нерозривно пов’язаний з людьми, які здійснювали управління, тому праця в сфері управління одержала назву управлінська, а люди, які її здійснювали – управлінський персонал. Управлінська праця – це специфічний вид людської діяльності, який виокремився в процесі розподілу і кооперації суспільної праці. Це обособлення є об’єктивно необхідною умовою не тільки суспільного виробництва, але й суспільства в цілому. Порівняно з іншими видами праці в організації управлінська праця має ряд специфічних особливостей, які проявляються в її характері, меті, цілях, предметі, засобах, результатах.

Визначне мету, предмет, засоби, характер і продукт управлінської праці. Складіть схему процесу управлінської праці в організації.

Завдання менеджменту підприємств можуть бути реалізовані тільки завдяки діяльності певної категорії працівників – менеджерів. Менеджер – управлінець ринкової орієнтації, професійний керівник, має спеціальну управлінську освіту, постійну посаду, відповідає за розробку і прийняття рішень з організаційних питань менеджменту. Менеджер – представник особливої професії, що здійснює управлінські функції, його професіоналізм полягає в наявності пізнань і навичок у сфері менеджменту, у здатності до роботи з людьми в умовах конкурентного середовища.

У керівництві організацією менеджер виконує різні ролі. Американський економіст Г.Мінцберг виділив 10 управлінських ролей, які об’єднав у три основні групи: міжособистісні, інформаційні, пов’язані з прийняттям управлінських рішень.

Охарактеризуйте більш детально ролі, які виконує менеджер. Як змінюється структура ролей, які виконує менеджер від посади, рівня управління. Чому вищевказані ролі взаємопов’язані, взаємозалежні і взаємодіють в процесі роботи менеджера. Чому особливою є роль підприємця. Дайте визначення поняттю “підприємець”, в чому існують відмінності між менеджером і підприємцем.

Наслідком вертикального поділу управлінської праці є створення рівнів управління, яким відповідають три групи менеджерів: керівники вищої ланки управління, керівники середньої ланки управління та керівники низової ланки управління. Проаналізуйте, які три рівні управління називає американський соціолог Талкотт Парсонс і як цим рівням відповідають три групи менеджерів. Охарактеризуйте функції представників цих рівнів управління.

По видам діяльності, працівників, зайнятих у сфері управління класифікують: працівники розумової праці («білі комірці») та працівники фізичної праці («сині комірці»); за категоріями: керівники, спеціалісти, службовці; за функціональним розподілом: лінійні менеджери та функціональні менеджери; за галуззю діяльності: промисловість, торгівля,будівництво і т.д.; за посадою: директор, завідуючий відділом, маркетолог, бухгалтер. Дайте детальну характеристику класифікації менеджерів.

Повсякденна діяльність менеджера забезпечує успіх роботи організації. Помилки менеджера можуть призводити до негативних наслідків у роботі або навіть до банкрутства й розорення. Ефективність діяльності менеджера залежить від їхньої кваліфікації, досвіду, навичок і умінь використовувати наукові методи управління для досягнення максимальних результатів. Ця проблема зажди була в центрі уваги практиків і теоретиків управління. Велику увагу їй приділяли класики наукового управління Ф.У.Тейлор, А.Файоль, вони визначили основні якості, якими мають володіти менеджери. Розгляньте, на які якості вказували Ф.У.Тейлор, А.Файоль.

Слід зазначити,що перелік цих якостей постійно розширюється. Сучасний менеджер повинен володіти багатьма важливими для його професійного функціонування якостями, які можна звести до чотирьох основних груп:

1. Професійно-ділові;

2. Адміністративно-організаційні;

3. Соціально – психологічні;

4. Моральні.

Чому ефективність роботи менеджера залежить від багатьох внутрішніх і зовнішніх чинників, а здатність впливати на перебіг подій від притаманних йому ділових та особистих якостей?

Детально розгляньте якості, якими повинен володіти менеджер і які з них відносяться до вищевказаних чотирьох груп.

Складіть таблицю, в якій перерахуйте: якості, здібності та уміння і навички сучасного менеджера. Накресліть модель сучасного менеджера.

Чому найважливішою вимогою до менеджера є здатність постійно працювати над собою?

Створення ефективної системи управління в Україні треба починати зі старанного підбору керівних кадрів та їх навчання. Створення відповідних факультетів з підготовки менеджерів у провідних навчальних закладах, регіональних центрах перепідготовки теперішніх керівників та перепідготовки резерву завершить формування цілісної системи підготовки керівників –менеджерів в Україні. Система освіти в Україні переживає сьогодні складні часи у зв’язку з обмеженим фінансуванням. Хоча у сфері бізнесової освіти, ця проблема не стоїть так гостро завдяки розширенню платного навчання як у державних навчальних закладах, так і у приватних. Сьогодні, крім відомих державних університетів, бізнес-освіту в Україні можна здобути більше ніж у 150 приватних навчальних закладах. До провідних навчальних закладів України, де створюється принципово нова система підготовки менеджерів, яка поєднує управлінські фундаментальні гуманістичні традиції і практичну спрямованість слід віднести Міжнародну школу бізнесу (МШБ) у Києві засновану Києво-Могилянською академією та Міжнародним інститутом бізнесу, Міжнародний інститут менеджменту. Завдяки високоякісним програмам ці навчальні заклади займають провідні позиції в Україні з напрямків підготовки спеціалістів з урахуванням світового досвіду, в тому числі і менеджерів, здатних керувати в ринковій економіці. Які ще навчальні заклади проводять підготовку менеджерів? Чим, на вашу думку, забезпечується практична спрямованість і висока ефективність навчання?