Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dovidka.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.81 Mб
Скачать

Діяльність уцр.

Через місяць, після утворення Центральної Ради, був скликаний Всеукраїнський національний конгрес, який визначив базовий принцип державотворення: національно-територіальна автономія України.

Причини домінування автономістських настроїв:

програмною засадою більшості політичних партій та сил Центральної Ради була саме політична автономія;

ідея самостійності не набула ще поширення, визнання та популярності в масах, про що свідчать відхилення першим українським військовим з'їздом проекту резолюції Міхновського, у якому ставилося питання про українську державну самостійність;

серед української політичної еліти поширеними були ілюзорне сподівання на справедливе і раціональне вирішення національного питання революційною демократією Росії.

в межах Росії в України був, як вважалося, реальний шанс вибороти бодай автономію, а проголошення самостійності залишило б її самотньою в епіцентрі Першої світової війни фактично без державних структур, армії, фінансування і матеріального забезпечення.

Спираючись на рішення Українського військового з'їзду, Всеукраїнського національного конгресу та ін., виражаючи революційні настрої та інтереси українського народу, Центральна Рада дедалі активніше вимагає визнання і схвалення Тимчасовим урядом автономії України. Тому в травні 1917 р. до Петрограда виїхала представницька делегація: В. Винниченко, М. Ковалевський та С. Єфремов. Тимчасовий уряд відхилив вимоги щодо автономії, мотивуючи свої дії тим, що оскільки Центральна Рада не обрана шляхом всенародного голосування, вона не може висловлювати волю усього народу українських земель; а проголошення автономії України могло б спричинити низку територіальних та інших непорозумінь; питання про адміністративний устрій майбутньої Російської федеративної республіки мають вирішувати тільки Установчі збори.

Тоді, Центральна Рада: 23 червня 1917 р. приймає І Універсал, у якому проголошує автономію України і підкреслює. Одним з перших кроків після проголошення Універсалу стало створення Тимчасового революційного уряду - Генерального секретаріату на чолі з В. Винниченком. Це викликало занепокоєння у Петрограді. 28 червня 1917 р. для переговорів до Києва прибуває делегація в складі О. Керенського, М. Терещенка та І. Церетелі, яка, маючи на меті втримати ситуацію під контролем, мусила визнати автономні права України. Знайдений компроміс став причиною урядової кризи в Росії. На знак протесту проти найменших поступок українцям у питанні автономного устрою троє міністрів-кадетів вийшли з Тимчасового уряду, але угода все ж більшістю голосів була підтримана. Її зміст став основою II Універсалу Центральної Ради, проголошеного 3 липня 1917 р. У цьому документі вказувалося, що поповнена представниками національних меншин, які проживають в українських землях, Центральна Рада перетвориться на єдиний найвищий орган революційної демократії України. Центральна Рада виділить зі свого складу відповідальний перед нею орган - Генеральний секретаріат, який після затвердження Тимчасовим урядом стане носієм найвищої крайової лади цього уряду в Україні.

3-5 липня більшовики розпочали збройне повстання в Петрограді проти Тимчасового уряд. Наслідками липневої кризи був новий склад Тимчасового уряду і посилення після придушення більшовицького повстання жорсткості у владних структурах. Саме ці фактори негативно позначилися на спробах української демократії не на словах, а на ділі вибороти політичну автономію. 4-6 липня у Києві відбувся збройний виступ полку ім. П. Полуботка, який мав на меті встановити цілковитий контроль над Києвом і змусити Центральну Раду проголосити самостійність України. Полуботківців готові були підтримати українізовані військові частини в Одесі, Кременчуці, Чернігові та інших містах. Проте спільними діями збройних формувань Центральної Ради і Тимчасового уряду цей виступ було придушено.

Центральна Рада вводить до складу Ради і Генерального секретаріату 30% представників національних меншин, а 16 липня 1917 р. приймає «Статут вищого управління України», в якому визначає обов'язки, права та межі компетенції Генерального секретаріату. Але Тимчасовий уряд не затвердив цього документа, а сам 4 серпня 1917 р. видав «Тимчасову інструкцію для Генерального секретаріату», яка суттєво обмежувала права України:

- Генеральний секретаріат мав стати органом Тимчасового уряду;

- Центральна Рада позбавлялася законодавчих прав;

- до складу Генерального секретаріату входили не 14, а лише 7 секретарів, 4 з них мали бути представниками меншин;

- українська територія звужувалась до 5 губерній (Київської, Волинської, Подільської, Полтавської, Чернігівської).

ЦР взяла її до відома, але не до виконання, так як не мала реальної сили, щоб відкрито виступити проти «Інструкції», а Тимчасовий уряд був не в змозі реалізувати її положення на практиці.

Серпнева спроба реакційного корніловського заколоту, хаос, безладдя та анархія восени 1917 р. підштовхнули Центральну Раду до активних дій. З її ініціативи у вересні в Києві відбувається З'їзд народів Росії, який засудив державну централізацію. Згодом Центральна Рада розпочала підготовчу роботу до скликання Українських Установчих зборів. До Петрограда Тимчасовим урядом були викликані лідери Генерального секретаріату, для яких у столиці вже були підготовлені тюремні камери.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]