Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dovidka.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.81 Mб
Скачать

Визволення України та перемога у Великій Вітчизняній війні.

Сталінградська битва (17 липня 1942 р. - 2 лютого 1943 p.) стала не тільки початком корінного перелому в Другій світовій війні, а й початком визволення території України. 18 грудня 1942 р. було визволено перший український населений пункт - с. Півнівку Міловського району Ворошиловградської (Луганської) області. Успішний наступ Червоної армії на широкому фронті продовжувався аж до лютого 1943 р. За цей час було визволено значну частину Донбасу і Харківщини. Влітку 1943 р. Німеччина, здійснивши тотальну мобілізацію, вирішила взяти реванш за Сталінград новим наступом на Курськ. Битва на Курській дузі, що почалася 5 липня 1943 p., тривала майже 2 місяці. Відбувається остаточний перелом в ході воєнних дій на користь СРСР. Війська Південно-Західного фронту (командуючий Р. Малиновський) на початку вересня визволили Донецьк і вийшли до Дніпра в районі Дніпропетровська. Війська Південного фронту (Ф. Толбухін) визволили Маріуполь і підійшли до Мелітополя. Війська Воронезького фронту (М. Ватутін) визволили Суми та вийшли до Дніпра в районі Переяслава-Хмельницького. 6 листопада було взято Київ.Форсування Дніпра і взяття Києва зірвало план Гітлера стабілізувати лінію фронту, створити неприступний «Східний вал» і перейти до затяжної позиційної війни з метою вимотування сил Червоної армії. Саме тому перемога в битві за Дніпро і стала завершенням корінного перелому в Другій світовій війні. Неабияке значення мала і перемога під Севастополем. Битва за Севастополь відволікла значні сили німецької армії та завдала суттєвих втрат німцям. Крім того, були зірвані плани німців щодо захоплення Чорноморського флоту СРСР. У січні 1944 року розпочалося визволення Правобережної України та Криму. Успішне досягнення цієї мети значною мірою було забезпечене перемогою в січні-лютому під Корсунем-Шевченківським. 25 березня 1944 р. війська 2-го Українського фронту вийшли на державний кордон з Румунією. На початку жовтня 1944 р. територія України була повністю визволена від окупантів, в уінці жовтня війська 4-го Українського фронту вибили ворога із Закарпаття. 29 червня 1945 р. між СРСР і Чехословаччиною підписано угоду про возз'єднання Закарпаття з Українською РСР. 8 травня 1945 р. капітулювала Німеччина, а 2 вересня - Японія.

Культура України в роки ввв.

На службу фронту були поставлені наука і культура. У літературі головною темою стала Батьківщина. Патріотичні вірші, статті з’явилися в газетах вже в перші дні війни. Це такі твори як «Ми йдемо в бій» П. Тичини, «Клятва» М.Бажана, вірші Л. Первомайського.

Літератори співробітничали в армійській, фронтовій, республіканській періодиці («За радянську Україну!», «За честь Батьківщини»!). Працювали україномовні радіостанції. Виходив у світ тижневик «Література і мистецтво», з 1943 року поновився випуск журналів «Україна» і «Перець». Випущено книги «Україна в огні», «Україна звільняється». Великими тиражами вийшли твори українських класиків.

Значний розвиток отримує документальне кіно. О. Довженко зняв документальні стрічки «Битва за нашу Радянську Україну», «Перемога на Правобережній Україні».

На окупованій території робилася спроба підняти видавничу справу, але вона була придушена окупантами; були закриті «Українське слово», «Литаври», а їх організатори, члени ОУН, О.Теліга та Ірлявський були страчені гестапо.

Патріотичні ноти прослідковувалися і в художньому кіно, і в музиці, і в театрі. Тема ВВВ ніколи вже не залишала літературу і мистецтво.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]